fbpx

Cele mai bune paste

Last Updated: 20.01.25

Hello again!

Astazi vorbim despre paste, una dintre pasiunile mele culinare, si despre: 3 retete savuroase, simplu de facut si care iti lasa gura apa, trucuri pentru paste gustoase, gatite corect si cum prepari paste de casa, cu ou si fara ou.

Citeste pana la capat si afla cand e in regula sa refuzi mancarea la restaurant si care este atitudinea consumatorului roman fata de zahar si indulcitorii sintetici.

 

Spaghete carbonara, Paste bologneze si Paste cu ton și sos de roșii

  • Atata iti spun: sos cremos cu smantana si parmezan, plus bacon sau costita afumata. Daca nu te-am convins pana aici, poate carbonara nu e pentru tine. Uite aici reteta, rapida si usor de pus in practica.
  • Bolognese este despre carne tocata, sos aromat de rosii cu busuioc, dafin si rozmarin, plus ceva legume. Arata bine rau si miros incredibil. Incearca-le dupa indicatiile de aici.
  • Preferi mai curand pestele? Am ceva si pentru tine: paste cu ton si sos de rosii. O reteta cu putine ingrediente, savuroasa si aromata, la care ai foarte putin de lucru.

Good food, Better life

Tin minte si acum preparatul care a transformat pastele intr-o categorie VIP pentru mine: penne cu mazare, carne tocata si ardei iute. O reteta cu foarte putin sos si extrem de mult gust, pe cat de suprinzatoare (mazare congelata, trasa iute la tigaie si zdrobita cu lingura, carnea tocata fiind de fapt umplutura de la carnati) pe atat de delicioasa. De atunci am mereu in camara pungi cu paste de diferite feluri, la care apelez ori de cate ori nu mai stiu ce sa gatesc. 

 

De ce imi plac atat de mult pastele? 

  • Sunt super simplu si rapid de pregatit. Cele mai multe retete sunt gata in mai putin de 30 minute, chiar daca gatesti pentru mai multe persoane.
  • Poti pregati paste gustoase cu aproape orice ai prin frigider. O ceapa, putin ulei, cateva felii de sunca sau masline, o lingura de smantana etc. Daca iti plac pastele, stii despre ce vorbesc. 
  • Retetele sunt infinite. Oricate variante ai incerca, nu se poate sa dai o cautare pe Google sau sa deschizi o carte de bucate si sa nu mai gasesti o combinatie noua. Sosuri pe baza de smantana, rosii sau doar ulei, cu carne sau vegetariene etc.

Cum le gatesti? Oricum ai aborda problema, pastele puse in apa care fierbe se vor gati dar, exista cateva detalii care te ajuta sa le pregatesti mai repede, fara sa se lipeasca si sa fie mai gustoase. In primul rand, pune apa la fiert si adauga sare abia cand da in clocot, pentru ca altfel vei astepta mai mult timp. Eu pun 1 lingurita de sare la 2 litri de apa pentru aproximativ 250g paste. 

Agita apa imediat ce adaugi pastele pentru ca atunci este riscul cel mai mare sa se lipeasca unele de altele si verifica periodic stadiul de fierbere, pentru ca indicatiile de pe ambalaj nu se potrivesc mereu perfect. Mie imi plac ceva mai al dente, asa ca le scot cat inca mai au o portiune mai intunecata, mica cat un varf de ac, in centrul aluatului.

Care este portia corecta? Ei bine, partea asta mi-a luat ceva timp sa o deprind. Teoretic, cantitatea potrivita pentru o portie este de 60-80g paste uscate de persoana. Daca nu vrei sa cantaresti la fiecare reteta de paste, poti folosi cateva trucuri simple pentru estimare. De exemplu, poti masura pastele lungi si subtiri formand un manunchi care umple deschiderea unei sticle de suc.

Pastele mai mici (penne, scoici etc.) se pot estima folosind palma, iar volumulul pumnului strans este cantitatea potrivita pentru o portie. Pentru orice forma si dimensiune, poti imparti din prima o cutie sau o punga la numarul de portii trecute pe ea.

Cat de mult ingrasa pastele? La fel ca si multe alte alimentele si pastele ingrasa in functie de cantitatea pe care o consumi. Daca te limitezi la portia standard, nu pui branza in exces si alegi, macar periodic, paste integrale, silueta ta nu este in pericol. Desigur, daca tii o dieta low-carb, pastele fainoase nu sunt cele mai indicate, insa le poti inlocui cu alternative din legume, cum sunt pastele din dovlecel, naut, mazare.

Utile de la experti

  • Cum alegi paste de calitate in magazin? Dupa brand, dupa ce scrie pe pachet? Afla din acest tutorial ce iti spune culoarea pastelor despre modul de fabricatie si calitate. Simplu si rapid.
  • La inceput printre paste? Invata de la Florin Dumitrescu cum faci rapid un sos delicios cu rosii si busuioc (cu multe detalii faine si bine de stiut).
  • Pregatit pentru urmatorul nivel? Vezi aici cum poti sa pregatesti paste de casa, cu ou si fara ou si care este cea mai buna faina pentru ele.

Noutati culinare

  • Cand e ok sa refuzi mancarea la restaurant?
  • Euromonitor: Cum se gandesc consumatorii la reducerea zaharului si indulcitori?
  • 48% dintre romanii din mediul urban declara ca citesc etichetele mezelurilor si a preparatelor din carne inainte de cumparare

 

Multumesc pentru citire! See you soon!

 

Cu drag,

Ioana

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii