fbpx
     

Ciorba de miel cu bors si leustean – Reteta moldoveneasca

Last Updated: 13.06.24

 

ciorba de miel cu cartofi in farfurie adanca

Bors de miel

Ciorba de miel cu leustean, loboda si leurda
Timp de preparare:15 minutes
Timp de gatire:1 hour
PRINTEAZA

Ingrediente:

  • 1 kg carne miel cu oase (coaste, cap, gat, pulpe, etc.)
  • 1 ceapa alba
  • 2 morcovi
  • 3 cepe verzi
  • 1 ardei gras
  • Patrunjel radacina sau pastarnac
  • 100 g telina radacina
  • 2 cartofi taiati cuburi (sau 2 linguri de orez)
  • 1 varf de boia de ardei iute
  • 1 legatura de leustean
  • 1 legatura de loboda
  • 1 legatura leurda
  • Sare
 

Alte ingrediente:

  • 300 ml bors sau macris
  • Zeama de lamaie
  • 400 g smantana 
  • 3 galbenusuri
  • Frunze de patrunjel, leurda, marar
  • Usturoi tocat

 

O ciorba de miel, ciorba de berbecut sau un bors de miel moldovenesc se servesc, in principal, primavara, in perioada Pastelui. Dar se pot prepara la fel de bine si la alte ocazii. Aromatizarea se realizeaza folosind verdeturi de sezon, precum leurda, leustean verde sau loboda. Poti adauga si usturoi verde tocat, spre final.  

 

Cum se serveste ciorba de miel

Poate fi dres cu smantana si galbenus de ou in varianta de ciorba de miel ardeleneasca sau servit simplu, dupa ce se incheie procesul prepararii. Pentru gustul ideal al acestei ciorbe de miel se vor folosi oasele cu carne pe ele, pentru ca maduva si grasimea sa ofere o aroma deosebita. 

Ciorba de ied sau miel se poate prepara pe aragaz, in oala, iar reteta aceasta, ca si altele asemanatoare, este buna si pentru un multicooker unde nu vei mai avea grija murdaririi electrocasnicelor daca oala da in foc, de exemplu. 

Modul de preparare este standard, punand, mai intai, la fiert oasele (cap de miel, pulpa, gat, coaste, etc.) intr-o oala mare cu apa si cu o lingurita de sare, cand incepe sa clocoteasca aruncandu-se apa (atunci cand prinde spuma la suprafata), inlocuindu-se cu apa proaspata si punand la loc la fiert, pentru a avea un bors de ied limpede si frumos. 

Acoperi oala cu capac si o lasi la fiert jumatate de ora, timp in care tai in cubulete legumele (pentru ciorba de miel cu cartofi se vor adauga acestia mai spre final), dupa care le adaugi in oala si le lasi si pe ele la fiert. Pui si boiaua de ardei iute pentru a schimba aroma si completezi cu apa pana cand carnea este acoperita de trei degete de lichid, deoarece va mai scadea. 

Cand sunt fierte celelalte legume se vor adauga in oala orezul sau cartofii taiati cuburi iar, dupa ce si acestia sunt verificati si sunt gata, se va adauga borsul pentru a obtine ciorba de miel cu bors acru. 

Daca nu iti place in acest fel, mai poti obtine un gust acrisor si la ciorba de miel cu macris, taind o legatura de macris deasupra, sau la ciorba de miel cu tarhon, unde pui tarhon taiat. 

Dupa ce mai da de cateva ori in clocot, se drege de sare si bors, se stinge focul si se scoate capacul. 

La zece minute mai tarziu se adauga verdeturile tocate (loboda, leustean, leurda) pentru a-si pastra culoarea si continutul vitaminic si pentru ca gustul sa fie unul intensificat. 

Daca iti place ciorba de miel cu smantana, vei face un amestec din smantana si galbenusuri, precum si sucul de la jumatate de lamaie cu sare, punand in acesta un polonic de ciorba si adaugandu-l in oala luata de pe foc, amestecand bine cu un tel, pentru ca oul sa nu se coaguleze. 

Se serveste cald sau fierbinte, cu paine, ardei iute, smantana sau lamaie alaturi, pentru acrire ulterioara. 

In acelasi mod se prepara si ciorba de oaie unde timpul de fierbere poate fi usor diferit, in functie de fragezimea carnii. Sperand ca, din moment ce stii cum se face ciorba de miel moldovenesc, felul de mancare va fi pe gustul tau, iti  doresc pofta buna!

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii