Unora le place zaharul in cafea. Altii il prefera alaturi – sub forma unor deserturi. Fie ca este un patratel de ciocolata sau placinta cu lamaie, nu se poate nega faptul ca unele dulciuri au fost inventate parca pentru a fi savurate cu un “shot” de cofeina. Sa vedem o lista cu 9 astfel de “tratamente”.
Dupa o masa abundenta, nimic nu este mai bun decat o cafea savuroasa pentru a digera totul. Iar daca este insotita de mici muscaturi dulci, devine chiar cel mai bun moment al zilei. Iata cateva idei pentru a acompania cafeaua pentru a avea succes pana si la cei mai fini gurmanzi.
Espresso
Cu o aroma de cafea atat de intensa si de indrazneata, poate fi usor sa pierzi gustul desertului, motiv pentru care se recomanda asocierea espresso-ului cu ceva la fel de intens. Nu intotdeauna espresso functioneaza foarte bine cu un desert cu ciocolata cu lapte, dar functioneaza foarte bine cu o ciocolata amaruie. Deserturile cu fructe se asorteaza bine, dar trebuie sa fie arome destul de pline pentru a le retine.
Pentru o sesiune de degustare de espresso, serveste fursecuri simple fara sare sau zahar si apa plata pentru a-ti clati bolta palatina intre fiecare mostra.
De asemenea, espresso se combina cu alcool sau mancare. Adauga o lingura de inghetata de vanilie in espresso pentru a face un “affogato”. Amesteca espresso-ul cu vodca sau lichior sau adauga-l la un aluat de tort pentru cafea pentru a inlocui cafeaua instant. Desigur, poti ramane in sfera cafelei, preparand bauturi mai complexe pe baza de espresso, cum ar fi “cafe latte”, mocha sau cappuccino.
Cappuccino
Cu aceasta bautura moale, garnisita cu spuma de lapte sau cu frisca, se potrivesc dulciurile delicate. Cappuccino functioneaza foarte bine cu deserturile cu inghetata, desi uneori poti crede ca degusti acelasi lucru, de exemplu, daca iei o gura de inghetata cu un cappuccino, au aproape doar temperaturi diferite mai degraba decat arome super diferite.
Pentru a diferentia texturile cafelei si ale inghetatei, poti incerca o reteta fina si crocanta de inghetata de vanilie cu fulgi de ciocolata.
Latte
Cafe latte este similar cu un cappuccino atat in ceea ce priveste cantitatea de espresso, cat si in proportia de lapte, astfel incat poti opta pentru acelasi principiu: moliciunea. Merge foarte bine cu o tarta sau un desert pe baza de ciocolata cu lapte. De asemenea, fursecurile se potrivesc bine, sau ceva pe care il poti scufunda putin si apoi se inmoaie in gura. Poti apela la Oreo, cunoscuti sub numele de biscuiti cu ciocolata cu crema de lapte.
Cafea cu lapte
In timp ce un espresso poate supraincarca un desert, cu o cafe au lait, desertul poate supraincarca cafeaua. Ca fiind cel mai plin de lapte, cel mai apos, si cel mai putin intens ca aroma sortiment, gandeste-te la asocierea unei cafenele cu lapte cu un desert cu aroma de cafea.
Pentru o abordare a unui desert clasic din aceasta categorie, poti incerca un tiramisu clasic sau unul israelian, care inlocuieste mascarpone traditional cu budinca de vanilie si branza de casa.
Cortado
Imperecherea preferata de unii cofetari intre cafea si deserturi se face cu un cortado – care are un lapte mai putin decat un cappuccino – si un desert intens de ciocolata, precum o felie de tort fara faina cu ciocolata si migdale, care combina bogatia gustului dulce al ciocolatii cu complexitatea migdalelor prajite, sau o prajitura cu ciocolata.
Cafea neagra
De cate ori ai servit cafea intr-un bar sau restaurant fara sa fi fost insotita de ciocolata? Bucati patrate sau rotunde, ciocolata isi gaseste intotdeauna locul langa bautura noastra de sfarsit de masa. Nu putem preciza daca este o traditie, un obicei, un amestec culinar inteligent, sau pur si simplu o delicatesa care a ramas de-a lungul anilor.
In opinia cofetarilor, aproape orice se asorteaza bine cu cafeaua neagra preparata in ibric electric (o lista cu niste produse comparate gasesti aici) sau in orice alt mod: orice fel de ciocolata, tot felul de deserturi pe baza de nuci.
Cu toate acestea, exista doua ingrediente despre care se crede ca nu trebuie niciodata servite cu cafea neagra: sare si branza. Chiar daca cremele de branza sunt foarte dense, nu merg. De multe ori, aromele se ciocnesc in totalitate sau branza invinge complet orice altceva.
Cafe gourmand
In restaurantele frantuzesti, ti se poate oferi sa termini masa cu o „cafea gourmet”. Este o cafea servita cu unul sau mai multe deserturi diferite. Desertul si cafeaua sunt combinate, ceea ce economiseste timp clientilor, iar gurmanzii iau un desert fara „intr-adevar” sa comande unul.
In orice caz, te poti distra alegand din urmatoarele categorii de desert: torturi taiate in bucati mici: negrese, tarte de lamaie, torturi de ciocolata, torturi cu iaurt sau torturi cu fructe confiate; prajiturele coapte in forme adecvate: madeleine, briose, cannelloni; biscuiti, fursecuri, piscoturi; deserturi individuale aranjate in recipiente mici: lava cake, cheese cake, crema de ciocolata, creme brulee si, desigur, pastele de fructe, macaroon si alte bezele, acum clasice.
In cele din urmă, pentru a te inspira pentru a decora propriul cafe gourmand, gandeste-te la bomboane si ciocolata (de casa sau comerciale): colorate si distractive, vor adauga o nota de veselie la masa. Praline, violete, licorice, caramele, bomboane de ciocolata colorate, migdale glazurate, jeleuri. Din nou, vei fi rasfatat dupa pofta inimii.
Moda austriaca
Austriecilor, de pilda, le place cafeaua lor destul de plina, cu un indiciu de amaraciune; se serveste intotdeauna cu lapte si zahar brun. Deoarece au un pranz frugal de obicei, apreciaza Kaffee und Kucher: acum mai degraba organizata in weekend (pentru a avea timp sa gateasca), acest fel de gustare reuneste familia si prietenii in jurul unei palete largi de produse de patiserie “de casa”: Apfelstrudel (patiserie cu mere, stafide si scortisoara), tarta cu ciocolata, prajituri, toate insotite de cafea. Indiferent daca preferi Schale Gold (cu mult lapte), Fiaker (espresso amestecat cu alcool), Einspanner (cafea cu multa frisca), principalul lucru este sa impartasesti momentul si bunatatile cu cei dragi.
Cafeaua turceasca
Merge bine cu deserturi turcesti dulci, cum ar fi baklava sau halvaua cu fistic, dovleacul confiat si gutuile confiate. Daca o servesti singura, poti adauga o bucata sau doua de rahat turcesc (lockum), un mic desert decorativ pentru a completa serviciul.
Serveste intotdeauna cafeaua turceasca insotita de un pahar mic cu apa. Este un lucru obisnuit ca oamenii sa bea o inghititura de apa dupa fiecare sorbitura de cafea.