fbpx
     

Cornulete fragede cu untura reteta traditionala

Last Updated: 18.07.24

 

Timp de preparare:25 minutes
Timp de gatire:15 minutes
PRINTEAZA

Ingrediente:

  • 150 grame zahar pudra
  • 550 grame faina alba 000
  • 245 grame untura de porc sau 350 grame unt gras (80%)
  • 2 galbenusuri
  • Cateva linguri de apa rece pentru legarea aluatului (daca este nevoie)
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • Esenta de vanilie
  • Un varf de sare 
 

Alte ingrediente optionale:

  • Gem de fructe pentru umplutura
  • Rahat pentru umplutura (pana la 250 grame)
  • Mac pentru umplutura
  • Nuca pentru umplutura
  • Zahar pudra pentru ornat 

 

Cum sa nu iti amintesti de cornulete fragede facute de bunica in copilarie, pe care le serveai oricand aveai ocazia? Sunt aromate, vanilate, parca se topesc in gura, avand dimensiuni reduse care ajuta la portionare (sau la consumul frugal), fiind indragite si de cei mari, dar mai ales de cei mici. 

Aluatul este vedeta in cadrul acestei retete de cornulete fragede cu unt, desi poate parea simplu si, chiar, saracacios. Chiar daca acest exemplu este fara drojdie, populare vor fi si cornulete fragede cu untura si drojdie, care au un timp de preparare ceva mai mare, deoarece aluatul necesita dospire. 

In vederea producerii aluatului de cornulete fragede, vei pune intr-un bol faina cernuta, untul rece pe care l-ai taiat in bucatele (aici poti inlocui cu untura, daca preferi sa o folosesti drept ingredient), galbenusurile, zaharul pudra, vanilia, sarea si coaja de lamaie, framantand generos pentru a se omogeniza. In cazul in care nu se leaga se pot adauga una sau doua linguri de apa rece ori, pentru cornulete cu untura si bors, putin bors in plus. 

Este important ca grasimea sa se incorporeze foarte bine si sa ai in fata o bula mare de aluat fraged, usor moale, pentru cornulete cu rahat, cornulete cu gem sau cu dulceata. Daca vrei cornulete in doua culori, imparti aluatul si adaugi intr-unul cateva linguri de cacao pe care le incorporezi bine. Il acoperi cu folie alimentara si il lasi jumatate de ora sa se odihneasca, dar nu il introduce in frigider, caci se va intari si va trebui sa astepti sa il poti manipula. 

Intre timp, se pregateste umplutura, daca este cazul, caci pentru cornulete fragede cu nuca, de exemplu, poti face o umplutura cu spuma de albusuri si nuca ori le vei incorpora direct in aluat, in functie de reteta urmata. 

Preincalzesti cuptorul electric la 170 de grade Celsius, la cel de gaz folosind treapta medie. 

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, scoti aluatul de cornulete super fragede si il imparti in trei, luand o parte si intinzand-o cu facaletul pentru a forma un cerc, taindu-l in jumatate si apoi injumatatind din nou si din nou pana formezi 16 triunghiuri. 

Pe fiecare bucatica vei pune cate o micuta cantitate de umplutura pentru cornulete fragede cu gem, rahat, nuca, mac, etc. Vei rula aluatul din partea mai groasa catre varf, dupa care le asezi pe fiecare pe o tava pe care ai tapetat-o in prealabil cu hartie de copt. 

Dai tava de cornuri cu rahat, cornulete cu bors, simple, cu gem ori alta umplutura la cuptor, unde se vor coace pentru 15 minute. 

Cand sunt gata, se scot si se pun intr-un bol, presarand deasupra zahar pudra. Se pot lasa si simple, daca ti se par suficient de dulci. 

Reteta de cornulete cu nuca, rahat sau gem de acest fel, cu untura sau unt, rezista foarte bine pentru in jur de sapte zile, fara a se intari. 

Daca te intereseaza o reteta de cornulete de post, afla ca poti inlocui untul sau untura cu ulei, iar laptele cu bors, formand, in esenta, cornulete de post cu bors, la fel de gustoase cum le facea bunica. De obicei, cornulete cu untura si drojdie necesita un timp mai indelungat pentru ca aluatul sa se umfle putin (sa se activeze drojdia). 

Alte exemple de dulce la fel de gustos, cu ce mai ai prin casa, sunt cornulete cu untura si otet, cornulete cu untura si smantana, cornulete cu untura si iaurt sau cornulete cu osanza cruda, pe care le umpli cu dulcele preferat. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii