Ciorba de salata verde, reteta ardeleneasca, cu afumatura si bucati de omleta, plus reteta de ciorba de salata de post. Cum se face ciorba de salata verde, ca la bunica? Simplu si rapid, din cateva ingrediente gustoase, dreasa cu iaurt sau smantana. Vezi reteta completa mai jos.
Ciorba de salata verde cu afumatura
PRINTEAZA- 2-3 salate verzi
- 100g slanina afumata sau bacon
- 2 legaturi ceapa verde
- 1 legatura usturoi verde
- 1-2lg ulei
- 1,5l lapte, apa sau zer
- 1lg faina
- 1/2lg paprika
- 1 legatura marar verde
- 1 legatura patrunjel verde
- 200g smantana sau 400g iaurt grecesc
- 2 galbenusuri
- sare, piper
Ciorba de salata verde cu afumatura este o reteta veche, ardeleaneasca, perfecta pentru trecerea de la sezonul rece la zilele de vara. Combina foarte bine verdeturile de primavara – vara si iaurtul racoros, cu afumatura delicioasa.
Cum se face ciorba de salata verde? Este o reteta ieftina, buna si destul de usor de pregatit, dar pe departe de a fi simpla. Cu cat o reteta este mai veche si mai gustoasa, cu atat o vei gasi in mai multe variante.
Ciorba de salata verde, numita si supa de salata verde sau simplu, ciorba de salata, nu face nici ea exceptie. Vei gasi variante de ciorba cu salata verde, dietetice, si ciorba de salata verde de post. Dar cea mai populara este ciorba de salata verde cu afumatura, pe care o poti prepara dupa indicatiile de mai jos. Dar sa incepem cu inceputul.
Spală bine salata verde
Cum pregatesti salata verde pentru ciorba? Daca nu ai mai mancat pana acum este bine sa stii ca este o ciorba cu multa salata. Indiferent ce reteta urmezi, vei avea deci nevoie de 2-3 capatani mari de salata. Daca gasesti in piata salata frunze, cumpara 3-4 legaturi generoase.
S-ar putea sa ti se para ca este multa salata pentru o ciorba, frunzele de salata se inmoaie si vor ramane exact cat trebuie in supa, cand e totul gata.
Primul pas in pregatirea frunzelor de salata verde pentru ciorba ardeleneasca este spalatul. Ai insa grija ce fel de salata alegi si de unde cumperi, ca sa ai mai putin de lucru.
Daca cumperi salata cu frunza creata, cum este Lollo Bionda sau Batavia, vei scapa mai greu de pamant, paie si ganganii. Cel mai bine se spala salata verde cu frunza neteda, cum este Butterhead.
Clateste salata frunza cu frunza sub jetul de apa. Daca ai ales capatana, cele de la mijloc vor avea nevoie doar de o clatire rapida.
Taie frunzele fidelute, patratele sau marunt
După ce ai spălat-o bine, e timpul să o tai. Nu este necesar sa lasi salata la scurs, pentru ca oricum va merge direct in ciorba, langa afumatura si alte ingrediente. O poti taia fideluta, daca iti place zarzavatul taiat pe lung in alte ciorbe (de stevie, de loboda etc.). Sau in patrate ori marunt, daca nu vrei sa aduni fasiile de salata verde in lingura, ca pe paste.
Opareste 5 minute in apa
Pune intr-o oala 1/2litru de apa si un varf de sare. Adauga frunzele de salata taiate si pune la foc mediu. Din momentul in care apa da in clocot, le mai tii 5-6 minute. In acest timp apasa usor cu o lingura pentru a expune toate bucatile de salata la apa fierbinte.
Rastoarna totul intr-o strecuratoare, deasupra chiuvetei si lasa salata verde la scurs. Intre timp te poti ocupa de restul ingredientelor.
Pregateste jumarile
Continua sa pregatesti supa de salata, cu slanina, pe care o tai betisoare sau patrate. O dai apoi la prajit intr-o tigaie, fara sa mai adaugi grasime. Cand jumarile sunt gata, le scoti pe un servet de hartie.
Nu ai slanina sanatoasa de-a noastra de porc, afumata de la Craciun? Nici o problema. Poti pregati ciorba de salata verde cu bacon, de care gasesti usor in magazine.
Caleste ceapa si pune toate ingredientele la fiert
Pune laptele, zerul sau apa la infierbantat intr-un ibric. Taie marunt ceapa verde si pune-o la sotat intr-o oala de 4-5litri, cu putin ulei si un varf de sare. Caleste pentru cateva minute, amestecand periodic.
Amesteca paprika cu faina si adauga peste ceapa. Toarna lichidul fierbinte peste mix si amesteca bine. Pastreaza in continuare oala pe foc.
Pune si jumarile de slanina. Iar cand incepe totul sa clocoteasca, da focul mai incet. Lasa ciorba de salata verde sa fiarba la foc mic pentru 10 – 12 minute. La final adauga salata.
Incearca si ciorba radauteana, cu pui, ciorba de vacuta, ciorba a la grec si ciorba de ciuperci, acrita cu otet.
Drege supa de salata cu iaurt sau smantana si ou
Cum se drege ciorba de salata verde? Incepe prin a toca marunt mararul, patrunjelul si usturoiul verde. Le pui apoi intr-un bol si le amesteci cu iaurt sau smantana, dupa preferinte.
Adaugi galbenusurile de ou si amesteci iarasi bine. In acest moment arzatorul de sub oala de ciorba ar trebui sa fie oprit.
Ia din oala, cu polonicul, cam 200ml de zeama fierbinte sau cat sa umpli castronul. Pune cate un pic peste compozitia cu verdeturi si ou. Amesteca bine. Toarna apoi totul in oala, peste ciorba de salata cu slanina, care este acum completa.
Serveste ciorba de salata verde cu putin otet sau zeama de lamaie
Dupa pasii de mai sus iese de fapt o supa de salata verde cu afumatura. Pentru a ajunge la varianta mai acruta vei adauga zeama de lamaie sau otet la servire. De fapt, cel mai bine este sa pui oliviera pe masa sau sucul de lamaie. astfel fiecare isi drege supa de salata verde dupa preferinte.
Cum se face ciorba de salata cu omleta?
Preferi o ciorba mai consistenta? Poti adauga bucati de omleta la final. Iata cum prepari omleta pentru supa de salata verde.
Este o omleta obisnuita, din 3-4 oua, cu sare si piper, in care poti adauga verdeturi. Bati bine amestecul si prajesti intr-o tigaie cu putin ulei. Cum se taie omleta pentru ciorba de salata verde? O tai bastonase sau cubulete, dupa preferinte.
Poti adauga omleta in ciorba dupa ce o iei de pe foc, sau poti servi bucatile de omleta intr-un bol, langa ciorba. E posibil ca nu toti invitatii sa doreasca acest adaos.
Cum faci ciorba de salata verde de post?
Bineinteles ca scoti din calcul laptele, ouale, slanina si smantana sau iaurtul. Pentru supa de salata verde de post tai marunt 2-3 morcovi si 2-3 radacini de patrunjel. Le pui la fiert cu putina sare. Intr-o craticioara, sotezi in putin ulei, o ceapa taiata marunt si cativa catei de usturoi. Apoi adaugi o cana de suc de rosii, 1-2 rosii taiate cubulete si mai gatesti putin.
Torni totul peste legumele fierte, adaugi o mana de orez si lasi la fiert 15 – 20 minute. Apoi adaugi salata spalata bine si taiata mic si oparesti inca 3-4 minute. La final, pui marar verde maruntit, zeama de lamaie si sare dupa gust.