Prajitura cu banane, de post
Ingrediente:
- 200 g faina
- 100 g zahar
- 100 g nuca tocata
- 4 banane bine coapte
- 60 ml ulei
- 1 lingurita praf de copt
- Jumatate lingurita bicarbonat de sodiu
- Esenta de vanilie
- Un varf de sare
Prajitura cu banane de post seamana intr-o oarecare masura cu un chec cu banane clasic sau cu acel banana bread faimos, inlocuind ouale si iaurtul pentru a se preta perioadelor de post. Totodata, este un produs vegan, deoarece nu se folosesc ingrediente de origine animala asa ca poate servi diferite scopuri si tipuri de doritori de dulce. Iar daca scoti din ecuatie nuca mai bifezi si posibile riscuri alergenice, rezultand un desert simplu, usor dulce, care se poate combina cu diferite bauturi si dulceturi.
O astfel de reteta se face simplu, avand nevoie in bucatarie de un tel sau un mixer, o spatula, o tava de copt si doua boluri. Mai poti folosi, desupra blatului, daca doresti, fulgi de migdale, de cocos sau de nuca, de exemplu, pentru o textura mai crocanta si un gust mai deosebit al acestui desert cu banane de post care se poate servi si in lunile de vara, si iarna, in special daca ii adaugi si putina scortisoara.
Vei incepe cu aprinderea cuptorului la 180 de grade Celsius, pentru ca acesta sa se incalzeasca pe dinauntru si sa ajute la coacerea painicii.
Vei scoate o tava de chec curata si o vei tapeta cu hartie de copt.
Intr-un bol mai mare vei amesteca faina cu zaharul, bicarbonatul, praful de copt, sare si nuca, asigurandu-te ca ai un produs omogen, pentru ca aluatul de prajitura cu banane de post sa creasca in acelasi mod pe toate partile.
In alt bol pisezi bine bananele, pui deasupra lor uleiul si esenta de vanilie si amesteci foarte bine.
Peste ingredientele umede le vei pune pe cele uscate, incetul cu incetul, folosind un tel sau un mixer, pentru a termina mai repede, ori o spatula, pentru a amesteca fara a avea cocoloase.
Intreaga compozitie de chec de post cu banane se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se poate da pentru 50 de minute la cuptor incorporabil pe gaz preincalzit, mentinand caldura la 180 de grade Celsius. Dupa 30 de minute poate fi util sa verifici daca checul s-a rumenit si sa testezi cu scobitoarea pentru a te asigura ca si la interior este aproape gata. Daca se prinde aluat de bucatica de lemn, atunci mai trebuie lasat la copt iar daca aceasta iese curata aluatul e patruns si gatit.
Pentru persoanele care doresc un chec dietetic vegan se poate face banana bread fara zahar, inlocuindu-l cu putina miere sau sirop de agave ori artar sau cu bucati de banana coapta pe care le pui deasupra dupa ce ai terminat de facut aluatul, inainte de a-l da la cuptor.
Revenind la preparare, cand checul e gata, opresti caldura si il mai lasi in tava cel putin 10 minute, pentru a se mai racori, dupa care il scoti pe un gratar pentru a se raci de tot. Il poti pudra cu putin zahar marunt, daca doresti. Apoi, poti taia felii proaspatul chec cu banane de post si il poti servi simplu sau alaturi de o bautura calda sau rece. Nu ne ramane decat sa iti uram succes in prepararea sa si pofta buna!