Cea mai buna rasnita de cafea – Recomandarile noastre pentru 2024
Pentru o cafea delicioasa, intensa si aromata, trebuie sa rasnesti boabele inainte de a prepara aceasta bautura. Pentru asta, ai nevoie de o rasnita speciala, pe care o poti cumpara online. Lista de mai jos te poate ajuta in acest sens. Primul produs e Bosch TSM6A013B, care e un model electric, cu putere de 180W si capacitate de 75 grame. Daca ceea ce ai nevoie e o rasnita manuala, pozitia a doua e ocupata de CHESTNUT C2 TIMEMORE.
Tabel de comparatie
Cea mai buna!
Avantaje
Aceasta rasnita de cafea permite maruntirea rapida a boabelor, fara efort, deoarece e un model electric, ce functioneaza printr-o simpla apasare pe buton. Are o putere de 180W, se conecteaza la priza, ceea ce ii ofera putere si eficienta, si are un recipient de rasnire cu o capacitate de 70 grame.
Dezavantaje
Compartimentul destinat macinarii nu este detasabil, motiv pentru care igienizarea se face intr-un mod mai dificil si nu trebuie folosite ingrediente umede.
Concluzie
Pentru a te bucura din plin de aroma unei cafele proaspat macinate, alege aceasta rasnita speciala, electrica, de 70 grame.
A 2-A OPTIUNE!
Avantaje
E o rasnita manuala pe care o poti folosi oriunde ai nevoie, deoarece nu depinzi de nici o sursa de energie, iar utilizarea ei e simpla, deoarece trebuie doar sa invarti o manivela. Este realizata dintr-un material rezistent, are o capacitate de 25 grame si e dotata cu cutite din inox, care ofera eficienta.
Dezavantaje
Macinarea rezultata nu e una foarte fina, motiv pentru care pudra obtinuta nu e potrivita pentru espressoarele care nu au portafiltru cu sita presurizata.
Concluzie
Aceasta rasnita manuala macina rapid si eficient cafeaua, pentru a te bucura de savoarea si de gustul intens al boabelor proaspat rasnite.
A 3-a Optiune!
Avantaje
Este un aparat complex pentru cafea, care iti ofera posibilitatea de a folosi si boabe intregi, deoarece e dotat cu o rasnita fabricata din inox, ce permite ajustarea in 13 trepte a gradului de macinare, pentru a obtine rezultatele dorite de tine. Are o putere de 1450 W si presiune de 15 bari.
Dezavantaje
Avand in vedere faptul ca nu vorbim de o rasnita, ci de un espressor cafea cu rasnita, pretul e mai mare fata de cel al altor produse din lista.
Concluzie
Daca vrei ca rasnirea si pregatirea cafelei sa fie activitati facute rapid de acelasi aparat, ia in calcul o astfel de achizitie.
Modele recomandate in 2024
Rasnita de cafea electrica
Bosch TSM6A013B
Produsul acesta este pentru multe persoane cea mai buna rasnita de cafea, deoarece are o eficienta foarte buna. Totodata e capabil sa iti faca pudra boabele pentru a te bucura din plin de savoarea unei astfel de bauturi. Nu are o capacitate foarte mare, doar 70 g, dar e suficient avand in vedere scopul pentru care a fost realizata.
Puterea cu care aceasta rasnita de cafea Bosch lucreaza e de 180 W. Nu poti sa selectezi gradul de macinare, ci pur si simplu ai un singur buton de care apesi si boabele se transforma in pudra. Dispozitivul este destinat cafelei, dar multi utilizatori il folosesc si pentru ierburi, seminte sau alte astfel de ingrediente.
Un aspect mai putin placut e faptul ca recipientul in care are loc procesul de rasnire nu este detasabil. Acest lucru poate crea probleme la curatare, mai ales daca nu il folosesti exclusiv pentru cafea. Greutatea rasnitei e de 600 grame, iar dimensiunile sunt de aproximativ 14 x 8 cm. Pentru a functiona trebuie conectata la o sursa de energie electrica.
Krups GVX242
Iti prezentam o rasnita de cafea cu ajutorul careia poti zdrobi rapid o cantitate mare de boabe, deoarece are un recipient cu o capacitate de 200g. Fiind un model electric, este confortabil de folosit, pentru ca nu trebuie sa apelezi la forta fizica.
Produsul iti asigura o utilizare fara riscuri, deoarece are protectie la supraincalzire si un sistem de siguranta. Acesta nu va incepe sa functioneze, decat atunci cand recipientul pentru boabe si cel pentru continutul macinat sunt asezate corespunzator.
Rasnita are lame din inox si 17 pozitii de macinare, de la fin la grosier, de aceea vei putea sa zdrobesti boabele pentru expresso sau pentru alte tipuri de bauturi. Aceasta are indicator luminos, astfel ca vei stii cand este in functiune, iar pentru o curatare usoara, in pachetul de achizitie ai inclusa si o perie.
Heinner HCG-150SS
Daca esti o persoana care tine la ritualul matinal al cafelei proaspat rasnite, a carei aroma iti invadeaza bucataria si simturile deopotriva, ai nevoie de o rasnita ieftina si buna, special conceputa pentru uzul casnic.
De aceea iti prezentam Heinner HCG-150SS, un aparat cu o putere totala de 150W si o singura viteza de lucru, care iti va furniza in cel mai scurt timp cafeaua proaspat macinata pentru tabietul tau de fiecare dimineata. Cu ajutorul ei vei putea consuma diverse sortimente de cafea, mai parfumate decat produsele disponibile in comert.
Piesa este una rezistenta si solida, ce are carcasa si lamele fabricate din inox de buna calitate. Nivelul maxim de zgomot n timpul functionarii este de 85dB, cam ridicat, insa usor de suportat, daca se pune problema sa rezisti pentru cateva secunde cat dureaza rasnitul. Utilizatorii care au testat-o se declara multumiti de alegerea facuta, prin urmare consideram ca e o optiune demna de luat in calcul.
Rasnita cafea manuala
CHESTNUT C2 TIMEMORE
Acest produs nu e un aparat pentru macinat cafea, pe care trebuie sa il conectezi la o sursa de energie, ci e o rasnita manuala. E bine realizata, capabila sa marunteasca fara prea mare efort boabele la fiecare cafea pe care vrei sa o faci. Ea are cutite fabricate din otel inoxidabil, care taie foarte bine, pentru a oferi eficienta sporita.
O astfel de rasnita trebuie folosita cu ambele maini, deoarece cu una trebuie sa o tii si cu cealalta sa invarti la o manivela. Carcasa si manerul sunt realizate dintr-un plastic rezistent, care va permite confort in timpul utilizarii sei rezistenta in timp.
Capacitatea pe care aceasta rasnita o are nu e mare, deoarece vorbim de numai 25 grame. Ca si dimensiuni, inaltimea e de 16 cm, iar latimea de 6 cm. Greutatea acestui dispozitiv de rasnire manuala e de 435 grame. Daca vrei sa folosesti cafeaua macinata de acest produs la un aparat automat, ai grija ca acesta sa aiba portafiltru cu sita presurizata, deoarece rasnirea nu e extrem de fina.
Klausberg KB-7176
Acest produs ar putea fi la fel de bine ca o rasnita de cafea si una pentru diverse condimente sau ierburi, fiind de mare ajutor oriunde ai nevoie. Nu trebuie sa-i introduci baterii sau sa ai la indeamana o priza, deoarece este o varianta manuala. Ai in partea de sus o manivela care prin invartire pune in functiune un mecanism ceramic ce isi face treaba cu brio.
La acest model de rasnita manuala poti sa faci ajustari in asa fel incat granulatia sa fie cea dorita de tine. Ca si materiale s-a folosit metal la manivela, plastic pentru carcasa de sus si sticla pentru recipientul de colectare. Acesta este detasabil, se curata cu usurinta si e si gradat, gradatia fiind in cupe.
Ca si dimensiuni, rasnita are o inaltime de 18.5 cm si un diametru de 6.5 cm. In partea de sus e maro cu gri. Carcasa care inveleste mecanismul e gandita in asa fel incat sa nu iti alunece din mana, pentru a fi cat mai simplu de folosit. Manerul e detasabil, ceea ce ajuta la o depozitare mai usoara.
Expressor cafea cu rasnita
De’Longhi Magnifica ESAM 3000.B
Produsul acesta e unul complex, care iti va face diminetile savuroase. De ce? Pentru ca vorbim de un espressor de cafea cu rasnita. Poti folosi la acesta direct boabele si el isi va face treaba. Are doua duze, daca vrei sa faci doua bauturi simultan si e dotat cu un dispozitiv manual de spumare a laptelui.
Rasnita din dotarea acestui aparat ce functioneaza si cu cafea boabe permite ajustarea gradului de macinare in 13 trepte. Este realizata din inox, pentru rezistenta sporita. Puterea espressorului e de 1450 W, presiunea pompei de apa e de 15 bari. Acest detaliu va duce la extragerea rapida si eficienta a intensitatii din cafea.
Aparatul are un rezervor de apa de 1.8 litri si un compartiment pentru cafea de 200 g. Ca si dimensiuni, are 28.5 x 37.5 x 36 cm. Functiile utile prezente sunt: oprire automata, curatare automata, decalcifiere, incalzire ceasca, indicator cafea si nivel apa.
Aparat de macinat cafea
Esperanza Espresso
Espressorul tau accepta doar capsule sau cafea macinata, insa tu vrei sa prepari aceasta bautura din boabe proaspat rasnite? Sau poate iti place cafeaua la ibric? Ce zici de aceasta rasnita de cafea, la un pret bun? Ea are nevoie de o conexiune la reteaua electrica pentru a functiona, puterea de lucru fiindu-i de 160 W.
Cutitele metalice, fabricare din otel inoxidabil, au puterea de a macina fin boabele. Poti sa folosesti acest aparat si pentru seminte sau ierburi. Ai insa mare grija, deoarece recipientul in care se face rasnirea nu e detasabil si e mai dificil de curatat. Daca folosesti doar ingrediente uscate, totul ar trebui sa fie simplu.
Ca si greutate, rasnita cantareste 472 grame. Dimensiunile ii sunt de 18.5 x 11 cm, iar ca si culoare e neagra. Recipientul din dotarea acestui aparat de macinat are o capacitate de 50 grame. Vei avea suficienta pudra chiar si atunci cand ai musafiri si vrei sa faci mai multe cafele.
ProfiCook, PC-EKM 1205
Aducem acum in atentia ta un aparat de macinat cafea care poate fi o alegere inspirata pentru orice locuinta in care se consuma aceasta bautura. Este potrivit si pentru micile afaceri. E o rasnita electrica puternica, care depinde in permanenta de o sursa de energie electrica pentru a functiona. Este dotata cu un motor de 200 W
Aceast aparat e bine realizat, carcasa fiind rezistenta, fabricata din otel inoxidabil, iar grinderul conic din acelasi material. In partea de sus exista un recipient in care poti introduce pana la 230 g de boabe. In partea de jos ai un bol de colectare de 125 grame, detasabil. Poti fie sa macini pentru o singura cafea, fie pentru mai multe, avand posibilitatea de a seta cantitatea dorita.
Pentru a alege textura potrivita nevoilor tale, aceasta rasnita electrica permite setarea nivelului de macinare in 16 trepte. Ea ocupa ceva mai mult loc fata de alte modele. Are dimensiuni de 27 x 15.5 x 20.5 cm, dar si eficienta e mai mare. Are o greutate de 2.3 kg si o baza stabila, pentru a sta cat mai fixa in timpul utilizarii.
Rasnita cafea profesionala
De’Longhi Dedica KG 521 M
Cauti o masina de rasnit cafea, profesionala? Ai vazut modelul acesta? E un aparat de inalta calitate, ce poate fi de un real folos si pentru micile afaceri, nu doar pentru locuinta. El lucreaza cu o putere de 150 W, si e capabil sa iti ofere grade diverse de maruntire. Ai disponibile 18 grade de macinare.
Un alt mare avantaj pe care il are acest produs e faptul ca poti sa macini cafeaua dorita pentru bautura ta direct in portfiltru. Acest fapt usureaza foarte mult intregul procedeu de preparare al unei cafele la un espressor ce nu are rasnita. Aroma finala va fi una intensa, asa cum se intampla atunci cand alegi sa macini boabele chiar inainte de a face o bautura. Ai totodata si un recipient de colectare, de 350 grame.
Aparatul are dimensiuni de 15.4 x 24 x 38.2 cm si o greutate de 2.8 kg. Chiar daca e ceva mai voluminos, este si eficient, dar si foarte stabil in timpul functionarii. Se livreaza impreuna cu o perie care face mai usoara curatarea, dar si cu adaptor pentru suportul filtrului.
Domo DO715K
Domo DO715K este o rasnita de cafea, profesionala. Ea are o capacitate de 250 g pentru recipientul de boabe si 120 g pentru cel de pudra. Compartimentul in care se colecteaza cafeaua macinata este detasabil. El are si un capac, in eventualitatea in care vrei sa ai pudra pentru mai multe zile.
Aparatul despre care vorbim acum are o putere de 150 W. El permite ajustarea gradului de macinare, pentru a obtine textura dorita. Rasnita conica ce face totul posibil e realizata din otel inoxidabil, pentru o eficienta sporita.
Piesele acestui dispozitiv sunt detasabile, pentru a fi usor de curatat. Totodata, poti sa alegi sa macini cafeaua direct in portafiltru, daca detii un espressor fara rasnita. Panoul de comanda e unul cu butoane si indicatoare LED. Pachetul include si o lingurita care te va ajuta sa transferi pudra in recipientul dorit. In plus, vei mai avea si o perie de mici dimensiuni, pentru curatare.
Cum alegi o rasnita buna pentru cafea
Ghidul cumparatorului
Toata lumea stie ca cea mai buna cafea va fi cea infuzata din boabe proaspat macinate. Chiar expertii avertizeaza ca multe dintre uleiurile esentiale si aromele delicate se disipeaza in primele ore dupa macinare. Cei care doresc sa beneficieze oricand si oricum de savoarea unei cafele preparate corect, detin deja o rasnita de cafea pe care o utilizeaza cu succes.
Un pasionat al cafelei reuseste sa distinga si subtilitatile de gust date de specia de la care au provenit boabele, fiecare sortiment avand particularitatile sale, care nu se mai disting la cafeaua pre-macinata si vidata. Mai mult decat atat, o rasnita de cafea isi poate extinde functionalitatea, putand macina si condimente. La fel ca in cazul cafelei, acestea vor da o savoare mai intensa mancarii daca sunt macinate inainte de a fi adaugate in preparatele pe care le gatim.
Daca doriti sa gasiti cea mai buna rasnita de cafea pentru bucataria proprie, nu va ramane decat sa analizati cateva sugestii si niste criterii de selectie foarte importante. Aceste pareri despre cele mai bune rasnite de cafea va vor ajuta sa alegeti un model convenabil atat ca performanta, cat si ca pret.
Tipul: In functie de modul de propulsie al rasnitelor, se deosebesc rasnitele manuale si modelele electrice.
Rasnitele manuale sunt confectionate cu piese de calitate, au cutite bune si dimensiuni reduse, ceea ce le face ideale pentru a fi luate in deplasari, fiind portabile. Unele modele au preturi mai reduse decat produsele ce functioneaza cu energie electrica, insa prezinta doar 2 sau 3 trepte de rasnire, adica macina in cateva texturi diferite, ceea ce nu ofera prea multa diversitate.
Totodata, confortul la utilizare este mai scazut, deoarece se folosesc de forta manuala. Pentru a afla care e cea mai buna rasnita de cafea manuala este bine sa luati in considerare si modele mai costisitoare, care au preturi de achizitie mai ridicate fata de multe modele electrice simple, insa ofera mai multe optiuni de utilizare. Faptul ca macina la rece, fara a se incalzi in exces in timpul utilizarii, le permite sa pastreze intacte calitatile naturale ale cafelei sau ale condimentelor.
Rasnitele electrice constituie omoloagele actionate electric ale modelelor manuale, si prezinta o serie de noi avantaje, oferind mai multa diversitate ca metode de macinare. Acestea se clasifica in functie de forma cutitelor utilizate: rasnite cu lame rotative si rasnite cu discuri de macinare. Prima categorie o constituie modelele clasice adica cele mai raspandite.
Rasnita cu lama rotativa este un produs care are un motor incorporat in partea inferioara a unei carcase, cu un ax de transmisie ce invarte o lama cu doua brate. Turatia ridicata de rotire permite spargerea boabelor de cafea, insa o face intr-un mod neomogen, existand granule foarte fine sau particule mai mari.
Cafeaua macinata astfel este mai recomandata pentru a fi preparata intr-un filtru de cafea, cu precadere unul manual, deoarece este recomandat sa fie infuzata pentru mai mult timp. Partea mai putin placuta este faptul ca mecanismul se incalzeste la turatii mari, existand riscul de a afecta calitatea si aroma cafelei. Aceste produse sunt si cele mai ieftine ca investitie impusa.
Rasnita cu discuri de macinare constituie un model mai performant si mai inovator, format dintr-un mecanism de macinare cu discuri care se rotesc. Exista doua tipuri de discuri de macinare: conice si plane. Modelele cu discuri plane sunt confectionate cu doua discuri zimtate, intre care sunt directionate boabele de cafea pentru a fi sparte. Particulele de cafea faramitata nu pot iesi dintre discuri decat dupa ce au dimensiuni indeajuns de mici.
Aceste dispozitive lucreaza lent si destul de zgomotos, insa permit mai mute trepte de macinare. Produsele cu discuri conice sunt echipate cu o roata melcata conica, aceasta rotindu-se in interiorul unui cilindru cu gaura dintata conica. Mecanismul este mult mai silentios, insa si mai costisitor. Oricare dintre modelele mentionate sunt mult mai apreciate decat cele cu lame, deoarece permit reglajul fin al marimii de macinare, fiind cele mai utilizate pentru a obtine cafea pentru espressoare. Asadar, aceasta tipologie va fi integrata si in cel mai bun aparat de cafea cu rasnita.
Concluziv, putem afirma ca, tipologia constituie un criteriu important, deoarece permite utilizatorului sa selecteze metoda de macinare care i se pare cea mai convenabila.
Caracteristicile: Printre acestea vom mentiona: puterea motorului, turatia, capacitatea si multifunctionalitatea.
Puterea motorului va fi o caracteristica analizata pentru modelele electrice si nu este prea importanta ca factor de sine statator, ci lucreaza mereu in tandem, celalalt aspect important fiind capacitatea de macinare. Aparatele cu o putere mare a motorului ofera valori de peste 150 de Watti. Exista chiar si modele dotate cu motoare ultra-performante, cu puterea cuprinsa intre valorile de 180W si 300W. Daca mizati pe rapiditate si rezistenta, alegeti valori mari de putere. Cand va axati pe calitatea cafelei, va recomandam valori reduse sau medii.
Turatia va fi importanta, deoarece aceasta determina temperatura de macinare. Dupa cum am mai mentionat, unul dintre marii dusmani ai cafelei prajite este caldura, de aceea numarul de rotatii pe minut pe care il executa motorul va determina si cat de rapid se incalzeste materialul macinat. Incercati sa cautati modele cu un minim de 1300 de rotatii pe minut, ca sa evitati pierderea uleiurilor volatile. Partea mai putin avantajoasa pentru rasnitele cu lame este faptul ca au o viteza foarte mare, in jur de 18 000 rpm. Va dati seama, ca nu se prea pune problema respectiva pentru modelele cu discuri sau mai ales pentru cele manuale.
Capacitatea de macinare poate varia in functie de modelul de rasnita; aceasta va fi una foarte mica pentru produsele actionate manual, avantajand portabilitatea. Pe urmatorul loc in clasament sunt rasnitele cu lame, care au o capacitate cuprinsa intre 30 si 80 de grame. Trebuie sa va ganditi cam ce cantitati de cafea sau condimente doriti sa rasniti la o utilizare si sa alegeti modelul care va convine cel mai mult.
Este important si sa tineti cont ca nivelul cafelei nemacinate trebuie sa ajunga la inaltimea la care sunt plasate lamele in cuva de macinare, pentru a putea fi prelucrata. In cazul modelelor cu discuri si mai ales a rasnitelor integrate in dispozitive de facut cafea, capacitatea de macinare va fi una mai ridicata. Spre exemplu, pentru cel mai bun aparat de cafea cu rasnita veti avea grija sa alegeti un model cu recipient colector de minim 100g.
Multifunctionalitatea va indica gradul de utilitate al produsului ales si este clar ca rasnitele cu lame pot fi utilizate pentru a rasni mai multe tipuri de alimente: seminte, nuci, arahide, alune, migdale, condimente, zahar tos, sare sau pesmet. Tinand cont de faptul ca alimentele macinate foarte fin sunt mai scumpe in comert, astfel veti economisi si fonduri, daca va macinati acasa ceea ce utilizati in prepararea retetelor.
Veti observa si ca unele amestecuri contin destui aditivi nesanatosi, cum ar fi sarea fina, drept pentru care puteti macina sare gema, potrivita si pentru cei care nu au voie sa consume iod. Nu va fi si cazul rasnitelor incorporate in aparate de preparat cafea, pe care trebuie sa le utilizati strict in modul pentru care au fost concepute.
Functiile: reprezinta criterii ce trebuie discutate mai ales pentru modelele de rasnite cu discuri sau pentru cele care intra in structura espressoarelor. Toate produsele ce fac parte din aceasta gama vor prezenta multiple optiuni de rasnire la diverse dimensiuni, pe viteze. Reglajul functiei de rasnire este important si pentru modelele cu lame, chiar daca acolo optiunile sunt mai limitate. Similar va puteti da seama si care e cea mai buna rasnita de cafea manuala, deoarece aceasta va va permite sa macinati macar 3 texturi diferite.
Toate aparatele trebuie sa poate fi etansate cu capac, pentru a fi evitata eliberarea particulelor de cafea in timpul procesului de macinare. De asemeni, sunt de apreciat produsele cu temporizator si cu functie de programare a macinarii, sau cele care permit dozajul optim al cantitatii de cafea petru infuzia in espressor. Multe modele de rasnite multifunctionale permit si optiunea de macinare umeda, pentru a obtine o pasta omogena de alimente si nu o pulbere.
Materialele: Multe modele de rasnita dezvolta energie electrostatica in timpul functionarii, drept pentru care cele mai apreciate produse sunt cele cu carcasa confectionata din metal, lemn sau sticla, in detrimentul modelelor cu invelis din plastic. Cele cromate sau din inox polisat sunt mai costisitoare, insa nu permit cafelei sa se lipeasca atat de mult de peretii dispozitivului. Aparatul se murdareste si mai greu daca se evita incarcarea electrostatica. Materialele sunt importante, deoarece vor stabili nu numai durabilitatea produsului, ci si siguranta in utilizare.
Intretinerea: Un model de rasnita care se curata greu va fi utilizat foarte rar si constituie o investitie nejustificata, mai ales daca a si avut un pret de achizitie ridicat. Multe rasnite au un recipient de macinare detasabil ce poate fi igienizat separat. Produsele cu discuri se curata mai greu si necesita demontarea, insa dat fiind faptul ca nu macina decat cafea, igienizarea se va face mult mai rar. Sunt de apreciat dispozitivele care pot fi depozitate usor, cele cu un design ergonomic si care permit strangerea cablului de alimentare intr-un locas special.
Bugetul: Este recomandat sa achizitionati modele cu un pret mediu, mai ales daca doriti sa preparati un espresso de calitate. Daca veti utiliza rasnita pentru mai multe tipuri de alimente, orientati-va catre un model facil de intretinut, insa confectionat din materiale de calitate. Rasnitele ieftine vor fi utilizate mai ales ocazional, deci trebuie sa poata fi depozitate optim. Pentru rasnitele manuale, incercati un model ceva mai costisitor, dar care sa va ofere destule optiuni la macinare. Investitia are o importanta secundara, dupa analiza celor mai importante caracteristici ale produsului cautat.
Se poate spune ca acum ai la dispozitie toate indicatiile si parerile despre cele mai bune rasnite de cafea, iar daca te intrebi deja, “unde gasesc cel mai bun expresor de cafea cu rasnita?” sau pur si simplu vrei sa alegi o rasnita de cafea electrica ieftina si buna, iti recomandam sa o cumperi de pe internet. Sunt cateva argumente simple care suggereaza ca o achizitie online este mai potrivita: pe langa faptul ca economisesti timp, poti salva si din fonduri, deoarece ai ocazia sa beneficiezi de unele reduceri de pret. In plus, calitatea si garantia produselor este aceeasi ca in magazine. Nu in ultimul rand, daca nu te multumeste modelul achizitionat, il poti returna sau schimba cu altul mai performant.
Cum se foloseste o rasnita de cafea
Iubesti cafeaua? Atunci sigur stii ca gustul unei cafele proaspat rasnite poate diferi substantial de cel al unei cafele care a fost desigilata acum o saptamana sau mai mult. Daca esti cu adevarat pasionat, vei procura o rasnita si cea mai buna cafea boabe.
Cum iti prepari cafeaua?
Rasnirea propriu-zisa nu e o treaba complicata. Invarti o manivela de cateva ori sau, si mai simplu, apesi un buton. Dar secretul e ca granulatia obtinuta trebuie sa corespunda modului in care iti pregatesti cafeaua.
O granulatie mare este potrivita pentru presa de cafea si pentru aparatele de cafea cu vacuum. Granulatia medie e ideala pentru filtrele obisnuite. Boabele trebuie rasnite fin daca utilizezi espressorul pentru aragaz sau cafetierele prevazute cu filtre conice. In cazul in care utilizezi un espressor obisnuit ai nevoie de o cafea macinata foarte fin, in timp ce pentru cafeaua turceasca la ibric se recomanda macinisul…turcesc: fin ca faina alba.
Cata cafea trebuie sa macini?
La modul foarte general, se considera ca sunt necesare 2 lingurite de cafea macinata pentru aproximativ 200 ml apa. Desigur, cantitatile vor fi ajustate in functie de gusturile si preferintele fiecarui consumator.
Deci, adauga cele doua lingurite de boabe in aparat si apasa butonul de pornire de cateva ori, in reprize scurte. Nu tine butonul apasat continuu, altfel boabele se vor infierbanta. Tine bine capacul aparatului si, printre impulsuri, scutura-l putin ca sa amesteci continutul; astfel, macinisul va fi egal si uniform.
Pentru o granulatie mare, un total de 8 – 9 secunde este suficient, divizat in reprize de cate 3 secunde. Timpul va creste pe masura ce scade granulatia macinisului final.
Intretinerea rasnitei de cafea
Chiar daca nu obisnuiesti sa o cureti dupa fiecare folosire – nici nu este necesar – te sfatuim totusi sa speli rasnita o data pe saptamana. Uleiurile din boabele de cafea formeaza o pelicula lipicioasa in timp. De aceea iti recomandam sa introduci rezervorul si lamele rasnitei in apa calda cu putin detergent de vase bland si sa le clatesti sub jet puternic de apa ulterior. Nu iti recomandam sa folosesti produse abrazive pentru curatare.
Strict interzis
Nu folosi rasnita de cafea pentru mirodenii. Ea trebuie utilizata exclusiv pentru cafea, altfel, oricat de bine ai curata-o, vei ajunge sa bei cafea cu gust de cuisoare sau de tarhon. Uleiurile volatile din plantele aromatice ajung invariabil sa contamineze cafeaua si sa ii schimbe aroma.
Provocarile folosirii unei rasnite pentru cafea
Daca esti obisnuit cu cafeaua rasnita din comert, exista nu mai putin de 4 aspecte care te pot dezamagi intr-o prima faza, dar pe care vei ajunge sa le controlezi ca un virtuoz daca insisti putin.
In primul rand, particulele nu vor mai avea aceeasi dimensiune perfect uniforma. Cand rasnesti cafeaua, obtii in mod normal un amestec de particule de dimensiuni diferite in care, e adevarat, predomina un anumit tip. Agitarea energica a rasnitei in timpul functionarii va reduce aceasta neplacere.
In al doilea rand, daca nu macini cu impulsuri scurte si puternice, cafeaua va ajunge sa se incinga din cauza fortei de frecare. Daca insisti suficient, cafeaua ta va capata un usor miros si gust de ars.
In al treilea rand, niciodata doua macinisuri nu vor arata exact la fel. Este recomandat sa rasnesti cafeaua chiar inainte de a prepara bautura fierbinte, dar vei constata ca, desi uneori obtii textura perfecta, rareori granulatia obtinuta ieri se va repeta si azi.
In sfarsit, frecarea genereaza electricitate statica, astfel ca daca nu esti destul de atent, vei descoperi ca rasnitul electric al boabelor poate fi o operatiune destul de murdara.
Marci populare:
Traim intr-un secol al vitezei, in care cei mai multi dintre noi trebuie sa fim productivi cel putin 8 ore pe zi, timp ocupat de o sumedenie de activitati solicitante. Asa ca, daca te numeri printre fericitii care se pot mentine activi o zi intreaga, fara a apela la magia cofeinei, te poti considera un erou. Pentru celelalte persoane care abia se tarasc dimineata, recomandam o rasnita buna de cafea. Asa esti sigur ca obtii cea mai intensa aroma, iar pentru a face o investitie buna, iti sugeram sa alegi cu grija si producatorul. KitchenAid, Cuisinart sau Bosch sunt printre marcile care au trecut testul nostru, fiind de incredere cand promit ca rasnitele fabricate ne vor servi pentru multi ani.
Cu o experienta de aproape 100 de ani, KitchenAid a devenit un punct de referinta pentru persoanele care doresc sa-si echipeze bucataria cu cele mai bune ustensile. Oferta cuprinde de la blendere obisnuite si verticale, la espressoare, mixere, prajitoare de paine si roboti de bucatarie, iar toate acestea la cele mai competitive preturi. Pentru fiecare dintre aparatele amintite, producatorul pune la dispozitie si o gama larga de accesorii: carlig pentru paste, rasnita pentru cereale, bol pentru inghetata, tuburi pentru umplut carnati, sita pentru fructe si legume, boluri gradate pentru mixere, etc.
Radacinile brandului sunt localizate intr-un mic orasel din Statele Unite, cand, in 1908, inginerul Herbert Johnston hotaraste ca e momentul sa gaseasca o solutie care sa inlocuiasca paletele metalice ce amestecau aluatul pentru paine. 11 ani mai tarziu, in 1919, KitchenAid devine marca inregistrata, iar numele ajunge sinonim cu primul mixer comercial.
Tehnologia avuta la baza primelor mixere a fost dezvoltata si folosita si astazi, iar ceea ce le deosebeste de restul produselor din comert e caracterul multifunctional, caci le poti folosi ca masini de facut paste, aparate pentru carnati sau storcatoare de fructe.
Gama de mixere, denumita Artisan, a fost completata cu prajitoare de paine, espressoare si rasnite pentru cafea, roboti de bucatarie, dispozitive pentru waffe. Acestea si restul produselor KitchenAid sunt comercializate, in prezent, pe tot globul, din Europa si pana in Malaezia.
Cuisinart e prezenta pe piata de doar cateva decenii, insa a reusit sa se ridice la aproape acelasi nivel precum gigantii de pe piata produselor electronice de consum. Compania a luat nastere in anul 1971, ideea apartinandu-i lui Carl Sontheimer. Brandul a capatat atentie in momentul in care fondatorul introduce pe piata americana un dispozitiv minune – robotul de bucatarie.
Cand bucatari cunoscuti, precum Julia Child si James Beard au inceput sa laude aparatul, nu a mai fost decat un pas pana ce produsele Cuisinart au iesit din bucatariile profesionistilor si au patruns in cele ale oamenilor obisnuiti.
Cu misiunea de-a te ajuta sa “gusti din viata buna”, producatorul si-a extins in ultimii 30 de ani aria de interes, scotand pe piata o varietate de produse, printre care: vase de gatit, vesela, cutite de bucatarie, tavi pentru cuptor, ustensile si aparate pentru masurarea cantitatilor, electrocasnice precum aparate de vidare, feliatoare, fierbatoare, gratare electrice, carti de bucate, etc.
Din 1989, marca americana apartine corporatiei Conair. Pe langa produsele comercializate, ofera clientilor si o serie de servicii, ce pot fi accesate pe pagina oficiala. Cu retete, sfaturi si informatii privind optima intrebuintare a produselor, Cuisinart depaseste granitele unui simplu producator si patrunde in bucataria clientilor.
Nu e neobisnuit sa vezi marca Bosch pe majoritatea electrocasnicelor pe care le ai in casa, tinand cont de gama extinsa de produse si servicii pe care o ofera consumatorilor. Inca de la infiintare, brandul si-a castigat renumele, datorita nu doar a calitatii, dar si a tehnologiilor inovatoare pe care le implementeaza cu fiecare gama de produse lansata.
A aparut cu mai bine de un secol in urma, cand Robert Bosch inaugureaza pe 15 noiembrie 1886 un “Atelier pentru inginerie de precizie şi inginerie electrică”, la Stuttgart. Dorinta de extindere si de patrundere pe mai multe piete a facut ca, in prezent, compania sa produca de la cuptoare incorporabile, masini de spalat si aparate pentru bucatarie, iar asta doar pe segmentul electrocasnicelor.
La nivel mondial, Bosch e recunoscut si ca unul dintre cei mai mari furnizori de servicii in domeniul auto, industrie si constructii. S-a extins mai intai in Marea Britanie, iar de aici in restul lumii. Astfel, in prezent, producatorul are peste 350 de fabrici si filiale, in peste 60 de tari.
Din 1994, e prezent si in Romania. Ramane in continuare o sursa inspirata pentru cei care au hotarat sa investeasca intr-o rasnita de cafea care sa dea licorii o aroma intensa, datorita cutitelor integrate, care sunt din inox si au un grad fin de macinare.
Intrebari frecvente
Cat costa o rasnita de cafea?
Nu exista un pret exact pe care ti-l putem spune in acest sens, deoarece exista multe tipuri de rasnite.
Cele mai ieftine sunt cele electrice cu recipiente care nu se detaseaza. Poti gasi modele calitative, la un pret de pana in 100 lei.
Mai sunt apoi variante manuale, care pentru a fi cu adevarat utile trebuie bine si atent realizate, cu mecanisme rezistente. Adesea acestea pot ajunge chiar si undeva la 400 lei.
Daca doresti o rasnita electrica ce sa aiba o capacitate mare, care sa raneasca o cantitate generoasa in timp scurt, dar si sa permita macinarea direct in portafiltru atunci astfel de modele sunt mai scumpe. Ele pot trece si peste valoarea de 1000 lei.
» Gasesti aici recomandari din anii anteriori
Alte produse recomandate, momentan indisponibile:
Kitchenaid Artisan KIT-5KCG100EER
Cei care cauta cea mai buna rasnita de cafea, din categoria modelelor performante , vor descoperi in modelul Artisan KIT-5KCG100EER un produs realizat la cele mai inalte standarde de calitate. Este vorba despre o rasnita electrica ce macina cu discuri, care are un motor ce ofera o putere de 185W.
Acesta are o turatie de 450 de rotatii pe minut, care ii permite sa macine rapid cafeaua, fara a o infierbanta la temperaturi prea mari. Recipientul de colectare al cafelei nemacinate are o capacitate de 198 g, in timp ce cuva colectoare pentru cafeaua macinata poate adaposti 241 g.
Ca functionalitate, prezinta nu mai putin de 15 trepte de viteza pentru macinarea cafelei. Dispozitivul este confectionat cu un cutit din otel inoxidabil, iar cuvele colectoare sunt din sticla. Se intretine usor, deoarece macina doar cafea. Are dimensiuni relativ mari, de 26.10 x 34.26 x 15.24 cm si o greutate de 4.5 Kg. Pachetul este insotit de o garantie de 2 ani.
Ofera performanta, avand un motor puternic de 185W, si macinand la 450 rpm.
Poate fi reglat optim, deoarece prezinta 15 trepte de viteza.
Este un dispozitiv de calitate, fiind confectionat cu materiale ce evita incarcarea electrostatica.
Este insotit de o garantie de 24 de luni.
Deoarece este un produs performant, pretul de achizitie este pe masura.
Cuisinart DBM18E
Ideala pentru amatorii de cafea proaspat faramitata, Cuisinart DBM18E este o rasnita de cafea ieftina si buna, cu un design special si finisaj rezistent, din otel inoxidabil. Piesa permite sa selectezi cu precizie nivelul de macinare, multumita celor 18 setari.
Palnia are o capacitate mare, de 250 g, astfel incat poate fi alimentata eficient si rapid. Puterea de 160W face fata cu brio solicitarilor uzuale la care este expusa o asemenea piesa. Mai mult decat atat, beneficiezi de un selector care iti permite sa macini una pana la 14 portii.
Recipientul de colectare este mare, cu o capacitate de 250g, etans pentru a pastra aromele. Nici o componenta a aparatului nu contine BPA, iar recipientele pot fi curatate in masina de spalat vasele. In pachet sunt incluse masura pentru cafea si peria pentru curatare. Tot acolo se gasesc instructiuni detaliate privind utilizarea si intretinerea aparatului.
Avantaje:
Piesa performanta, cu un motor puternic si eficient.
Palnie de alimentare si recipient de colectare de dimensiuni mari – adectata pentru mici cafenele
Componente confectionate din plastic rezistent fara BPA.
Piesele pot fi spalate in masina de spalat vasele.
Dezavantaje:
Adecvata mai degraba pentru magazinele care comercializeaza cafea vrac decat pentru utilizatorii casnici.
Heinner Flavor Plus HCM-1500DR
Cei care se intreaba unde gasesc cel mai bun expresor de cafea cu rasnita ar putea sa renunte la ideea de expresor si sa aleaga in schimb acest model de cafetiera digitala, care este foarte performanta, insa de trei ori mai ieftina decat alte dispozitive pentru cafea cu rasnita inclusa.
Dispozitivul ofera o putere de 1000W si este compus dintr-o rasnita, un filtru lavabil, recipientul colector pentru apa, cana de scurgere pentru cafea si un panou de control digital. Cafeaua va fi macinata chiar inainte de a fi infuzata, ceea ce scuteste mult din eforturile si din timpul utilizatorului, obtinandu-se o bautura de calitate cu aroma foarte puternica.
Afisajul electronic permite setarea optima a timpului de lucru, a cantitatii de cafea si a dozajului, prezentand si o functie de programare cu timer. Recipientul pentru apa poate adaposti un volum de 1 l, iar dispozitivul este confectionat din inox, plastic si sticla.
Prezinta un raport bun pret/calitate.
Macina si prepara cafeaua simultan.
Permite setarea optima a parametrilor de lucru cu ajutorul consolei digitale.
Este dotat cu timer pentru a facilita programarea procesului de preparare a cafelei.
Rasnita este incorporata, nu poate fi utilizata pentru alte alimente.
Tefal GT1108
Daca iti doresti un produs adaptabil, pe care sa il poti folosi pentru cafea, dar si pentru alte ingrediente, iti propunem aparatul Tefal GT1108. Este un dispozitiv de dimensiuni mici, usor de manevrat, confortabil de manipulat, cu un design atragator si modern.
Produsul are o capacitate totala de 50 g de seminte. Atat lama cutitului cat si recipientul pentru ingrediente sunt din inox, ceea ce le confera o rezistenta aparte si de asemenea garanteaza ca nu vor imprumuta aroma ingredientelor.
Poate fi folosit de asemenea pentru zahar si nuca – cu succes – iar cumparatorii sunt extrem de incantati de faptul ca piesa este de asemenea silentioasa. Datorita constructiei solide, piesa are o durabilitate si o fiabilitate considerabile. Ingredientele pot fi macinate extrem de fin – ceea ce reprezinta un mare avantaj pentru cei care doresc sa marunteasca seminte.
Avantaje:
Piesa de uz casnic disponibila la un pret extrem de avantajos.
Capacitate de 50 g, suficienta pentru nevoile unei familii.
Macina eficient cafea, zahar, nuci, seminte.
Este silentioasa pentru un produs din aceasta gama.
Dezavantaje:
Unii dintre cumparatori au afirmat ca este destul de greu de curatat.
Moulinex AR100G
Rasnita AR100G de la Moulinex este un bun exemplu pentru dispozitivele electrice care macina cu lame. Avand un motor cu putere de 180W, dispozitivul poate macina orice fel de condiment sau alte alimente, inclusiv cafea.
Capacitatea de macinare este de 50 de grame de boabe la o singura sesiune de rasnire. Putem deduce cu usurinta ca avem de-a face un un model multifunctional, care poate fi utilizat foarte des in bucatarie. Performantele aparatului rezulta si din faptul ca este confectionat din inox, fiind rezistent, usor de intretinut si evitand acumularea de energie electrostatica la utilizare.
Rasnita este echipata cu un sistem de inchidere etans si prezinta o singura viteza de macinare. Este usor de utilizat, avand un design ergonomic si dimensiuni reduse: 17 x 10 x 10 cm. Are o greutate de 1 Kg si o garantie de 24 de luni.
Ofera calitate la un pret avantajos.
Este multifunctionala, permitand macinarea mai multor tipuri de alimente.
Model confectionat din materiale de calitate, otel inoxidabil.
Lucreaza rapid, avand un motor puternic, 180W.
Prezinta numai o viteza de macinare.
» Ascunde recomandarile anterioare