fbpx

Chec pufos cu cacao – Reteta bunicii

Last Updated: 14.04.24

Un chec pufos cu cacao este mereu apreciat de catre cei dragi. El poate fi servit la orice masa a zilei si e simplu de realizat. Retetele de mai jos ti-ar putea fi de mare ajutor, deoarece sunt simple. Ingredientele folosite sunt usor de procurat, iar rezultatul final va fi o incantare.

felie de chec pufos cu cacao

PRINTEAZA
Ingrediente chec pentru 2 tavi:
  • 8 oua
  • 350 g zahar
  • 400 g faina
  • 8 linguri de ulei
  • 4 linguri de cacao
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1-2 plicuri de zahar vanilinat
  • un praf de sare

Cum se face chec pufos

Chiar daca ai gasit cum sa faci un chec pufos si delicios si ai deja o reteta, trebuie sa stii ca pentru o textura cat mai afanata trebuie sa stii cateva trucuri, despre care iti vorbim acum.

In primul rand, alege cu grija ingredientele pe care le folosesti la o anumita reteta de chec super pufos. Acestea trebuie sa fie proaspete pentru a-si indeplini rolul cat mai bine. 

Apoi, e foarte important sa scoti din frigider ingredientele ce trebuie pastrate la rece, cu o ora inainte de a incepe sa faci reteta dorita.

Un alt aspect important tine de modul in care folosesti ouale. Cel mai bine este sa le separi, sa bati intai albusurile, apoi galbenusurile, si apoi sa amesteci cele doua compozitii.

Atentie si la faina. Cel mai bine e sa o cerni inainte.

Si in final, tine cont de cantitati. Daca nu ai suficienta experienta pentru a le pune din ochi, cel mai bine e sa folosesti cantarul de bucatarie. Nu ai inca un cantar? Cauta o reteta in care masuratorile sunt facute cu obiecte pe care le ai in casa.

 

Reteta chec pentru 2 tavi

De cele mai multe ori facem chef pufos in 2 tavi. E suficient pentru mai multe persoane si nu prea risca sa ramana si sa se usuce. Iata de ce, inainte de a incepe  sa pregatesti aluatul pentru acest desert e bine sa te interesezi daca ingredientele vor fi suficiente pentru cantitatea dorita de tine si tavile pe care le ai. 

Cel mai des, daca vrei sa faci chec pufos 2 tavi, ai nevoie de: 8 oua, 350 g zahar, 400 g faina, 8 linguri de ulei, 3 linguri de cacao, 2 lingurite praf de copt, 2 plicuri de zahar vanilinat, 2 linguri de apa si un praf de sare.

Tine cont de cele amintite mai sus, daca vrei un chec bine crescut. Scoate din timp ingredientele din frigider, cerne faina si separa albusurile de galbenusuri. 

Adauga intr-un bol albusurile si praful de sare si mixeaza totul foarte bine, pentru circa 10 minute, timp in care adaugi treptat si zaharul. Apoi, vine randul uleiului, care se incorporeaza incet, dar si al galbenusurilor. Amesteci usor, pana cand se omogenizeaza totul, dupa care adaugi faina, praful de copt si zaharul vanilinat.

Cand aluatul e gata, il imparti in trei. O parte o introduci intr-o tava, alta in cealalta, iar cea ramasa o amesteci cu cacao. Pe aceasta din urma o imparti apoi in doua si torni in fiecare tava.

Checurile se coc la 170 grade Celsius, pana cand se rumenesc usor (circa 40-45 minute). Le testezi cu scobitoarea pentru a vedea daca sunt gata. Optional poti sa adaugi in compozitie si oua, nuci sau ciocolata.

chec pufos in tava, bine crescut

Chec pufos cu 10 oua

Daca ai foarte multe oua si vrei sa faci diverse preparate cu ele, un chec pufos ar putea fi o buna alegere. Iata o reteta simpla si rapida, pentru care nu ai nevoie de cantar.

Ca si ingrediente iti trebuie: 10 oua, 10 linguri de ulei, 10 linguri de faina, 15 linguri de zahar, 2 linguri de cacao, 2 pliculete de zahar vanilinat, 1 pliculet praf de copt, un praf de sare si diverse arome (esenta de vanilie, coaja de lamaie sau ce mai preferi). 

Pentru acest chec pufos, reteta clasica si simpla, ai in vedere pasii mentionati mai sus pentru a fi totul cat mai afanat. Dupa ce separi albusurile de galbenusuri, mixeaza albusurile cu sarea, adauga apoi treptat zaharul si aromele, pana cand compozitia se intareste.

Urmatorul pas presupune incorporarea cu grija a galbenusurilor si a uleiului, ingrediente care se adauga treptat si se amesteca cu o spatula. Mai departe, vine randul fainii si a prafului de copt.

Dupa ce aluatul e gata, opreste 1/3 din el pentru a-l amesteca impreuna cu praful de cacao. Celelalte doua parti fie le pui intr-o tava mai mare, fie le separi pentru doua tavi mai mici. La final, amesteci partea pastrata cu cacao si o torni peste. 

Checul se coace la 180 de grade, pentru circa 40 de minute.

 

Reteta de chec cu 4 oua

Ce zici de un chec pufos cu lapte si doar 4 oua? Iata lista completa de ingrediente: 4 oua, 150 g zahar, 200 g faina, 100 ml lapte, 100 ml ulei, 1 lingurita praf de copt, 2 linguri de cacao, esenta de vanilie, miez de nuca, un praf de sare. 

Separa albusurile de galbenusuri, apoi bate albusurile impreuna cu sarea si zaharul, pana cand obtii o compozitie intarita. In alt recipient, mixeaza galbenusurile cu uleiul, apoi adauga laptele si aromele. Ia o spatula, si treptat amesteca cele doua compozitii, dupa care adauga faina si praful de copt. 

In final, ca la toate retetele de chec, 1/3 din compozitie se amesteca impreuna cu pudra de cacao, celelalte parti se toarna intr-o tava. Peste ele se adauga apoi si copozitia in care exista cacao. 

Coacerea se face la 160 grade Celsius sau la foc mediu, pentru aproximativ 45 de minute.

 

 

Intrebari frecvente

Cum faci chec din 5 oua?

Pentru un chec din 5 oua ai nevoie de: 5 oua, 200 g faina, 200 g zahar, 1 lingurita praf de copt, 4 linguri de ulei, esenta de vanilie, 2-3 linguri de cacao si un praf de sare. 

Procedezi in rest ca la orice alta reteta de chec – separi albusurile de galbenusuri, le bati pe primele cu sarea si zaharul, apoi le amesteci si incorporezi usor celelalte ingrediente. 

 

Care este reteta pentru chec din 8 oua?

Pentru un chec din 8 oua ai nevoie de: 8 oua, 350 g zahar, 400 g faina, 8 linguri de ulei, 3 linguri de cacao, 2 lingurite praf de copt, 2 plicuri de zahar vanilinat, 2 linguri de apa si un praf de sare. 

E aceeasi reteta pe care ti-am prezentat-o ceva mai sus, pentru checul in 2 tavi.

 

Ce mai poti pune in reteta de chec?

Daca vrei sa faci un chec mai deosebit, poti opta pentru un chec pufos cu nuci, cu fructe, ciocolata, coaja de lamaie portocala sau alte astfel de arome. Totodata, mai poti sa presari pe deasupra nuca de cocos, alune zdrobite sau fulgi de migdale.

Ideea e ca poti adapta astfel de retete in asa fel incat sa fie cat mai deosebite si gustoase.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii