Modele recomandate in 2024
Kring Andrada
Fie ca esti o persoana care petreci din pasiune foarte mult timp in bucatarie, drept pentru care ai nevoie de ustensile de toate formele si marimile, fie ca vrei sa nu iti lipseasca nimic din locuinta, este de la sine inteles ca preferi sa achizitionezi un set de vase termorezistente, chiar daca necesitatile imediate solicita un singur produs de acest fel. In consecinta, noi iti recomandam pachetul Kring Andrada, acesta incluzand 5 caserole de diverse marimi si forme: patrate de 0,35l si 0,8l; dreptunghiulare de 0,37l, 0,64l si 1,05l. Toate sunt realizate din sticla, ceea ce iti permite sa identifici usor alimentele dinauntrul lor.
Prezinta capace din plastic dotate cu urechi pentru prindere, astfel incat acestea sa se etanseze perfect in scopul evitarii patrunderii aerului si scurgerii lichidelor. Vin cu o buna rezistenta la socuri termice, ceea ce inseamna ca suporta lesne schimbari bruste de temperatura. Le poti pune in congelator pana la -20°C si in cuptor pana la 600°C, dilatandu-se in aceste conditii extreme intr-o mica masura. Igienizarea acestora se face fara prea mult efort, imediat dupa folosire, prin curatare manuala sau prin introducerea in masina de spalat vase.
In concluzie, acesta este cel mai bun set de vase termorezistente tip caserole, pe care il poti achizitiona la un pret convenabil.
Avantaje:
Pachetul contine caserole de mai multe marimi, astfel ca vei gasi una potrivita oricarei situatii.
Le poti utiliza intr-un interval de temperatura mare: -20°C – 600°C.
Spalarea lor se face fie la mana fie cu ajutorul masinii.
Beneficiaza de capace cu o prindere etansa, astfel ca alimentele se mentin proaspete.
Dezavantaje:
Va trebuie sa faci loc in bucataria ta unui intreg set de vase termorezistente, ceea ce nu este usor, mai ales daca aceasta prezinta dimensiuni reduse.
Loveli Rondo
Daca vrei sa atragi atentia tuturor oaspetilor sau doar a persoanei iubite, in cazul unei cine romantice, atunci ar trebui sa optezi pentru un produs termorezistent din portelan, precum modelul Loveli Rondo. Acesta este special creat pentru a incalzi mancarea, lucru pe care il face intr-un stil ingenios si plin de rafinament, si anume cu ajutorul unei lumanari amplasate dedesubtul vasului pozitionat pe un suport, alaturi de care vine la pachet.
Dimensiunile sale (24,5 x 24,7 x 16,5 cm), capacitatea de 2,21l si designul complet alb cu motive florale il recomanda drept o alternativa plina de bun-gust, care nu uita totusi sa fie si eficienta. Este dotat cu un capac cu acelasi aspect placut, dar care se recomanda a nu fi folosit in interiorul cuptorului cu microunde sau a celui traditional, ci doar pentru a mentine mancarea calda. De altfel, trebuie sa stii ca, pentru a te bucura mult timp de acest model, este nevoie sa eviti schimbarile bruste de temperatura. Suportul care faciliteaza incalzirea alimentelor este realizat din metal si confera o buna stabilitate pe durata servirii mesei.
Rezumand, este un produs pentru persoanele care pun pret pe estetica, motiv pentru care trebuie sa suporte niste costuri de achizitie destul de mari, cu atat mai mult cu cat lumanarile nu sunt incluse.
Avantaje:
Va conferi un plus de stil locuintei tale.
Se igienizeaza destul de usor, preferabil prin spalare manuala cu detergent si un burete moale.
Este insotit de suportul pe care il folosesti pentru a incalzi mancarea.
Beneficiaza de o capacitatea generoasa.
Dezavantaje:
Prezinta o rezistenta scazuta, intrucat se zgarie usor si nu face fata schimbarilor bruste de temperatura.
Emile Henry Ramekin
Niste ustensile extrem de utile in a pastra si servi mancarea calda sunt bolurile produse de brandul Emile Henry. Acestea sunt grupate cate doua in seturi ce se prezinta la un pret foarte avantajos, luand in calcul materialul din care sunt realizate. Ceramica de calitate inalta (High Resistance) iti garanteaza ca vasele suporta temperaturi de pana la 270°C.
Ba mai mult, acestea prezinta o rezistenta mare la zgarieturi si ciobiri, permitand taierea direct pe vas. In ceea ce priveste distributia temperaturii, ea se realizeaza in mod egal pe intreaga suprafata, fapt care face ca preparatele sa se mentina calde sau reci, in functie de caz (daca sunt abia scoase din frigider sau cuptor).
Igienizarea este un mare plus, caci bolurile se pot spala in masina. Nu in cele din urma, trebuie mentionat ca ele masoara in diametru 8,5 cm si in adancime 7 cm, fiind, asadar, mai inguste si mai inalte decat un ramekin standard. Acest lucru a fost special gandit pentru a permite utilizatorilor sa se bucure de servirea unor deserturi facute pe inaltime, precum Rum Baba, panna cotta, sarlota sau cele inghetate. Drept urmare, cu ajutorul acestor boluri poti indeplini multe dintre sarcinile din bucataria ta, fiind nevoie sa investesti o suma destul de mica.
Avantaje:
Se pot igieniza in masina de spalat.
Au o durata de viata mare, multumita ceramicii cu o rezistenta crescuta.
Pot fi folosite in cuptorul cu microunde, intrucat suporta temperaturi de pana la 270°C.
Vin cu o utilitate considerabila, deoarece le poti folosi atat pentru deserturi cat si pentru supe.
Dezavantaje:
Pun la dispozitia utilizatorilor o capacitate redusa, de numai 0,2l.
Cum alegi un vas termorezistent bun
Ghidul cumparatorului
Oricine cunoaste tainele prepararii unor mancaruri sanatoase si gustoase stie, de asemenea, ca obiectul folosit este de o mare importanta. Chestiunea uneltelor utilizate a devenit una dintre cele mai dezbatute de specialistii de astazi, ei propunand drept solutii in acest sens vasele termorezistente.
Beneficiile acestora includ: prajirea sau coacerea naturala a alimentelor, fara a grabi acest proces, astfel ca te vei bucura de niste feluri bine facute; posibilitatea de a gati la temperaturi mai mari fara a deteriora suportul; compatibilitate mare, astfel ca se preteaza oricarui aparat de pregatit mancarea.
Totusi, aceste informatii nu sunt de ajuns pentru a fi sigur ca vei decide optim atunci cand esti pe punctul de a achizitiona un astfel de produs, drept urmare noi iti recomandam sa parcurgi acest ghid pentru a sti ce criterii de selectie sa urmaresti, precum si unde gasesc vase termorezistente la preturi bune toti cei interesati.
Tipul: in functie de utilitate, ele se impart in mai multe categorii, dintre care le mentionam pe cele mai importante: boluri, caserole, tavi, tigai, cratite si oale.
Cele dintai vase termorezistente se folosesc, de regula, in multiple scopuri, ceea ce inseamna ca poti face economie de bani si spatiu in bucatarie prin achizitionarea unui asemenea produs. Poti destina bolul topirii ciocolatei, plasarii lichidelor si alimentelor fierbinti, precum si, in general, gatirii unor preparate. Drept urmare, poti tine locul cu un singur instrument multor altora.
Caserolele sunt potrivite pentru salate, dar si pentru a pregati cantitati mai mari de mancare. Tavile pot fi utilizate pentru a prepara varii feluri la cuptor, ele asigurandu-te de faptul ca alimentele isi pastreaza gustul si fragezimea. Tigaile, fata de cele care nu sunt termorezistente, beneficiaza de o raspandire eficace a caldurii, fapt care iti garanteaza ca se va realiza o buna prajire.
Nu in ultimul rand, cratitele si oalele se recomanda a fi cumparate pentru sarcini mai solicitante, cum ar fi ciorbele, supele si tocanitele. Ar merita amintite, totodata, si paharele ce pot fi utilizate fara teama pentru a bea din ele lichidele tale preferate la temperatura dorita te tine.
Materialul: conform multor pareri despre cele mai bune vase termorezistente, acesta este parametrul luat in calcul atunci cand se fac judecati asupra calitatii unui produs.
Cele mai multe modele sunt confectionate din sticla Yena, Pyrex sau Duran, acestea adaugand la formula clasica oxid de aluminiu sau de bor, pentru a nu se deteriora in cazul unor temperaturi mari. Avantajul acestora consta in faptul ca iti permite, in timp ce alimentul se prepara, sa il supraveghezi atent, intrucat sunt transparente.
Un alt material popular este ceramica (unde se inscrie si portelanul), aceasta reducand timpul de gatire cu 30%, pentru ca ele retin bine caldura. Sunt recomandate, in general, pentru un gatit gustos, intrucat preparatul devine suculent si fraged (cum este cazul sarmalelor).
Daca vrei sa gatesti folosind unele dintre cele mai vechi ustensile (ca materie prima din care sunt confectionate), poti opta pentru un vas termorezistent din lut, acesta avand avantajul de fierbe preparatul eficient. Trebuie, insa, a verifica grosimea unui astfel de model, pentru a fi sigur ca suporta temperaturi foarte mari.
Dimensiunea: reprezinta un parametru relativ la nevoile tale din bucatarie. Aceasta se exprima prin unitati de masura diferite, in functie de tipologia in care se incadreaza un anumit vas termorezistent. De pilda, in cazul oalelor, cratitelor si caserolelor se foloseste conventional litrul, exprimandu-se astfel volumul disponibil al modelului.
Ceea ce trebuie sa te intereseze in cazul tigailor si bolurilor sunt diametrul si adancimea, ambele masurate in centimetri. Si, in ceea ce priveste tavile, importante sunt toate cele 3 marimi existente in fizica pe care toti o stim (lungime, latime, inaltime).
Acum, referitor la produsul ideal pentru tine, acesta ar veni in forma unui vas cu niste calitati de genul cat mai generoase, insa trebuie sa fii informat de faptul ca dimensiunile mai mari reclama, totodata, spatiu mai mult pentru amplasare.
Mentenanta: orice cumparator isi doreste ca produsul achizitionat de el sa aiba o durata cat mai mare de viata. Insa, in acest sens poti contribui si tu, fiind extrem de importanta metoda de igienizare pe care o folosesti, precum si alte mici indicii pe care le vom expune in cele ce urmeaza. Curatarea unui vas termorezistent este oarecum solicitanta si necesita foarte multa atentie.
Pasii sugerati de specialisti constau in plasarea acestuia sub jetul de apa calda sau fierbinte(niciodata rece, caci se poate crapa) imediat ce preparatul a fost luat de pe foc, utilizarea unui detergent lichid cu rol degresant si a unui burete moale, toate acestea urmate de clatire si punerea la uscat.
Este foarte important sa nu apelezi la o plasa de sarma pentru spalare, deoarece exista riscul de a deteriora produsul si ii compromiti eficienta. Sugeram, de asemenea, ca la intervale regulate de timp sa fierbi vasul cu detergent. Un alt pont important consta in aceea ca nu trebuie sa supui modelul la schimbari bruste de temperatura, pentru a nu crapa. De pilda, sa nu il scoti din refrigerator si imediat dupa aceasta sa il pui pe foc, si nici invers!
Brandul: devine de o reala utilitate a te interesa de acest aspect, pentru ca el este primul indicator al calitatii unui produs.
Te-ai putea intreba ce poate fi diferit intre un model apartinand unei firme obscure si unul confectionat de o companie cu renume. Ei bine, compozitia este raspunsul, lucru care confera rezistenta la uzura a unei astfel de unelte de bucatarie.
In plus, girul primit de la instantele abilitate a-l oferi ar trebui sa te asigure de virtutile obiectului dorit. Noi am realizat o lista cu cele mai cunoscute branduri prezente pe piata din Romania, pe care o poti folosi in scopul de a afla unde gasesc vas termorezistent la un pret bun si de o calitate superioara toti cunoscutii tai. Acestea sunt: Pyrex, Nadir, Vabene, Kring, Loveli, Emile Henry, Aida, Modelia.
Odata ce ai retinut si inteles parametrii de selectie, poti cauta cu usurinta pe Internet ceea ce vrei pentru bucataria ta. Este mult mai comod pentru tine astfel, caci nu mai trebuie sa bati drumul pana la magazine. In plus, ai posibilitatea de a vedea cum se comporta in realitate produsul, doar prin parcurgerea recenziilor lasate de utilizatori.