fbpx

Cel mai bun set de pahare din cristal

Last Updated: 19.05.24

Modele recomandate in 2024

 

 

Bohemia Sheffield

 

Daca doresti ceva special pentru o aniversare sau chiar pentru a sarbatori Anul Nou, iti propunem acest set de pahare pentru sampanie. Ele sunt realizate din cristal de Bohemia cu un continut de oxid de plumb de 24%, ceea ce le plaseaza in categoria cristalurilor de inalta calitate. Aceasta firma este una de renume in lume pentru calitatea produselor sale, puritatea materialelor si design-urile surpinzatoare.

Setul este compus din 6 pahare cu picior, inguste si inalte, a cate 180 ml fiecare iar cristalul din care sunt lucrate este mai gros decat in cazul altor produse similare, deci va rezista mai bine la eventuale incidente.

Ca design, aceste pahare fac parte din colectia Sheffield a firmei cehe Bohemia. Pentru aceasta sunt caracteristice puritatea si limpezimea cristalului dar si incrustatiile in forma de diamant si liniile verticale din partea superioara a paharului. Toate acestea vor adauga sampaniei un plus de farmec prin jocul de lumini creat.

 

 

 

Nachtmann Sculpture

 

Acesta este un set de pahare din cristal, ieftin si bun. Este realizat din cristal de calitate superioara, cu un continut de oxid de plumb de 24% si este compus din doua pahare pentru whisky cu un design cu totul special.

Producatorul acestora, firma Nachtmann, este situat in Germania si se mandreste cu o traditie si experienta de 180 de ani in ceea ce priveste fabricarea de cristal. Ei lucreaza atat automatizat cat si manual iar obiectele rezultate sunt rezistente (majoritatea pot fi si spalate in masina de spalat vase) si inalt calitative.

Acest set contine doua pahare a cate 365 ml fiecare, potrivite pentru servirea bauturilor spirtoase. El face parte din colectia Sculpture, inspirata si realizata de catre un student de la Universitatea de Arte din Suedia. El a imbinat portiuni de cristal neted, perfect finisat cu zone ce se aseamana cu bucati neregulate de gheata ce ies in relief pe ambele parti ale paharului, creand un joc de lumini si reflexii unic.

 

 

 

Bohemia Imperial

 

Acesta este un set complex compus din 7 piese, toate realizate din cristal de Bohemia de calitate superioara, cu un continut de 24% oxid de plumb. El include 6 pahare pentru whisky a cate 240 ml fiecare si o sticla decantor de 600 ml. Reflexiile multicolore vor completa frumos aspectul unei bauturi tari, cu nuante de lemn, si se vor adauga placerii de a o savura.

Colectia din care face parte se numeste Imperial Duchess si a dorit sa imprime pieselor sale un design cu tenta regala, nobila si luxurianta. Cristalul este foarte limpede si transparent iar de-a lungul lui sunt incrustate linii verticale ce ies in relief si acopera cea mai mare parte din corpul paharelor si sticlei decantor, continuandu-se si pe capacul acesteia.

In partea superioara, piesele au sculptata o bordura decorativa de frunzulite care completeaza imaginea de ansamblu. Forma sticlei si a paharelor este menita sa semene cu o materialul unei rochii regale, de unde si numele colectiei.

 

 

 

Cum aleg cele mai bune seturi de pahare din cristal

 

Ghidul cumparatorului

Paharele sunt un obiect ominiprezent in casa, cand iesi in oras sau la petreceri. Dar cele din cristal reprezinta ceva cu totul deosebit si nu le vei gasi decat in mainile celor care apreciaza frumosul, fiind asociate cu bauturile fine. Daca vrei sa achizitionezi un set de pahare de calitate, facute din cristal, este bine sa stii intai la ce sa fii atent.

 

 

 

Cristalul este o sticla (dioxid de siliciu) speciala, datorita adaosului de oxid de plumb (pe care oricum il contine intr-o proportie mica) si alte minerale. Acestea ii confera o serie de calitati cum ar fi transparenta, limpezimea (influentate si de puritatea materiilor prime), un indice de refractie ridicat (responsabil de reflexiile de curcubeu specifice) si rezistenta.

Exista mai multe categorii de sticla in functie de procentul de oxid de plumb pe care il contin, dar si acestea difera in functie de zona geografica. In SUA 1% sau mai mult inseamna cristal. In alte tari aceasta valoare trebuie sa fie de 3-15%.

Totusi, europenii sunt cei mai exigenti in aceasta privinta si tot ei fac o diferentiere clara intre sticla (1-10%), sticla cristalina (8-10%), cristal (10-30%) si cristal superior (peste 30%). Acesta din urma totusi nu este folosit decat pentru obiecte decorative. Un set de pahare din cristal, la un pret bun, ar trebui sa aiba ideal, un continut de 24% oxid de plumb.

Din cauza faptului ca aceasta substanta este toxica si pot fi gasite urme din ea in lichidele din vasele din cristal, in prezent se dezvolta noi tehnologii de obtinere a acestui material, utilizand alte combinatii minerale (oxid de bariu, zinc sau potasiu). Diferentele intre ele sunt infime si se refera in primul rand la o greutate mai mica a celor fara plumb si la un indice de refractie mai mic.

Exista o foarte mare varietate de tipologii, destinate diferitelor tipuri de bauturi: pentru vin (si aici sunt multe alte categorii – rosu, rose, alb), whisky, sampanie, apa, suc, cocktail-uri. Daca vei cere pareri despre cele mai bune seturi de pahare din cristal, vei vedea ca acesta ar trebui sa faca parte dintr-o colectie care contine mai multe tipuri de recipiente, astfel incat vei putea cu timpul sa le achizitionezi pe toate.

Designul pieselor poate fi clasic (taieturi de tip diamant ce acopera toata suprafata sticlei) sau nonconformist (incrustatii neregulate reliefate). Cele pentru bauturi spirtoase pot fi insotite in set si de o sticla decantor realizata in acelasi stil. Alte modele pot sa includa linii verticale sau orizontale, flori, cuburi de gheata, bule, frunze, petale, motive regale. Nu trebuie uitate nici paharele completate cu adaosuri decorative diverse. Unele pot avea desene realizate cu aur in timp ce altele pot fi colorate (partial sau in intregime) utilizand diferite minerale cu pigmenti.

Nu in ultimul rand, cristalul poate fi lucrat in intregime sau partial mecanic sau manual. In ultimul caz valoarea produsului final creste foarte mult, fie ca acesta este lucrat manual inca de la faza de suflare – modelare, fie ca acest lucru se face doar pentru finisarea si gravarea modelului.

Printre caracteristicile care variaza in functie de tipul de pahar se afla si capacitatea acestuia. Pentru vin exista variante de 70-150 ml sau de 250-350 ml, ceea ce ofera spatiu si pentru invartirea lichidului. Cele pentru whisky au in general 300-350 ml, dar sunt mai scurte si mai late, in timp ce pentru sampanie sunt suficienti 150-200 ml. Pentru apa, volumul paharului poate fi intre 250 si 400ml.

Daca te-ai hotarat ca vrei un set de lux, dar nu stii inca ce se gaseste pe piata, iata cateva modele care te vor ajuta sa te orientezi.

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii