Chiftele de dovlecei cu branza
Ingrediente:
- 3 dovlecei
- 150 g faina
- 2 oua
- 200 g branza telemea
- 3 catei de usturoi
- 1 legatura patrunjel
- sare
- piper
Pentru servire:
- ketchup picant
- sos tzatziki
- maioneza
Dovlecelul este o leguma delicioasa si poate fi gatita intr-o multime de moduri. Cel mai frecvent, gospodinele aleg sa faca chiftelute de dovlecei, reteta fiind una simpla si modul de preparare la fel.
Cu ce incepi? Cu pregatirea ingredientului principal. Iei o razatoare, dai pe ea dovleceii, pe partea cea mai mare, iar peste ei presari putina sare, amesteci si lasi asa pentru 10 minute. Astfel, acestia vor lasa apa si ea va fi scursa inainte de a trece la adaugarea celorlalte ingrediente necesare pentru a face chiftele de dovlecei.
Acum e momentul sa pregatesti si branza, care va fi incorporata in aceste chiftelute din dovlecei. Ea se da tot pe razatoarea mare. Poti alege branza de oaie, vaca sau capra, dupa cum iti place mai mult. In continuare, peste aceasta adauga usturoiul maruntit bine, tot pe razatoare sau cu o ustensila speciala.
Pentru a continua aceste chiftele de dovlecei, trebuie sa te intorci la amestecul din prima etapa. Pune-l intr-o strecuratoare si preseaza bine cu lingura, pentru a lasa cat mai mult lichid si pentru a stoarce cat mai bine dovleceii.
Intoarce-te la bolul in care ai telemeaua pentru aceste chiftele de dovlecei, iar peste ea adauga dovlecelul scurs, ouale, patrunjelul tocat si piperul. Amesteci totul cat mai bine, pentru a se omogeniza, apoi adaugi faina, treptat. Incorporeaz-o cu grija si rabdare. Daca ai scurs bine dovleceii, e posibil sa nu ai nevoie de toata cantitatea de faina. Iti vei da seama de textura, deoarece aceasta trebuie sa fie suficient de bine legata pentru a putea sa modelezi cat mai usor aceste chiftele de dovlecel.
Pasul final este acela de a praji aceste preparate din dovlecei. Pune ulei intr-o tigaie, lasa-l sa se incinga, apoi modeleaza chiftelele si pune-le in acesta. Lasa-le pana se rumenesc frumos pe ambele parti.
Poti face chiftelute de dovlecei la cuptor, daca vrei o varianta mai sanatoasa, in care sa folosesti foarte putin ulei sau chiar deloc. Ele se asaza pe hartie de copt si se lasa pana se rumenesc bine. Daca ai un cuptor care nu coace si sus, vor trebui intoarse.
Aceste chiftele din dovlecei pot fi servite cu un sos picant de rosii sau unul tzatziki, dar merg bine si ca garnitura la diverse preparate.
Daca vrei sa faci totul cat mai repede, poti sa folosesti o razatoare electrica pentru a pregati dovleceii si branza. Astfel timpul de preparare se va scurta cu circa 10 minute.
Pe langa aceste chiftele de dovleac, din aceasta leguma mai poti face si mancare de dovlecel cu pui, snitele de dovlecel, ratatouille, salata, supa crema, musaca, tarta etc.