Ciorba radauteana e o ciorba usoara, gustoasa, preferata de o multime de persoane. O gasesti frecvent in restaurante, o prepari acasa sau te bucuri de ea cand mergi in vizita pe la prieteni.
A fost inventata de catre o romanca din Radauti, Cornelia Dumitrescu, in urma cu aproximativ 40 de ani. Nu poate fi omologata, deoarece poarta denumirea orasului Radauti.
Poate fi insa pregatita acasa, foarte usor, in cativa pasi simpli pe care ii gasesti mai jos.
Ciorba radauteana, reteta clasica, cu pui
PRINTEAZA- carne de pasare
- pastarnac
- ceapa
- ardei gras
- morcov
- telina
- faina de grau
- otet
- usturoi
- smantana
- galbenusuri de ou
- patrunjel
- Sare
- Piper
Ciorba radauteana e un preparat ce isi are originile in judetul Suceava, mai exact in Radauti. Este preparata din piept de pui, radacinoase si alte legume, se drege cu ou si smantana si se acreste doar cu otet.
Ce fel de carne e mai buna in ciorba radauteana
La aceasta ciorba se foloseste in mod traditionala carnea de pasare. Cel mai frecvent se gateste cu carne de pui. Se mai prepara insa si cu carne de curcan, si poti incerca si rata sau gasca. Daca pasarea este crescuta in aer liber, trebuie sa o fierbi mai mult.
Ce legume punem in ciorba
Radacinoasele sunt principalele legume ce trebuie sa faca parte din aceasta ciorba. Poti folosi pastarnac, morcov si telina. Totodata, pentru gust, mai ai nevoie si de ceapa, dar si de ardei gras. La final, poti sa folosesti patrunjel proaspat, pentru un plus de savoare.
Cum se drege ciorba radauteana
Pentru a drege ciorba radauteana, ai nevoie de smantana, faina, galbenus de ou, otet si usturoi.
Ciorba se ingroasa si devine mai satioasa cand o dregi cu smantana si ou. Adapteaza cantitatile in functie de cat de multa ciorba vrei sa faci. De regula, la 300g smantana ai nevoie de 3-4 galbenusuri si 1-2 linguri de faina de grau.
Otet adaugi in functie de cat de acra vrei sa fie ciorba. El poate fi intodus in amestecul cu smantana, dar poate fi turnat si direct in oala.
Tot in acest amestec adauga si usturoiul, in functie de cat de puternic vrei sa se simta. El se piseaza sau se da pe razatoare. Totul se amesteca bine si se introduce in ciorba cand aceasta e pe foc si fierbe. Se adauga totul usor, treptat, si se amesteca bine.
Oala cu capac Amercook Brittany, 26 x 15cm, 6.5 l
Antiaderenta, pentru toate sursele de incalzire, inclusiv inductie. NU contine PFOA (acid perfluorooctanic) sau metale grele (plumb, cadmiu). Vezi oferta aici.
Ciorba radauteana – Mod de preparare si pasi
Traditional romaneasca, ciorba radauteana e un preparat ce se serveste foarte des pe mesele romanilor. Ea se prepara destul de usor si poti obtine o mancare delicioasa daca respecti cateva reguli simple.
Pentru inceput, trebuie sa pregatesi stoc de supa de pui. Aceasta se obtine prin fierberea la foc mic a carnii de pui. Se folosesc si oase, piele, tot ce ajuta ca rezultatul final sa fie unul concentrat si cu gust. Carnea se lasa la fiert la foc mic si se spumeaza bine.
In apa in care fierbe carnea, adauga radacinoase, ceapa si ardei gras. Faci acest lucru dupa ce nu se mai formeaza spuma. Legumele vor face ca ciorba sa aiba la final un gust deosebit. Ele pot fi taiate in cubulete mai mici sau mai mari, dupa preferinte. Nu conteaza foarte mult, deoarece dupa ce au fiert, supa se strecoara.
Cand carnea si legumele au fiert bine, se scot din oala si supa se strecoara. Compozitia se toarna apoi din nou in oala si se drege.
Cum anume? Intr-un vas separat adauga smantana, galbenusuri de ou si faina. Trebuie sa obtii o compozitie cremoasa. Amesteca bine, adauga si otet pentru acrit, dar si usturoi pisat. In vasul cu acest amestec adauga 1-2 polonice din zeama de pe foc si omogenizeaza totul bine.
Amestecul se adauga apoi cu grija, treptat, in oala de pe foc. Gusta, mai adauga sare, piper sau otet, dupa gust.
Mai departe, adauga si carnea taiata fasii (pieptul si pulpele), mai da un clocot si ciorba radauteana e gata. Presara patrunjel tocat marunt si bucura-te de gust.
Cu ce se acreste ciorba radauteana
Daca vrei sa respecti reteta autentica, folosesti otet pentru a acri ciorba. Acesta e singurul ingredient recomandat in acest sens. Bineinteles, sunt persoane care mai folosesc bors acru sau lamaie, insa, in acest caz nu mai vorbim de reteta clasica de ciorba radauteana.
Cum se serveste aceasta ciorba
Ciorba aceasta merge servita foarte bine cu ardei iute proaspat sau murat. Totodata, mai poti adauga extra smantana sau otet, dupa cum iti place.
Pentru un meniu cat mai variat si gustos incearca si ciorba a la grec, ciorba de vacuta si ciorba de ciuperci.
Care este diferenta dintre ciorba radauteana si a la grec
Sunt mai multe diferente intre aceste doua ciorbe, chiar daca unora li se poate parea ca sunt la fel. Iata care sunt cele mai importante:
- Ciorba radauteana se acreste doar cu otet, cea a la grec cu lamaie;
- In ciorba a la grec se poate adauga si orez, insa acesta lipseste din cea radauteana;
- La ciorba radauteana se strecoara zeama, la cea a la grec se pastreaza legumele taiate cubulete;
- La ciorba radauteana se foloseste piept de pui sau/si pulpe care se taie fasii, la cea a la grec se poate folosi pui intreg.
Cate calorii are ciorba radauteana cu pui
Daca numeri caloriile pentru ca tii o anumita dieta, afla ca aceasta ciorba nu e foarte calorica. In 100g ai pana in 50 kcal.
Cantar de bucatarie Heinner HKS-5SS cu bol 5kg, full inox
Pentru lichide si solide. Confectionat integral din inox, cu display LCD si functie TARA. Pret accesibil. Vezi oferta aici.
Dupa cum bine ai putut observa, nu e deloc dificil sa faci aceasta ciorba. In plus, nici nu ai nevoie de ingrediente greu de procurat, ci toate iti vor fi la indemana. E posibil sa le ai mereu prin frigider si bucatarie.
Pentru un gust autentic, respecta reteta clasica. Nu uita de faptul ca acrirea se face doar cu otet, nu cu lamaie sau bors. Totodata, ai in vedere faptul ca aceasta ciorba se strecoara si trebuie sa contina doar zeama si carnea in final. Cu cat vei folosi ingrediente mai naturale, cu atat ciorba radauteana va fi mai delicioasa. Pofta buna!