fbpx

Cel mai bun termometru pentru carne

Last Updated: 10.12.24

 

Termometre pentru carne – Opinii si Recenzii in 2024

 

Iti doresti sa poti gati perfect orice tip de carne, fara riscul de a ramane cruda in profunzimi sau de a o usca prea tare? Daca nu te-ai gandit inca la un termometru de bucatarie, este momentul sa iei in considerare un astfel de ajutor. Analog sau digital, instant sau cu masurare permanenta, pentru cuptor sau doar pentru exterior, un astfel de dispozitiv se poate dovedi un ajutor de nepretuit. Afla din acest ghid cum il alegi corect si arunca o privire pe cateva dintre modelele recomandate de specialistii nostri. Zokura Z1183 este una dintre cele mai simple optiuni la care poti apela. Cu mecanism analog, rezistent si durabil, ecran usor de citit, un interval de masurare generos, de la 0 la 300oC, si clema pentru fixare, pare aproape o jucarie, dar isi face treaba in mod profesionist. Daca preferi o alternativa digitala, iti propunem Pufo T1.

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Zokura Z1183

Model universal, accesibil la pret, care poate fi folosit atat pentru carne, cat si pentru preparate de patiserie, lichide, creme etc. Include cadran generos, cu text usor de citit si semn vizibil pentru nivelul de temperatura dorit, plus clema pentru prinderea facila si stabila de marginea recipientului de gatit, atunci cand este cazul.

Acest tip de termometru nu ofera functii suplimentare si este putin mai lent in evaluarea temperaturii decat alternativele digitale.

Este o varianta potrivita pentru orice bucatarie, usor de folosit, ideal pentru masurarea temperaturii preparatelor de diverse tipuri.
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Model universal, accesibil la pret, care poate fi folosit atat pentru carne, cat si pentru preparate de patiserie, lichide, creme etc. Include cadran generos, cu text usor de citit si semn vizibil pentru nivelul de temperatura dorit, plus clema pentru prinderea facila si stabila de marginea recipientului de gatit, atunci cand este cazul.

Minusuri

Acest tip de termometru nu ofera functii suplimentare si este putin mai lent in evaluarea temperaturii decat alternativele digitale.

Concluzie

Este o varianta potrivita pentru orice bucatarie, usor de folosit, ideal pentru masurarea temperaturii preparatelor de diverse tipuri.

A 2-A OPTIUNE!

Pufo T1

Optiune digitala, cu functii suplimentare, ideala pentru bucatariile moderne si cei care prefera un termometru instant, cu timp redus de masurare. Include functie de oprire automata, dupa 15 minute de neutilizare, permite alternarea intre cele doua scale de temperatura, Celsius si Fahrenheit, mentinerea pe ecran a valorii masurate si evaluarea preparatelor care au stat la sub zero grade.

Este o versiune instant, conceputa deci pentru a sonda periodic preparatul si nu pentru a fi lasat in el cand acesta se gateste.

Termometrul digital universal, pentru carne, legume, creme, sosuri si lichide, cu ecran iluminat si functii suplimentare.
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Optiune digitala, cu functii suplimentare, ideala pentru bucatariile moderne si cei care prefera un termometru instant, cu timp redus de masurare. Include functie de oprire automata, dupa 15 minute de neutilizare, permite alternarea intre cele doua scale de temperatura, Celsius si Fahrenheit, mentinerea pe ecran a valorii masurate si evaluarea preparatelor care au stat la sub zero grade.

Minusuri

Este o versiune instant, conceputa deci pentru a sonda periodic preparatul si nu pentru a fi lasat in el cand acesta se gateste.

Concluzie

Termometrul digital universal, pentru carne, legume, creme, sosuri si lichide, cu ecran iluminat si functii suplimentare.

A 3-a Optiune!

Zokura Z1188

Termometru analogic, conceput din inox si sticla termorezistenta, care poate fi introdus in interiorul cuptorului, in timpul procesului de preparare a carnii. Permite masurarea temperaturii in intervalul 0 – 300oC si este prevazut cu sistem de prindere prin agatare si respectiv, suport pentru asezare pe o suprafata orizontala, oferind adaptabilitate sporita in timpul utilizarii.

Pentru ca nu este un model de tip sonda, nu te poate ajuta sa masori gradele din interiorul alimentelor, ci doar temperatura exterioara.

Accesoriu esential pentru pregatirea corecta a produselor din carne, in cuptoare clasice, pe gaz, fara sistem de monitorizare exacta a temperaturii.
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Termometru analogic, conceput din inox si sticla termorezistenta, care poate fi introdus in interiorul cuptorului, in timpul procesului de preparare a carnii. Permite masurarea temperaturii in intervalul 0 – 300oC si este prevazut cu sistem de prindere prin agatare si respectiv, suport pentru asezare pe o suprafata orizontala, oferind adaptabilitate sporita in timpul utilizarii.

Minusuri

Pentru ca nu este un model de tip sonda, nu te poate ajuta sa masori gradele din interiorul alimentelor, ci doar temperatura exterioara.

Concluzie

Accesoriu esential pentru pregatirea corecta a produselor din carne, in cuptoare clasice, pe gaz, fara sistem de monitorizare exacta a temperaturii.

 

 

Pareri despre cele mai bune termometre pentru carne

 

Cauti un termometru pentru carne, la un pret bun, si nu stii exact de unde sa incepi cu evaluarile? Arunca o privire produselor mai jos, selectate pe baza popularitatii si caracteristicilor tehnice si retine aspectele cele mai importante, pentru tine, la un astfel de produs.

 

Zokura Z1183 

 

Acest model marca Zokura este dedicat celor care doresc sa completeze dotarea bucatariei cu un termometru analog, clasic, potrivit atat pentru carne, cat si pentru lichide si aluaturi. Dispozitivul permite masurarea temperaturii in intervalul 0 – 300oC si este destinat folosirii exterioare, deci evita sa il introduci in cuptor.

Designul include cadran rotund, cu diametrul de 5.3cm, si scris suficient de mare pentru a putea fi citit usor. Temperatura este indicata in grade Celsius, cu subdiviziune la 5 grade. Include clema pentru fixarea facila pe marginea craticioarei sau a oalei si tija lunga de 12.5cm, pentru sondarea preparatelor.

Pe marginea cadranului gasesti un element triunghiular, rosu, cu rol de semn, pe care il poti muta usor si fixa la temperatura dorita, astfel incat sa iti fie facil sa sesizezi momentul in care acul ajunge in zona, chiar daca nu esti foarte aproape de aragaz. Il poti achizitiona la un pret accesibil, se curata rapid, nu necesita prea multa intretinere, insa, are un timp ceva mai lung de reactie, deci nu te astepta la cele 5 secunde oferite de optiunile digitale.

 

 

ETI UK ETAMTM05GR 

 

Confectionat din inox, cu sonda de 15cm si cadran clasic cu diametrul de 5cm, acest model comercializat de ETI UK face parte din categoria optiunilor de tip analog, usor de folosit, convenabile la pret si adaptabile la o varietate de preparate. Fiind o varianta universala, masoara fara dificultate temperatura interna pentru toate tipurile de carne, dar si pentru aluaturi, creme, supe, lapte, tocane etc.

Acopera intervalul de temperatura 0 – 300oC, si include, pe langa scala gradata cu diviziune la 10oC, si nivelurile optime la care trebuie sa aduci cele mai populare preparate din carne, astfel incat sa iti fie usor sa alegi valoarea corecta a gradelor.

Este prevazut cu clema pentru prindere de marginea recipientelor de gatit, insa lipseste indicatorul oferit de alte modele, care iti permite sa evidentiezi temperatura la care astepti sa ajunga acul. Il poti utiliza pentru carnea prajita in tigaie sau la gratar, dar nu si in cuptor.

 

 

Excellent KO-C80210500 

 

Daca preferi o varianta digitala, ceva mai sofisticata, iti propunem, din categoria modelelor de termometre pentru carne, ieftine si bune, acest produs cu design de tip furculita. Formatul permite folosirea dispozitivului si pentru fixarea bucatii de carne gatite, atunci cand doresti sa tai felii din ea.

Este un termometru digital, cu ecran iluminat, pentru vizibilitate buna si la gratarele facute pe inserat, care include, pe langa optiunea de baza de masurare a temperaturii, si cateva functii suplimentare. Astfel, ai posibilitatea de gati friptura perfecta alegand temperatura optima dintre optiunile puse la dispozitie de programul termometrului, in functie de tipul de carne. Tot printre setarile sale gasesti si gradul de gatire, cu cele patru niveluri standard (rare, medium rare, medium, well done), dintre care sa alegi.

Cele doua tije, dintre care doar una are rol de sonda, au suprafata non-stick, pentru a fi usor de curatat, iar aparatul este livrat impreuna cu un set de baterii compatibile, astfel incat sa il poti folosi imediat. 

 

 

 

Termometru pentru carne, cu sonda:

 

Pufo T1 

 

Cu Pufo T1 intram in categoria optiunilor ceva mai complexe si iti propunem un termometru pentru carne, cu sonda de 14.5cm si display digital. Afiseaza temperatura pe un ecran incapator, cu cifre mari, usor de citit, atat in grade Celsius, cat si Fahrenheit, dupa preferinte.

Pentru ca functioneaza cu baterii, este prevazut cu functie Sleep, care are rolul de a economisi energia cand nu il utilizezi activ. Masoara rapid temperatura interna, in doar 5 secunde, si poate fi folosit atat pentru carne si preparate din carne, cat si pentru legume, lichide, creme, aluaturi etc.

Pune la dispozitie functie Hold, pentru mentinerea pe ecran a temperaturii masurate si consultarea mai facila, si acopera intervalul termic -50 pana la 300oC, deci il poti utiliza si pentru a verifica gradele alimentelor din frigider sau congelator, daca reusesti sa introduci sonda. Este un model instant, asadar evita sa il lasi in preparat in timp ce acesta se gateste si nu il introdu niciodata in cuptor.

 

 

TMD-112 

 

Vrei sa folosesti un termometru pentru carne, cu sonda, din categoria dispozitivelor digitale, dar bugetul nu iti permite sa te orientezi catre variante premium? Iti recomandam ca optiune modelul TMD-112, cu baterie inclusa si temperatura afisata in grade Celsius sau Fahrenheit, dupa preferinte.

Este prevazut cu functie de oprire automata, dupa 10 minute de neutilizare, care previne schimbarea frecventa a bateriei, al carei nivel de incarcare il poti de asemenea consulta pe display. Poate masura temperaturi cuprinse intre -50 si 300oC, permite retinerea valorii pe ecran, pentru citire mai facila, si poate fi folosit pentru o varietate de preparate, fiind un model universal.

Ambalajul in care este livrat nu prea poate fi folosit ca spatiu potrivit de depozitare, si pentru ca suprafata ecranului se zgarie cam usor, iti recomandam sa nu il introduci in sertar, alaturi de tacamuri sau alte obiecte dure si ascutite. Este o versiune instant, care nu se lasa in mancare in timpul gatirii si nu se introduce in cuptor.

 

 

 

Termometru pentru carne, de cuptor

 

Zokura Z1188 

 

Daca preferi sa lucrezi la un cuptor pe gaz si ai nevoie de mai multa precizie in evaluarea temperaturii la care prepari friptura, iti recomandam sa completezi dotarea cu un termometru pentru carne, de cuptor, capabil sa reziste la caldura puternica si sa isi ofere informatiile de care ai nevoie.

Un astfel de model este Zakura Z1188, confectionat din inox durabil si sticla termorezistenta. Include cadran clasic, rotund, cu ac indicator si nivelurile de temperatura asezate circular, cu diviziune de 5 grade, care acopera intervalul 0 – pana la 300oC.

Include agatatoare si picior, astfel incat ai la dispozitie doua modalitati de pozitionare in interiorul cuptorului. Iti reamintim ca pentru a-l putea folosi usor, trebuie sa il orientezi catre fereastra cuptorului, si, de asemenea, ca acest model masoara temperatura din cuptor si nu pe cea interna a carnii, deci va trebui sa te raportezi la o alta categorie de informatii atunci cand gatesti după reteta.

 

 

Hendi 8711369271179  

 

Tot din categoria optiunilor pentru folosire in interiorul cuptorului, iti propunem si acest model de la Hendi, cu o scala ceva mai limitata, care permite masurarea de la 50 pana la 300oC. Structura este realizata din inox durabil si rezistent, cu agatatoare integrata in partea superioara si picior de sprijin la baza, elemente care permit asezarea facila in cuptor.

Cadranul este prevazut cu sticla termorezistenta, astfel incat sa nu se fisureze la temperaturi ridicate. Afisajul este realizat in grade Celsius, cu diviziune de 10oC si ac rosu, pentru indicarea temperaturii actuale. 

Din pacate, in timp, materialul alb pe care sunt scrise cifrele isi modifica nuanta catre galben si maro, din cauza expunerii la caldura, astfel incat temperatura va deveni ceva mai dificil de citit. Este motivul pentru care iti recomandam acest produs ca termometru pentru carne, de cuptor, daca gatesti ocazional si nu te numeri printre cei care obisnuiesc sa proceseze alimentele la temperaturi foarte ridicate.

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Temperatura interna la care trebuie sa aduci carnea in timpul gatirii este esentiala, atat pentru o textura placuta si un gust intens, cat si pentru eliminarea patogenilor care se pot ascunde in aceste alimente. Salmonella, shigella, campylobacter – sunt doar cativa dintre microbii care pot patrunde in organism dintr-o carne incorect gatita.

Rolul acestui ghid este acela de a te ajuta sa alegi corect un termometru pentru carne, ieftin si bun, care sa te ajute sa prepari intotdeauna friptura corect, indiferent daca o gatesti la tigaie, cuptor sau gratar, si fara a avea nevoie de prea multa experienta. Iata cateva criterii de care este important sa tii cont, cand alegi un astfel de accesoriu culinar.

Intervalul de temperatura: Nu toate modelele de termometre pentru carne, la preturi bune, ofera aceeasi libertate de masurare. Desi cele mai multe versiuni acopera intervalul 0 – 300oC, vei gasi si modele care se opresc la 120oC, 150oC sau 200oC.

Din punct de vedere igienic, pestele, sunca, bucatile de carne taiate felii etc. au nevoie de 63 – 65oC, temperatura interna, pentru a fi sigure pentru consum, in timp ce in cazul in care gatesti un pui sau un urcan intreg ori un cotlet de porc, vei avea nevoie de minim 75oC.

Acestea sunt limitele minime, peste care vei urca in functie de cat de bine gatita iti place carnea. Te poti deci descurca fara probleme si cu un termometru care masoara pana la 120oC, daca stii ca nu ai nevoie ca temperatura din interiorul preparatului sa treaca peste acest nivel.

Cand alegi termometrul in functie de intervalul de temperatura este bine sa iei in considerare si alte eventuale utilizari. Majoritatea dispozitivelor pot fi folosite si pentru lichide, aluaturi etc., iar unele pot fi introduse si in frigider, permitand masurari sub zero grade.

 

Design si functionalitate: Cele mai bune termometre pentru carne, la capitolul adaptabilitate, sunt modelele cu cablu conector. Acesta leaga sonda sau tija pe care o introduci in carne, de un display, de regula digital, permitand pastrarea sondei in cuptor, in timpul coacerii, si urmarirea datelor pe ecranul de afara. Versiunile mai moderne pot fi conectate prin Bluetooth la o aplicatie de pe telefon, astfel incat sa poti urmari informatiile si din alta incapere.

Exista si modele cu sonda conectata direct la un display analog, conceput din inox si sticla termorezistenta, care poate fi lasat integral in cuptor. In acest caz, este bine insa sa alegi o versiune cu cadran vizibil, cu cifre mari, pe care sa le poti citi eficient prin geamul usii.

Daca nu te deranjeaza sa scoti periodic tava din cuptor pentru a masura temperatura interna, iti recomandam un termometru instant, care nu ramane permanent in contact cu preparatul, ci este folosit pentru a sonda, din cand in cand, nivelul de procesare termica si a confirma ca friptura este facuta.

 

Analog sau digital: Daca te atrage ideea unui termometru pentru carne, la pret bun, de tip analog, cu cadran rotund cu cifre si ace indicatoare, este bine sa stii ca, desi mai rezistente in timp si de multe ori suficient de robuste pentru a fi lasate in cuptor, aceste versiuni au cateva puncte slabe. Sunt ceva mai greu de citit, realizeaza masurarea putin mai lent decat alternativele digitale (15 – 20 secunde comparativ cu 5 – 10 secunde) si ofera foarte putine functii suplimentare. 

Un termometru digital, pe de alta parte, asigura o citire mai facila si vine impreuna cu optiuni utile si interesante, insa, este mai putin rezistent in timp si necesita baterii.

 

Functii: La capitolul functii, un termometru analog iti va oferi scala dubla, in Celsius si Fahrenheit, iar unele model includ si temperaturile interne recomandate pentru anumite tipuri de carne si preparate din carne.

Optiunile digitale pot include, pe langa aceste doua functii, posibilitatea de a retine ultima masuratoare pe ecran, astfel incat sa o poti consulta si la cateva minute dupa ce ai verificat temperatura, si oprire automata, pentru economisirea bateriilor.

In plus, cel mai bun termometru pentru carne te va ajuta sa gatesti perfect, oferind si posibilitatea de a selecta gradul de procesare termica (rare, medium rare, medium, well done), plus timer si alarma de temperatura maxima si minima.

Accesorii: Pentru ca metalul se infierbanta destul de tare si risti sa te frigi, mai ales cand este vorba despre un termometru lasat in cuptor, cauta un model cu sectiune termoizolanta de care sa il poti tine. 

Unele dispozitive sunt livrate impreuna cu suport de prindere la curea, astfel incat sa il ai mereu la dispozitie, iar modelele ceva mai scumpe, cu cablu, permit conectarea a pana la sase sonde, astfel incat sa poti urmari mai multe preparate in acelasi timp, sau mai multe zone ale aceluiasi preparat.

  

 

 

Cum se prepara carnea la cuptor

 

Cand vine vorba despre pregatirea bucatilor de pui, curcan, rata, gasca, vita, porc etc. la cuptor, numeroase pareri despre cele mai bune termometre pentru carne sunt de acord ca un astfel de dispozitiv face diferenta dintre un rezultat apetisant si o friptura uscata. Iata cateva trucuri la care poti apela pentru a fi sigur ca retetele facute la cuptor ies mereu foarte bine.

Combina temperaturi ridicate si scazute

Foloseste un termometru pentru cuptor, de incredere, daca aragazul nu are unul performant integrat, si apeleaza la variatii de temperatura pentru un rezultat profesional. O temperatura mai ridicata la inceput va ajuta la formarea unei cruste frumoase si mentinerea sucului in interior, iar reducerea ulterioara a gradelor duce la coacerea treptata si in profunzime. Vei obtine astfel o carne moale la interior si crocanta la suprafata.

 

Regula celor 4%

Daca tii foarte mult ca friptura ta sa iasa rare sau rare medium si esti un perfectionist fara leac, este bine sa stii ca temperatura interna a carnii va mai creste cu aproximativ 4% din cea a mediului chiar si dupa ce ai scos-o din cuptor, din cauza exteriorului mai fierbinte. Daca vrei deci un cotlet de vitel la 54oC si il gatesti in cuptor la 100oC, este bine sa il scoti cand termometrul cu sonda arata 50oC.

 

Cum stii cand e gata puiul

Termometrul nu este tocmai stilul tau sau nu ai unul la indemana, dar adori puiul facut la cuptor? In acest caz este bine sa stii ca il poti considera facut cand incheieturile pulpelor cedeaza daca tragi de ele, iar lichidul, care se scurge din pui in tava, este transparent si curat.

 

Ai grija la ventilatie

Circularea aerului in cuptor creste eficienta coacerii. Daca lucrezi deci dupa o reteta creata pentru un cuptor static si tu folosesti ventilatia, redu temperatura din indicatii cu 20 – 30oC pentru a obtine rezultatul dorit.

Pregateste cu atentie feliile

Daca gatesti friptura de vitel ori porc, sub forma de felii, ai grija sa le tai ceva mai groase, pentru a nu se usca (aproximativ 2 – 2.5cm) si sa usuci bine exteriorul cu un servetel, pe ambele parti, astfel incat crusta sa se formeze usor.

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii