fbpx
     

Coliva reteta traditionala

Last Updated: 14.04.24

 

Reteta Coliva Traditionala

Cum se face coliva cu nuca, pentru pomana
Timp de preparare:30 minutes
Timp de gatire:1 hour
PRINTEAZA
 

Ingrediente:

  • 300 g arpacas 
  • 200 g zahar
  • 1 litru apa rece
  • 3 linguri extract vanilie
  • Jumatate lingurita sare
  • 150 g nuca macinata
  • 50 g stafide inmuiate in rom (optionale)
  • 100 g nuca taiata
  • Coaja rasa de lamaie
 

Pentru decorare (la alegere):

  • 130 g nuca macinata fin
  • Bomboane marunte
  • Cacao
  • Miez de nuca
  • Fulgi de cocos
  • Bomboane
 

 

Coliva din arpacas este un preparat care nu lipseste de pe masa in cazul unui parastas sau al unei pomeni, fiind specifica traditiilor din ritul ortodox, reteta de baza fiind una straveche, formata din grau fiert cu miere, care tinea loc de ofranda adusa zeilor. Mai usor de realizat sunt retetele cu arpacas fiert, deoarece timpul de preparare este mult scazut comparativ cu cele de grau fiert. Rezultatul va fi un preparat gustos, aromat si aratos. 

Cum se prepara coliva de post repede? Folosind arpacasul, care va fierbe mult mai curand decat o coliva de grau. Pentru ca preparatul sa fie corect realizat, boabele ar trebui sa fie deschise, adica “inflorite” sau crapate. 

Arpacasul se va spala in doua ape sau pana cand ramane limpede cand e trecut prin apa, dupa care se pune intr-o tigaie cu un litru de apa si se da la fiert la foc mediu, in timpul fierberii condimentandu-se cu putina sare. Pe masura ce se formeaza spuma la suprafata, aceasta se indeparteaza, reducand focul la minim pentru ca aceasta coliva reteta clasica sa aiba un gust bun. Se va amesteca din cand in cand, pentru a nu se prinde de fundul cratitei. 

Cand se pune graul in reteta de coliva cu nuca acesta trebuie spalat bine, pana cand se curata, dupa care se poate lasa peste noapte la umflat in apa, avand nevoie de cel putin o ora de fierbere si de maruntire prin masina de carne inainte de a dobandi textura necesara pentru respectivul preparat. 

Arpacasul e fiert la foc mic, pe aragaz, pana la 45 de minute, pana cand intregul lichid se absoarbe. Urmatorul pas pentru coliva cu preparare rapida este adaugarea zaharului, care ar trebui sa se topeasca repede, asigurandu-te de asta prin amestecare. Il fierbi in jur de 3 minute si il lasi sa se raceasca cel putin 3 ore, timp in care boabele vor absorbi restul de apa. Mentionam ca aceasta e reteta de produse de post pentru pomana, putand face si un arpacas cu lapte, pentru un gust usor mai bogat. 

Arpacasul fiert se pune intr-un bol mai mare, alaturi de care se pune coaja rasa de la o lamaie, nuca macinata si cea taiata in cutit, stafidele si vanilia, si se amesteca foarte bine compozitia de coliva cu nuca. Daca doresti sa aiba o culoare mai inchisa, poti incorpora si cateva linguri de cacao. Se pune compozitia pe o farfurie intinsa si se modeleaza in forma de tort. 

Pentru decorare, coliva va primi mai intai o patura de nuca macinata sau un strat subtire de cacao, dupa care poti face o rama din bomboane si o cruce pe mijloc (le poti face din bombonele, ciocolata, cacao, etc.). Crucea poate fi facuta printr-un sablon de hartie pe care il decupezi, il pui deasupra tortuletului din arpacas si il pozitionezi pe mjloc, presarand prin cernere niste cacao, de pilda. Unele persoane prefera sa portioneze coliva din grau sau arpacas in pahare si sa puna deasupra bombonele sau ciocolata ori nuca de cocos. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii