Ciocolata de casa cu lapte praf
Ingrediente:
- 50 g cacao
- 250 g lapte praf
- 200 g zahar
- 80 ml apa
- 1 plic zahar vanilat
- 80 g unt gras (minim 80% grasime)
Ingrediente optionale:
- Nuci
- Alune
- Fructe confiate
- Fructe deshidratate
- Fistic
- Stafide
Ciocolata de casa este unul din dulciurile copilariei cu care au crescut romanii, imbinand ingrediente gasite la indemana pentru a produce un desert rapid si gustos. Se poate prepara in multiple portii pe care le tii la frigider pentru mai multe zile, daca doresti, astfel incat sa ai la indemana oricand ceva dulce, care merge foarte bine cu ceai, lapte sau cafea, de pilda. Consistenta poate fi mai tare, sfaramicioasa, sau mai moale si cremoasa in functie de cum faci siropul pentru baton de casa.
Pasii de preparare sunt simpli, pornind de la cantarirea ingredientelor si aranjarea lor in mici boluri sau recipiente, pentru a le avea la indemana si a sacrifica un minimum de timp. Ingredientele pentru batonul copilariei au un rol deosebit, asa ca e importanta calitatea lor: o cacao aromata si usor amara, neagra la culoare, un lapte praf gustos, fara un gust prea puternic specific, si un unt proaspat si mai gras, poate chiar un unt de casa.
Mai intai vei face siropul din apa, zahar si zahar vanilat, punandu-le la fiert intr-o craticioara pe plita cu gaz sau cea electrica, avand grija sa amesteci constant pentru a nu se arde. Densitatea siropului va da fluiditatea ciocolatei, asa ca o poti verifica luand o picatura si punand-o intre doua degete, lipindu-le si dezlipindu-le. Cand siropul se intinde pastrand o linie este suficient de dens pentru ciocolata romaneasca de casa.
Cand e gata, il iei de pe foc si adaugi untul, amestecand pentru a se topi si a fi gata pentru restul ingredientelor pentru ciocolata cu lapte.
Cum se face ciocolata de casa din aceste ingrediente? Intr-un bol diferit vei pune cacaua si laptele praf si le amesteci, pentru ca atunci cand le mixezi cu lichidele sa nu formeze cocoloase. Deasupra acestei compozitii de baton de ciocolata torni, incetul cu incetul, amestecul de unt si zahar, acesta trebuind sa fie usor mai cald, amestecand folosind o spatula sau o lingura din lemn ori folosind un robot de bucatarie cu functia de framantare. Daca folosesti mainile, vei incepe cu spatula si, dupa ce se mai raceste compozitia, o framanti si cu mainile.
Daca vrei ciocolata de casa cu nuci sau fructe confiate le vei adauga la sfarsit, fie in bucati, intregi sau tocate marunt. La finalul framantarii si amestecarii ingredientelor, scoti aluatul pe o tava unsa cu unt, folosind mainile sau spatula. Poti presara cu fructe si nuci, daca doresti sa ii dai un aspect deosebit, si lasi cea mai buna ciocolata de casa simpla sa se intareasca pret de cateva minute. Daca vrei ca aceasta sa aiba alte forme, nu clasicele patrate sau dreptunghiuri, poti obtine ursuleti Papi de ciocolata folosind formele din silicon.
Daca nu adaugi cacao, vei avea o ciocolata alba de casa usor mai dulce, dar la fel de aromata, gustul deosebit putand fi dat de esenta de vanilie sau rom.
Daca nu vrei sa consumi zahar, reteta poate fi adaptata la ciocolata de casa fara zahar, unde inlocuiesti ingredientul cu un sirop, de pilda, sau faci o ciocolata de casa cu miere.