Ciorba de vacuta moldoveneasca
Ingrediente:
- 1 kg carne vita (rasol, pulpa, preferabil cu os)
- 300 g conopida maruntita
- 2 morcovi
- 1 telina mica
- 2 cepe
- 1 radacina patrunjel
- 200 g fasole pastai sau mazare boabe
- 1 ardei gras taiat cubulete
- 2 rosii oparite si taiate in cuburi, fara coaja
- 3 cartofi taiati cuburi
- Leustean tocat
- Cimbru
- Sare
- Piper
Ingrediente optionale:
- Otet, lamaie sau bors pentru inacrit
- Smantana pentru servire
Ciorba de vacuta preparata moldoveneste se bucura de ingrediente sanatoase si naturale, impreunandu-le pentru a oferi un gust deosebit doritorilor. Incalzeste si ofera un moment de respiro celui care se desfata, totodata, carnea fiind cea care da consistenta si satietate. Este un fel indragit de romani, in general, care se pastreaza bine dupa ce este realizat, si se reincalzeste la cuptorul cu microunde sau pe aragaz, fara a se strica.
Ingredientele de mai sus sunt suficiente pentru o oala de 5 litri de ciorba de vacuta taraneasca.
Vei fierbe, mai intai carnea de vita, acesta fiind pasul cel mai lung, deoarece poate avea nevoie de pana la doua ore, in medie, de preparare clasica, pe aragaz, in oala. Pentru a facilita procesul o poti prepara la multicooker, daca ai unul. Pui carnea in oala cu doua lingurite de sare si 4 litri de apa si o pui la foc mediu unde o lasi sa se prepare pana cand devine moale si poti trece cu furculita prin ea.
In timp ce fierbe carnea pentru bors de vita vei avea timp sa pregatesti legumele. Ceapa o cureti si o tai marunt, urmata fiind de morcov, telina, patrunjel si ardei, pe care le tai cuburi. Acelasi lucru il faci si cu cartofii.
Morcovul si ceapa se pot cali inainte de introducerea intr-o oala cu zeama de la ciorba de vita pentru a avea un gust mai intens si o culoare mai frumoasa, calitul facandu-se la foc mic prin amestecare.
In supa de vacuta se introduc radacinoasele taiate cubulete (in afara de cartof) si cimbrul si se lasa la fiert 20 de minute. Carnea scoasa din oala este lasata sa se raceasca putin, dupa care se taie cubulete si se readauga fierturii odata cu cartofii. Mai lasi sa fiarba 15 minute, la foc mic, pana cand se prepara termic cartofii, si se adauga celelalte zarzavaturi maruntite. Cand cartofii sunt fierti, vei adauga rosiile taiate cuburi si, eventual, doua linguri de bulion, pentru o culoare mai frumoasa.
Daca vei inacri ciorba de vacuta cu legume cu bors, il clocotesti in alta cratita si il adaugi, lasandu-l sa mai dea cateva clocote, timp in care toci verdeata si o presari deasupra.
Incearca si ciorba radauteana, cu pui, ciorba de loboda rosie, ciorba a la grec si ciorba de ciuperci, acrita cu otet.
Stingi focul si lasi ciorba de vitel cu legume sa se racoreasca, dupa care poti turna in farfurii sau boluri cu polonicul si se poate servi.
Nu putini sunt cei care prefera ciorba de vacuta cu smantana, pentru un plus de prospetime si acreala, si pentru a da o consistenta usor mai cremoasa preparatului. Se poate servi si simplu, cu felii de paine facute in casa, bruschete sau cu ardei iute alaturi.
O variatie a acestei retete clasice este ciorba de vacuta a la grec, care foloseste un amestec de smantana lichida, galbenus de ou si suc de lamaie pentru a drege zeama, adaugandu-se la finalul prepararii si amestecand bine pentru ca oul sa nu se coaguleze si smantana sa nu se separe.
Alta optiune populara de ciorba sau supa de vacuta e cea clara, care foloseste supa strecurata cu cateva zarzavaturi, verdeata sau taietei de casa.