Bucataria Ioanei
  • Plita electrica
    • Ciulama de pui
    • Gogosi cu lingura reteta traditionala
    • Gris cu lapte reteta traditionala
    • Reteta Ostropel de pui
    • Reteta Paste cu creveti
    • Reteta Tort Diplomat
    • Spaghete carbonara reteta originala

Bucataria Ioanei

Bucataria Ioanei

  • Plita electrica
    • Ciulama de pui
    • Gogosi cu lingura reteta traditionala
    • Gris cu lapte reteta traditionala
    • Reteta Ostropel de pui
    • Reteta Paste cu creveti
    • Reteta Tort Diplomat
    • Spaghete carbonara reteta originala

Ciulama de pui

by CPoster Am modificat articolul ultima data pe: 24.01.21
Am modificat articolul ultima data pe: 24.01.21

 

Ciulama de pui cu ciuperci si smantana

Ciulama de pui ca la bunica acasa
Timp de preparare20 mins
Timp de gatire1 hr 15 mins
 

Ingrediente: 

  • 1 kg carne de pui (pulpa, piept, pipote etc.)
  • 300 g ciuperci proaspete
  • 300 g smantana grasa (20% - 30%)
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 bucata de radacina de telina (50 g)
  • 1 lingura ulei
  • 3 - 4 catei de usturoi
  • 50 g unt
  • 50 g faina
  • Ardei rosu (optional)
  • 2 foi dafin (optional)
  • Sare si piper
  • Patrunjel pentru ornat
 

 

Reteta de ciulama de ciuperci traditionala, cu smantana si pui iti aminteste de fiecare data de aromele copilariei, pastrand un gust autentic si cald, folosindu-se de ingrediente la indemana, care nu costa foarte mult, axandu-se nu pe aspect, ci pe gust. Desi rezultatul final poate semana oarecum cu un papricas de pui cu ciuperci, o ciulama de pipote sau pulpe cu smantana, diferentele constau in modul de pregatire si ingredientele ajutatoare folosite, care vor da gustul specific fiecarui preparat. 

Pentru savoare, o ciulama de pui se foloseste de carne cu os, pentru a face o supa de baza cu gust neaos de pui. De aceea, vei pune bucatile de pui intr-o oala, cu o ceapa taiata in bucati mai mari, un morcov taiat rondele mari si telina in cuburi, precum si foile de dafin, unde vor fierbe la foc mediu in apa cat cuprinde. Cand spumeaza supa de carne de pui, vei scoate spuma si vei da focul la mic, lasand-o sa fiarba incet, pentru ca proteinele sa ramana suculente si sa nu se intareasca. 

In timp ce se intampla asta, vei taia ceapa pentru ciulama de ciuperci cu pui, ardeiui si ciupercile. Incingi o tigaie pe plita electrica la foc mediu, lasi uleiul sa se incalzeasca, dupa care adaugi si untul, iar cand cel din urma s-a topit arunci ceapa tocata si putina sare, calind-o pana prinde o culoare sticloasa, apoi adaugand ardeiul, amestecand la foc mic. Cand se inmoaie ardeii, se creste intensitatea caldurii si se adauga ciupercile, pana cand se inmoaie si ele, dupa care se iau de pe foc. 

Supa de ciulama de ciuperci se strecoara de zarzavat, iar carnea se scoate, putandu-se indeparta pielea, punand 700 ml de lichid pe care il vei folosi la reteta, iar restul il poti pastra pentru altele. 

Puiul pentru ciulama de ciuperci cu smantana se pune la loc in oala unde se adauga 600 ml din supa strecurata si masurata si se aduce la punctul de fierbere. 

In tigaia cu legume se pune restul de 100 ml supa si se incalzeste bine, amestecandu-se, dupa care se adauga in oala cu pui. 

Intr-un castron pui smantana pe care o bati usor cu telul, incorporand si faina pentru sosul de ciulama de ciuperci cu piept de pui. Peste aceasta torni cate un polonic din supa din oala, omogenizand cu energie pentru ca smantana sa nu se separe, pana cand in castron ai un produs lichefiat si omogen, fierbinte. Acesta se va turna, la randul sau, in oala de tocanita de ciuperci cu pui, unde se fierbe pentru in jur de 10 minute. In acest timp, se va zdrobi usturoiul si se va adauga, si el, fierturii in ultimul minut. Se gusta pentru a potrivi de sare si piper. 

Aceasta ciulama de pui cu smantana se serveste fierbinte, cu o portie de mamaliguta aburinda alaturi, presarata cu niste patrunjel verde tocat marunt. O garnitura alternativa pentru tocanita de ciuperci cu carne si smantana sunt orezul, cartofii piure sau chiar pastele. 

Pentru ciulama de pui, reteta simpla presupune folosirea de ciuperci champignon, dar poti face si o ciulama de hribi, mai bogata la gust si cu o textura aparte, care sa insoteasca proteina, sau o poti servi drept preparat vegetarian, fara carne si supa, inlocuind-o cu apa. Iti uram pofta buna!

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
Recipe Rating




guest
Recipe Rating




0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments


Sitemap
Termeni si Conditii

Proiectele Noastre

Bucatariaioanei.ro foloseste cookies pentru a va putea oferi o experienta optima atunci cand navigati pe site-ul nostru. Continuarea navigarii constituie acceptul d-voastra .Accept Reject Mai mult detalii
Politica de Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

wpDiscuz