fbpx

Cele mai bune congelatoare

Last Updated: 08.12.23

 

Cum alegi un congelator bun

 

Ghidul cumparatorului

Pentru persoanele cu familii numeroase sau pentru cei care prefera sa faca aprovizionari de alimente mai rar, pe langa frigider, congelatorul este dispozitivul cel mai apreciat, mai ales in perioada verii, in care depozitarea pe termen lung trebuie facuta neaparat la temperaturi mai mici de 0°C. Chiar si asa, nu oricine detine un astfel de dispozitiv pentru stocare, mai ales atunci cand deja a investit intr-un frigider propriu-zis.

Avantajele sunt notabile, fata de cele pe care le poate oferi un congelator mic incorporat. Pe langa capacitatea extinsa de umplere, un astfel de aparat permite aranjarea ingredientelor pe categorii si repartizarea corespunzatoare, in functie de temperaturile de inghet recomandate.

Daca vreti sa stiti care sunt cele mai bune congelatoare, cunoscand care sunt criteriile de selectie pentru un produs de calitate, va recomandam o lista cu indicatori de performanta ce va pot ajuta sa luati o decizie inspirata.

 

 

Tipul: este un prim aspect in privinta caruia este necesar sa va orientati corect. Trebuie notat faptul ca, o categorisire se va face in functie de forma si designul pieselor cel mai des intalnite pe piata. In functie de acesti parametri, vom deosebi urmatoarele modele: congelator orizontal, congelator vertical si produsele tip combina frigorifica 2 in 1.

Itemii orizontali se mai numesc si lazi frigorifice, constituind aparate de diferite dimensiuni, create special cu scopul stocarii unor cantitati variabile de alimente la temperaturi constant scazute. Forma este tip “cufar”, cu capac ce se deschide pe orizontala, iar compartimentul intern este foarte incapator, permitand depozitarea unor portii de mari dimensiuni, cu forme neregulate, drept pentru care, lazile sunt preferate in cadrul magazinelor.

In unele cazuri, spatiul poate fi sub-compartimentat cu ajutorul unor sertare speciale incluse in kitul standard de accesorii. Necesita un spatiu de depozitare mai amplu, putand fi plasate in debara, subsol, garaj.

Congelatoarele verticale sunt realizate conform aceluiasi design cu un frigider conventional, fiind desfasurate mai mult pe inaltime, insa avand acelasi rol, de a mentine alimentele la temperaturi scazute, sub 0°C. In genere, aceste modele sunt accesorizate cu un anumit numar de rafturi orizontale. Multe pareri despre cele mai bune congelatoare cu 5 sertare indica aceasta compartimentare ca fiind optima pentru majoritatea utilizatorilor.

Cele ultra-performante pot include racitoare interne speciale, pentru diverse scopuri. Majoritatea sunt potrivite pentru cei care cumpara produse in cantitati mai mici, permitand aranjarea facila a acestora in interior. Bineinteles, datorita conformatiei, aceste variante ocupa mai putin spatiu in incapere, decat lazile frigorifice, deoarece se desfasoara mai mult pe verticala.

Dispozitivele tip combina frigorifica se mai numesc si “side by side”, deoarece incorporeaza in acelasi set un frigider si un congelator vertical. Sunt cele mai performante modele de pe piata, dar si cele mai costisitoare. Pe langa multitudinea de functii suplimentare, putem sublinia si capacitatea mare de stocare. Dezavantajele implica un spatiu de plasare mai extins, de multe ori fiind necesar sa separati cele doua corpuri, astfel incat sa le puteti aranja corespunzator in locuinta.

 

Spatiul de racire: constituie un alt factor destul de important ce trebuie considerat. Trebuie sa fiti constienti ca, indiferent de tipologia produsului ales, capacitatea de stocare poate varia. Aceasta este indicata ca volum si se masoara conventional in litri. Cu cat mai mare este acest parametru, cu atat mai mult spatiu va ocupa dispozitivul ales. O alta problema este modul in care se mentin temperaturile constante in interior.

Pentru piesele tip lada, beneficiati de cel mai bun raport intre pret si capacitate, acestea fiind urmate in clasament de modelele verticale. Nu omiteti faptul ca, un astfel dispozitiv functioneaza cel mai eficient atunci cand este complet umplut, spatiile ramase goale insemnand consum mai mare de energie pentru o racire mai eficienta. Din aceste considerente, e necesar sa adaptati volumul intern corect nevoilor personale.

Cele mai mici congelatoare au volumul de racire de peste 65l, fiind urmate de itemii din clasele mijlocii, cu volume cuprinse intre 100 si 300l, care sunt ideale pentru familii mai mult sau mai putin numeroase. Deja tot ce trece de 300l este recomandat mai mult ca spatiu de stocare pentru magazine, in care aprovizionarea se face constant si unde este necesar a fi pastrat un volum mare de alimente.

 

Randamentul: e un aspect definit pe baza a doua coordonate: clasa climatica si clasa de eficienta energetica.

Clasa climatica reprezinta un indicator care va spune in ce parametri de temperatura pentru mediul extern poate functiona optim cel mai bun congelator. Astfel, in cea mai mare parte a produselor, toate sunt facute astfel incat sa functioneze optim pana la o temperatura ambientala de 40 – 45 °C, valori ce nu vor fi atinse niciodata, mai ales daca amenajati corespunzator dispozitivul in interiorul locuintei.

In functie de amplitudinea de temperatura, se deosebesc patru categorii importante: clasa I( SN – de la +10°C pana la +32°C), clasa II(N – de la +16°C pana la +32°C), clasa III( ST – de la +18°C pana la +38°C) si clasa IV( T – de la +18°C pana la +43°C).

Clasa de consum energetic va indica in ce mod reuseste dispozitivul sa fie eficient, astfel incat sa obtina cele mai bune rezultate cu minimum de consum de energie. Ca si in cazul celuilalt factor, si aici aparatele pot fi repartizate pe diferite trepte de economie, denumite pe litere intre A si G. Cele mai economice apartin clasei A, cu mentiunea ca subdiviziunile tip “+” indica o mai mare eficienta in cadrul sistemului. Totusi, nu uitati ca, pe cat capacitatea de congelare si cea de incarcare sunt mai mari, pe atat mai mare va fi consumul de energie.

 

 

Capacitatea de congelare: nu trebuie confundata cu capacitatea de stocare, deoarece prima indica ce cantitate de alimente poate fi congelata in decurs de 24 de ore. Parametrul se masoara, asadar, in kilograme pe zi si va fi indicat de catre majoritatea producatorilor in descrierile modelelor trimise pe piata. In acest context, este vital sa amintim doua functii esentiale: cea de congelare rapida si optiunea no frost.

Prima presupune setarea adecvata a dispozitivului, astfel incat sa inghete alimentele din interior in cel mai scurt timp. Congelatoarele no frost sunt cele mai nou aparute pe piata si implica un sistem de ventilare care permite circulatia aerului in interior. In acest mod, alimentele nu sunt acoperite de gheata si nici peretii interni sau rafturile, ceea ce face si igienizarea mai facila. Principiul de functionare este simplu: un temporizator actionat de un senzor de caldura porneste o bobina care are sarcina de a elimina vaporii care se formeaza in interior, dezumidificand astfel spatiul.

 

Functionalitatea: insumeaza o serie de optiuni si extra-optiuni foarte utile pentru orice potential cumparator. Asigurati-va ca termostatul este reglabil pentru orice produs achizitionat, permitandu-va astfel sa stabiliti personal la ce temperatura trebuie pastrate alimentele in interior. Pentru situatii de urgenta, un indicator cu alerta luminoasa este binevenit, mai ales din moment ce va poate oferi informatii importante cu privire la functionarea dispozitivului. Ca in cazul oricarui aparat cu spatiu intern extins, optiunea de iluminare interioara este foarte importanta.

 

Mentenanta si fiabilitatea: vor completa un capitol secundar si vor face referire la conditiile de intretinere pentru o functionare de lunga durata, in deplina siguranta. Bineinteles, la acest capitol, cel mai apreciat dispozitiv este un congelator no frost, deoarece nu necesita decongelari periodice, astfel instalatia interna fiind mai durabila. Pentru modelele tip lada, este foarte indicat ca acestea sa aiba fie functie de deblocare usoara a capacului, fie sistem de inchidere la cheie, pentru a evita expunerea copiilor la riscuri de inchidere accidentala in interior.

De asemeni, multi utilizatori se plangeau pana nu demult de aparitia mucegaiului in conditii de umiditate crescuta. Prin sistemul de dezumidificare, un aparat de calitate va elimina si aceasta problema. Chiar daca nu sunt echipate cu optiune no frost, multe exemple de pe piata includ o garnitura anti-bacteriana, care asigura pastrarea alimentelor in conditii optime de igiena. Pentru cei care doresc sa faca investitii mai ample, un congelator inox este foarte potrivit, fiind considerat nu numai eficient, ci si extrem de rezistent in timp.

In concluzie, daca urmati aceste indicatii, nu aveti cum sa dati gres in alegerea unui produs de calitate. Daca vreti sa achizitionati deopotriva un congelator ieftin si bun, va recomandam sa verificati ofertele disponibile online. Este cert ca, in magazine nu gasiti la fel de multe variante, iar daca vine vorba de preturi, pe internet gasiti modele mult mai ieftine. Mai mult decat atat, garantia si calitatea exemplelor intalnite in mediul virtual raman aceleasi. Daca nu sunteti convinsi sau multumiti de conditiile de livrare, atunci puteti schimba aparatul sau sa il returnati, luandu-va banii inapoi.

 

 

Modele recomandate in 2023

 

 

Bosch GSN33VW30

 

Daca doriti sa stiti care este cel mai bun congelator no frost de la Bosch, in materie de popularitate in vanzari, atunci modelul GSN33VW30 poate fi chiar ceea ce cautati. Este vorba despre un congelator cu 7 sertare, care se incadreaza in categoria celor verticale.

Ca spatiu de stocare, aveti la dispozitie si un compartiment supradimensionat(big box) in care puteti plasa alimente de forme neregulate mai voluminoase, insa capacitatea totala de depozitare este de 220l, valoare medie, potrivita in special pentru familiile ceva mai numeroase.

Ca tehnologie, incorporeaza un sistem de racire MultiAirFlow, asistat de un ventilator facut astfel incat sa circule aerul in interior, prevenind formarea stratului de gheata pe pereti, sertare si alimente. Cu ajutorul acestei functii, chiar si fluctuatiile de temperatura sunt minimizate, totul fiind perfect optimizat in interior. Randamentul este de inalta tinuta, definit de o clasa climatica diversificata, SN-T, dar si de una de economie energetica superioara, anume A++, cu un consum anual de 225kWh. In plus, capacitatea de congelare indica eficienta si in aceasta privinta, fiind evaluata la 20Kg/24h.

Ca functionalitatea sporita, exemplificam prin prezenta reglajului electronic de temperatura pentru interior, optiunea de super-congelare, sistemul de avertizare pentru usa deschisa si cel pentru temperaturi ridicate, calendarul pentru produsele congelate si o autonomie fara curent de 19 ore. Aparatul lucreaza silentios, emitand maxim 42 dB la functionare. Se muta si se transporta usor, avand doua picioare cu role si doua reglabile. In conformitate, garantia este valabila 24 de luni.

 

Avantaje:

Are o capacitate optima de stocare, de 220l, ideala pentru familii numeroase.

Pastreaza alimentele optim si nu necesita decongelare, fiind echipat cu functie no frost.

Este foarte economic, fiind un congelator Bosch ce face parte din clasa A++.

Are functionalitate sporita, fiind prevazit cu reglaj electronic de temperatura si diverse sisteme de avertizare.

 

Dezavantaje:

Pretul de achizitie este pe masura performantelor.

 

 

Indesit UIAA 12

 

Printre cele mai bune oferte la congelatoare cu sertare se numara si acest produs apartinand brandului Indesit. Este vorba despre un model vertical compartimentat cu 5 sertare si 2 etajere flap, care ofera suficient spatiu intern pentru a depozita alimente pentru familii numeroase sau pentru a face provizii pe termen lung, deoarece are o capacitate neta de stocare de 235l.

Randamentul este incontestabil, pentru ca dispozitivul reuseste sa ofere performante maxime cu un consum cat mai redus, din moment ce face parte din clasa de economie energetica A+. Asadar, consumul anual este evaluat la 281 kWh pe an. Referitor la clasa de incadrare climatica, produsul este multifunctional, cu o compatibilitate universala de tip SN, N, ST, T.

Asta inseamna ca se descurca excelent, indiferent de temperaturile externe si chiar in raport cu zona din locuinta in care il plasati. Desi nu include un sistem no frost, el este echipat cu optiune de inghetare super-rapida si are o capacitate de congelare indicata la valoarea de 14Kg in 24 de ore. Celelalte optiuni foarte utile mai includ: un sistem de drenare a apei inghetate, termostat reglabil, pentru a asigura temperaturi preferentiale in interior, indicatori luminosi si recipiente separate pentru cuburi de gheata, de tip 3D – adica integrate in rafturile congelatorului, astfel incat sa optimizeze utilizarea spatiului.

Sistemul de dezghetare este manual, iar nivelul de zgomot produs la functionare este de 44dB, putand fi considerat un aparat silentios, cu indice mare de confort acustic. Modelul masoara 60 x 65 x 175 cm si este insotit de o garantie de conformitate de 2 ani.

 

Avantaje:

Ofera un randament optim, fiind un congelator ieftin si performant.

Are capacitate extinsa de stocare, putand adaposti un volum net de 235l.

Asigura repartizarea eficienta a alimentelor in spatiu, fiind compartimentat in 7 etaje.

Permite inghetarea in regim rapid, deoarece include un termostat reglabil si functie Super Freeze.

 

Dezavantaje:

Nu include si o optiune de ventilare de tip no frost.

 

 

Zanussi ZFU19400WA

 

Potentialii utilizatori interesati de un congelator Zanussi de inalta performata, pe care sa il gaseasca la un pret cat de cat acceptabil, vor fi incantati de modelul ZFU19400WA. Dispozitivul face parte din categoria modelelor verticale si este compartimentat pe cinci rafturi orizontale, potrivite pentru a organiza si stoca eficient multiple tipuri de alimente.

Cu ajutorul sertarelor transparente, puteti sesiza usor spatiile ramase goale, afland cu usurinta ce rezerve de ingrediente trebuie refacute. Din punct de vedere al randamentului oferit, acest congelator cu 5 sertare se descurca excelent, deoarece face fata oricarei situatii, din moment ce are o incadrare universala pe clasa climatica(SN-N-ST-T).

Acelasi lucru se poate spune si ca eficienta in raport cu un consum energetic redus, dispozitivul facand parte din categoria A+, cu un consum energetic de 240kWh/an. Capacitatea de incarcare este de 168l, facandu-l ideal pentru utilizarea de catre familii cu cel putin 4 membri, caci ofera suficient spatiu pentru rezerve considerabile. In ceea ce priveste capacitatea de congelare, valoarea de 20Kg/24h este una optima, sugerand performanta superioara.

Ca functii utile, putem aminti semnalizarea de avertizare la temperaturi ridicate, optiunea de super-congelare si tava cu acces rapid, pentru depozitarea articolelor de mici dimensiuni. Decongelarea se face manual, iar usa reversibila se deschide cu maner vertical. Niste picioruse reglabile frontal garanteaza o echilibrare buna pe diverse suprafete. Ca avantaj suplimentar, la functionare, nivelul maxim de zgomot  emis este de 40dB, valoare considerata echivalenta cu cea a unei conversatii conventionale, ca sunet produs. Se ofera o garantie de 24 de luni pentru acest model.

 

Avantaje:

Se comercializeaza ca fiind un congelator la pret accesibil.

Permite economia de energie, facand parte din clasa A+.

Asigura depozitarea organizata a alimentelor, fiind repartizat in 5 sertare.

Are o capacitate moderata de stocare, de 168l.

 

Dezavantaje:

Nu este echipat cu functie No Frost.

 

 

Arctic ANC246+

 

Cei care se intreaba unde gasesc congelatoare Arctic la preturi bune vor avea ocazia sa analizeze mai atent calitatile acestui produs ce face parte din gama modelelor de mare popularitate, comercializate de catre acest producator in ultimii ani. Ca tipologie, avem de-a face cu o varianta verticala de congelator Arctic cu 5 sertare, foarte similar ca pret si capacitati cu modelul Arctic ac256+, care se situeaza in prezent in topul vanzarilor pe prima pozitie.

Asadar, vorbim despre un spatiu de stocare de 215l, care se potriveste excelent pentru a adaposti provizii considerabile, adecvate pentru familii cu peste 4 membri.  Aparatul incorporeaza un sistem de racire static si unul de dezghetare manual, iar din punct de vedere al randamentului, se descurca foarte bine.

Astfel, clasa climatica SN si T il indica a fi un produs destul de versatil, ca adaptabilitate in functie de temperaturile externe. De cealalta parte, consumul energetic este scazut, de 257kWh pe an, incadrandu-l in clasa A+ de eficienta energetica. La congelare, eficienta este una medie, notata printr-o capacitate de congelare de 14Kg in 24 de ore, sustinuta de o autonomie de 16 ore, in cazul intreruperii alimentarii cu energie electrica.

Functionalitatea este una conventionala, deoarece va sta la dispozitie un afisaj tip LED, cu rol de avertizare asupra starii de functionare a dispozitivului. Un avantaj in plus il reprezinta garnitura special tratata anti-bacteriana, care contine aditivi speciali ce impiedica dezvoltarea bacteriilor in interior, protejand astfel optim alimentele depozitate. Spre deosebire de majoritatea celorlalte congelatoare la preturi avantajoase, acest model este insotit de o garantie de conformitate mai mare, de 3 ani.

 

Avantaje:

Face parte dintre modelele ieftine de congelatoare Arctic de performanta optima.

Are capacitate medie de stocare, 215l, fiind potrivit pentru familii numeroase.

Este fiabil, prevenind dezvoltarea bacteriilor in interior, deoarece include o garnitura antibacteriana.

Permite economie energetica, avand un consum ce-l incadreaza in clasa A+.

 

Dezavantaje:

Este lipsit de optiune no frost.

 

 

Whirlpool AFB601AP

 

Acest congelator mic va constitui o alegere inspirata pentru persoanele care isi doresc un spatiu de depozitare limitat, care sa se preteze pentru aprovizionari periodice lunare. Ca tipologie, el poate fi incadrat in categoria celor verticale cu patru compartimente etajate si face parte din gama de oferte la congelatoare cu preturi avantajoase.

Spatiul intern cumuleaza un volum de stocare net de 88l, ceea ce sugereaza o buna compatibilitate pentru familii restranse, fara a ocupa foarte mult spatiu, din moment ce masoara numai 85 x 55 x 58 cm. Sistemul de dezghetare este manual iar capacitatea de congelare efectiva este de 8Kg in 24 de ore.

Din punct de vedere al randamentului oferit, putem mentiona o clasa climatica de tip SN-ST, adecvata pentru majoritatea conditiilor de plasare intr-o locuinta. De asemeni, drept consum energetic, o valoare anuala de 179 kWh pe an il incadreaza in clasa economica A+.  Perioada de autonomie fara curent este foarte buna, cotata la o durata de 17 ore, perspectiva in care concureaza cu dispozitive cu pret de achizitie dublu.

Functia de super congelare asigura inghetul rapid, in functie de preferintele de utilizare. Temperatura poate fi setata cu ajutorul termostatului reglabil, prin intermediul unui buton mecanic. Ca accesorii, prezinta o tava pentru gheata , iar plasarea pe suprafete se face usor, deoarece include picioruse de pozitionare. Usa se deschide cu ajutorul unui maner inserat in corpul compact al dispozitivului. O garantie valabila 2 ani se ofera pentru acest produs.

 

Avantaje:

Este un congelator cu 4 sertare ieftin si bun.

Are o autonomie fara energie de 17 ore, destul de extinsa pentru congelatoarele mici.

Este economic din punct de vedere energetic, facand parte din clasa A+, cu un consum anual de 179 kWh.

Ocupa foarte putin spatiu, masurand numai 85 x 55 x 58 cm.

 

Dezavantaje:

Din moment ce are capacitate redusa de stocare, nu permite depozitarea unor cantitati prea mari de alimente.

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii