fbpx

Cele mai bune plite mixte

Last Updated: 20.01.25

Cea mai buna plita mixta – Recomandarile noastre pentru 2025

 

O plita mixta de calitate se numara printre avantajele unei bucatarii moderne, oferind adaptabilitate ridicata la o varietatea de retete culinare. Este un dispozitiv tehnic complex, ale carui performante si functii trebuie analizate atent, urmarind criterii concrete de evaluare. Daca nu ai timp sa analizezi toate informatiile cuprinse in acest ghid, iti dezvaluim inca din primele randuri alegerea Clovis.ro, care este reprezentata de modelul Electrolux EGD6576NOK. Este o varianta care combina beneficiile sistemului cu inductie cu cele traditionale ale incalzirii pe gaz, punand la dispozitie o putere cumulata de pana la 10,2kW, cronometru pentru evaluarea corecta a timpului de gatire, oprire automata si suprafata ceramica rezistenta, usor de curatat. Daca doresti o varianta mai accesibila la pret, iti recomandam sa arunci o privire versiunii si Hansa BHMI61414030, cu zone de incalzire vitroceramice si pe gaz, putere cumulata de pana la 6,2kW si indicator de incalzire reziduala pentru evitarea accidentelor.

 

 

Modele recomandate in 2025

 

 

Electrolux EGD6576NOK

 

Este un model de plita mixta Electrolux cu 4 zone de gatit, doua cu inductie si doua cu gaz si suprafata din material ceramic usor de curatat. Are forma patrata, cu dimensiunile de 55 x 59 x 5.2cm si face parte din categoria versiunilor incorporabile.

Include doua ochiuri standard (semi-rapide) cu putere de 1.9 si respectiv 2.3kW si doua arzatoare mari, de 2.7 si respectiv 3.3kW, gratarul fiind confectionat din fonta rezistenta. Pentru a regla intensitatea caldurii emanate ai la dispozitie 10 trepte de putere. Utilizarea mai este facilitata de aprinderea electrica a ochiurilor, afisajul electronic cu taste de tip touch, ceas, control iluminare si cronometru si semnal sonor care iti pemit sa controlezi usor parametrii prepararii (timp si temperatura) si sa te ocupi de alte sarcini cat se preparar mancarea.

Sistemele de siguranta integrate in plita incorporabila mixta Electrolux EGD6576NOK cuprind protectie pentru copii, deconectare automata, optiune de blocare a butoanelor, termocuplu pentru oprirea gazului in cazul stingerii flacarii si indicator de caldura reziduala in doua trepte.

 

Avantaje:

Eficienta energetica ridicata datorita sistemului cu inductie.

Arzatoare de putere mare ( intre 1.9 si 3.3kW) pentru gatire rapida.

Sisteme de siguranta adaptate ambelor tehnologii de functionare (gaz si inductie).

Cronometru si oprire automata pentru respectarea precisa a timpului de gatire.

Suprafata ceramica usor de curatat si gratar rezistent din fonta.

 

Dezavantaje:

Zonele de incalzire cu inductie necesita recipiente speciale.

 

 

 

Hansa BHMI61414030

 

Pentru familiile care vor sa achizitioneze o plita mixta ieftina si buna, recomandam ca optiune acest model Hansa care combina doua zone de incalzire pe gaz cu doua vitroceramice. Include arzator auxiliar cu putere de 1kW, standard (1.75kW), arie de incalzire simpla (1.3kW) si dubla, care poate fi extinsa de la 0.75kW la 2.2kW, dupa necesitatile de preparare termica si dimensiunile recipientelor.

Pentru utilizare confortabila, cu risc minim de accidentare, aceasta versiune tehnica include indicator de caldura reziduala pentru suprafata cu incalzire vitroceramica si supapa de siguranta, care opreste alimentarea cu gaz daca flacara se stinge intamplator (curenti de aer, lichid varsat etc.).

Panoul de control este situat lateral dreapta si este de tip mecanic, cu butoane, care, pentru cele doua ochiuri includ si functia de aprindere electrica. Designul este de tip patrat, cu dimensiunile de 57,5 x 50,5 x 4,8cm si include gratar din inox emailat pentru sustinerea recipientelor deasupra arzatoarelor alimentate cu gaz.

 

Avantaje:

Zona de incalzire cu extindere care permite utilizarea mai multor dimensiuni de oale si tigai.

Nu necesita recipiente cu baza fero-magnetica.

Include indicator de caldura reziduala pentru siguranta in folosire a sistemului vitroceramic.

Este dotata cu supapa de siguranta care previne scurgerile accidentale de gaz.

Aprindere electrica pentru arzatoarele cu gaz care elimina necesitatea chibriturilor si a aprinzatoarelor.

 

Dezavantaje:

Zona vitroceramia se incalzeste mai lent, conform unora dintre cumparatorii care au testat produsul.

Arzatoarele au putere medie-mica, comparativ cu alte variante de pe piata, fiind recomandate pentru gospodarii in care nu se gateste in cantitate mare sau cu frecventa ridicata.

 

 

 

Bosch PSY6A6B20

 

Este un model de plita mixta Bosch cu suprafata confectionata din material ceramic rezistent, cu aspect profesional si usor de curatat. Structura functionala pune la dispozitie patru elemente active de incalzire: 3 arzatoare, de 1kW, 1.8kW si 3kW, si o zona vitroceramica, ce ofera niveluri diferite de putere pentru a obtine efectul termic necesar pentru o varietate de retete culinare, de grade diferite de complexitate.

Reglarea temperaturii se realizeaza prin intermediul panoului de control de tip mecanic, cu butoane cu format ergonomic, de tip baioneta, care permit adaptarea intensitatii caldurii pe 9 trepte, oferind in acelasi timp posibilitatea de arindere electrica pentru fiecare arzator in parte.

Confortul si siguranta in utilizare sunt asigurate prin intermediul suportilor stabili, din fonta rezistenta, care au rolul de a sustine vasele de gatit si a sistemului termoelectric de supraveghere a flacarii care nu permite degajarea accidentala de gaz. Aceasta versiune tehnica include de asemenea si indicator de caldura reziduala care alerteaza asupra pericolului de accident cat timp zona de incandescenta, alimentata electric, este inca fierbinte.

 

Avantaje:

Suprafata din material ceramic cu aspect profesional si suporti rezistenti din fonta.

Arzatoare de putere medie-mare, pana la 3kW care asigura gatirea eficienta a preparatelor.

Sisteme de asiguranta pentru arzatoarele pe gaz si zona electrica.

Control sporit al temperaturii prin intermediul panoului de control cu 9 trepte de reglare.

 

Dezavantaje:

Eficienta energetica medie (60.5%) specifica combinatiei vitroceramica-gaz.

 

 

 

Electrolux EGE6182NOK

 

Acest model Electrolux este potrivita pentru cei care doresc sa ramana la avantajele gatirii cu gaz, dar vor sa incerce si beneficiile vitroceramicii. Este un model de plita mixta, la un pret bun, cu format clasic, patrat si putere totala de 7.6kW.

Include arzator rapid de 2.9kW, pentru retetele care au nevoie de foc iute si temperatura ridicata, doua semi-rapide de 1.8 si respectiv 1,9kW, potrivite pentru preparatele care necesita fierbere la foc mediu si unul auxiliar de 1kW, ideal pentru diminetile in care vrei o cafea buna. Suprafata plitei este confectionata din sticla rezistenta, usor de curatat cu panoul de control situat lateral, in partea dreapta, iar pentru recipiente ai la dispozitie 3 suporti durabili din fonta.

Pentru a evita degajarea accidentala de gaz, sistemul este prevazut cu termocuplu care opreste automat alimentarea atunci cand flacara se stinge. Nu ai nevoie de chibrituri, bricheta sau aprinzator, pentru ca poti folosi foarte usor aprinderea electric, care genereaza scanteie prin rotirea butonului ce controleaza ochiul.

 

Avantaje:

Aprindere electrica pentru folosirea facila a arzatoarelor cu gaz.

Suprafata din sticla si suporti din fonta pentru vasele de gatit, cu rezistenta ridicata si usor de curatat.

Arzatoare cu putere medie spre ridicata (pana la 2.9kW).

Termocuplu pentru prevenirea degajarii accidentale de gaz..

 

Dezavantaje:

Producatorul nu mentioneaza prezenta indicatorului de caldura reziduala pentru zona de incalzire vitroceramica.

 

 

 

Teka EFX 60 2G 2H AI AL CI

 

Teka EFX este un model de plita eficient si util, care combina avantajele arzatoarelor pe gaz cu zonele de incalzire vitroceramice, oferind o putere cumulata de 5,8kW. Ai astfel la dispozitie un ochi auxiliar (mic) de 1kW si care genereaza suficienta caldura pentru a pregati infuzia de dimineata sau a aduce cateva portii de mancare la temperatura potrivita consumului.

Pentru a gati preparate un timp mai indelungat, la foc mediu, poti opta pentru arzatorul semi-rapid, pe gaz, de 1.75kW sau zona incandescenta simpla de 1.8.kW. Suprafata este confectionata din inox rezistent cu grosime de 0,8mm si are forma patrata, cu dimensiunile de incorporare de 55.3 x 47.3cm, usor de integrat in economia spatiului de gatit.

Include panou de control mecanic, cu butoane care asigura atat reglajul temperaturii, cat si generarea de scanteie electrica. Este de asemenea prevazuta cu termocuplu de siguranta pentru prevenirea scaparilor de gaz si suporti din fonta care asigura stabilitatea recipientelor.

 

Avantaje:

Sistem de siguranta cu termocuplu pentru prevenirea degajarii accidentale a gazului prin stingerea flacarii.

Aprindere electrica prin intermediul butoanelor care controleaza arzatoarele, pentru utilizare facila.

Aspect industrial potrivit bucatariilor cu design minimalist.

Suprafata din otel inoxidabil, rezistenta la coroziune.

Include suporti din fonta pentru sustinerea stabila a recipientelor.

 

Dezavantaje:

Suprafata din inox dificil de curatat.

Arzatoare si zone de incalzire cu putere medie spre mica.

 

 

Cum aleg o plita mixta buna

 

Ghidul cumparatorului

Plitele mixte imbina doua sisteme de transmitere a energiei termice catre recipientele de gatit, oferind utilizatorilor avantajele ambelor optiuni si o posibilitate mai mare de adaptare la cerintele retetelor gatite. Modelele de acest tip difera in functie de variantele tehnice combinate (inductie, vitroceramica, gaz), puterea degajata, dimensiuni si design, elemente specifice de siguranta si functii suplimentare incluse.

Parametrii detaliati in ghidul de mai jos iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a putea evalua corect ofertele diferitelor marci disponibile si a alege cel mai bun model pentru bucataria casei tale.

 

 

Sisteme combinate: Majoritatea plitelor din aceasta categorie includ doua optiuni tehnice din cele trei disponibile pe piata. Vei putea astfel alege intre plita mixta cu inductie si gaz, cu zona de incalzire vitroceramiza si gaz si care combina arzatoare cu inductie si vitroceramica.

Ochiurile care sunt alimentate cu gaz au avantajul flacarii directe si usor de controlat, cu incalzire rapida. Pot fi utilizate cu orice fel de tip de tigaie sau oala, iar versiunile de putere mare sunt potrivite pentru Wok. Pe lista minusurilor intra curatarea dificila, chiar si atunci cand sunt montate pe suprafata vitroceramica si randament scazut (50%) de transformare a puterii consumate in energie termica utila.

Sistemul cu inductie inseamna o bobina de cupru montata sub suprafata de sticla, care transfera energia catre recipient. Printre beneficiile acestei variante se numara eficienta energetica ridicata (90% din energie este transformata in caldura), incalzirea rapida si siguranta sporita in folosire determinata de faptul ca nu suprafata este cea care se incinge si fundul recipientelor de gatit.

Versiunea cu tehnologie vitroceramica are elementele active ascunse sub sticla si semnalizate cu tipar pe materialul exterior. Se incing foarte tare in special daca nu au un recipient asezat peste zona de incalzire, raspund lent la comenzi si au eficienta termica de nivel mediu (65%), dar in schimb se curata usor.

Cele mai performante combinatii din punct de vedere tehnic, pentru bucatarii care gatesc mult si au nevoie de precizie in reglarea temperaturii sunt cele inductie-gaz. Daca nu vrei sa fii nevoit sa achizitionezi oale speciale, poti opta pentru un model cu vitroceramica si gaz. In cazul in care nu esti conectat la retea sau preferi optiunile electrice, varianta ideala va fi o plita mixta inductie si vitroceramica.

 

Putere arzatoare: Zonele de incalzire utilizate in majoritatea modelelor de plite disponibile in magazine se impart in patru categorii: arzatoare auxiliare sau mici, cu putere de aproximativ 1 – 2,5kW, ochiuri standard sau normale cu putere cuprinsa intre 1.5 si 2.8kW, variantele considerate mari, de 2 pana la 3.3kW si arzatoare Wok (3 – 4kW).

Aproape orice plita mixta la un pret bun, cu patru ochiuri, va include o varianta mica, una mare si doua standard sau normale. Este important sa verifici care este puterea oferita de fiecare dintre ele, pentru ca difera semnificativ in functie de marca si model, si sa te gandesti daca ai nevoie si de o varianta Wok sau o optiune cu coroana tripla (varianta cu putere mare in cazul modelelor cu gaz).

Doua optiuni suplimentare pe care este bine sa le iei in considerare in cazul zonelor cu inductie sunt: Power Boost, care concentreaza puterea a doua arzatoare catre unul singur, oferindu-ti un timp mai scurt de gatire si Full induction – toata suprafata poate fi utilizata pentru gatit, fara delimitare clara a arzatoarelor (comoda pentru pozitionarea vaselor de diferite dimensiuni).

 

Dimensiuni si design: Majoritatea versiunilor mixte au patru sau cinci zone de incalzire si dimensiuni de 50 – 90cm (latura). Modul de orientare in spatiu si formatul suprafetei poate insa diferi. Poti astfel opta pentru variante de forma patrata sau dreptunghiulara orientata pe latime sau pe lungime, in functie de spatiul disponibil in bucatarie. Orientarea zonelor de gatit si distantele dintre arzatoare influenteaza usurinta cu care vei putea utiliza oale de dimensiuni mari.

De exemplu, un model alungit care aloca spatiu distinctiv ochiului mare, separat de celelalte trei sau patru, faciliteaza semnificativ amplasarea Wok-ului, a ceaunului sau a altor recipiente de dimensiuni extinse.

Poti alege, de asemenea, intre modele incorporabile si independente, tinand cont de caracteristicile mobilierului de bucatarie. Avantajul primei categorii consta in integrarea armonioasa si naturala in economia spatiului, in timp ce versiunile din cea de-a doua ofera mai multa libertate in amplasare.

 

Elemente de siguranta: Pentru ca includ doua sisteme diferite de incalzire, aceste optiuni necesita mai multe masuri de siguranta. Numeroase pareri despre cele mai bune plite mixte recomanda verificarea pentru fiecare varianta tehnica in parte.

Ochiurile pe gaz necesita, de exemplu, termocuplu pentru oprirea alimentarii ochiului la stingerea accidentala a flacarii, iar cele vitroceramice au nevoie de indicator vizual pentru caldura reziduala pentru a evita accidentele prin atingerea zonelor incalzite.

Ambele variante electrice ar trebui sa includa un sistem de prevenire a supraincalzirii si deconectare automata si toate cele trei sunt mai sigure daca includ elemente care previn utilizarea de catre copii (de exemplu, blocarea butoanelor).

 

Suprafata de contact: Majoritatea modelelor vor fi din sticla termorezistenta, usor de curatat si intretinut. Diferentele pot sa apara in cazul optiunilor care includ arzatoare pe gaz, cu suporti pentru vase care pot fi confectionat din inox emailat (mai putin rezistent, greu de curatat, se deterioreaza in timp) si fonta (mai rezistent la temperaturi ridicate si agenti abrazivi de curatare).

 

 

Functii suplimentare: Cele mai bune plite mixte iti vor pune la dispozitie panou de control digital cu touch screen sau gestionare mecanica si diverse optiuni care sa te ajute sa gatesti cat mai confortabil, rapid si in siguranta.

Printre acestea se numara timer, pentru programarea timpului si a temperaturii de gatire, oprire automata, intre 3 si 5 trepte de putere pentru controlul precis al caldurii degajate si senzori de prezenta a recipientelor (in cazul modelelor cu inductie). Pentru optiunile cu gaz iti va fi de ajutor aprinderea electrica.

Daca te numeri printre cei care doresc sa adauge bucatariei un astfel de aparat si te intrebi unde poti gasi plite mixte la preturi bune, in variante cat mai diferite, iti recomandam sa iei in considerare optiunile disponibile in magazinele online pe care le poti evalua usor direct de acasa. Poti incepe consultand exemplele selectate de specialistii nostri in functie de performante si popularitate si prezentate mai jos.

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii