Bucataria Ioanei
  • Cuptor electric
    • 10 retete de chec aperitiv rapide, la cuptorul electric
    • Crema de zahar ars si alte 11 retete de facut in cuptorul electric
    • Top 3 retete pe care sa le prepari in cuptorul electric
    • Norme de siguranta in utilizarea cuptorului electric
    • Top 10 retete de prajituri cu fructe, de copt la cuptorul electric
    • Top 9 retete traditionale la borcan, de sterilizat in cuptor
    • Blat de tort pandispan reteta simpla
    • Cartofi frantuzesti gratinati reteta originala
    • Cornulete fragede cu untura reteta traditionala
    • Briose reteta simpla
    • Lasagna reteta originala italiana
    • Macaroane cu branza reteta traditionala
    • Mucenici moldovenesti pufosi reteta simpla
    • Musaca de cartofi reteta simpla
    • Reteta de sarmale traditionale romanesti
    • Saratele de casa cu branza reteta traditionala
  • Recenzii la cuptoare electrice
    • Pareri despre Beko BIM25300XM
    • Pareri despre Bosch HBG633NB1
    • Pareri despre cuptorul electric Star-Light CEC-4218
  • Cele mai gustoase dulciuri – RETETE
    • Cozonac – Reteta traditionala
    • Prajitura Alba ca Zapada – Reteta originala
    • Salam de biscuiti – Reteta traditionala
    • Tiramisu – Reteta simpla

Bucataria Ioanei

Bucataria Ioanei

  • Cuptor electric
    • 10 retete de chec aperitiv rapide, la cuptorul electric
    • Crema de zahar ars si alte 11 retete de facut in cuptorul electric
    • Top 3 retete pe care sa le prepari in cuptorul electric
    • Norme de siguranta in utilizarea cuptorului electric
    • Top 10 retete de prajituri cu fructe, de copt la cuptorul electric
    • Top 9 retete traditionale la borcan, de sterilizat in cuptor
    • Blat de tort pandispan reteta simpla
    • Cartofi frantuzesti gratinati reteta originala
    • Cornulete fragede cu untura reteta traditionala
    • Briose reteta simpla
    • Lasagna reteta originala italiana
    • Macaroane cu branza reteta traditionala
    • Mucenici moldovenesti pufosi reteta simpla
    • Musaca de cartofi reteta simpla
    • Reteta de sarmale traditionale romanesti
    • Saratele de casa cu branza reteta traditionala
  • Recenzii la cuptoare electrice
    • Pareri despre Beko BIM25300XM
    • Pareri despre Bosch HBG633NB1
    • Pareri despre cuptorul electric Star-Light CEC-4218
  • Cele mai gustoase dulciuri – RETETE
    • Cozonac – Reteta traditionala
    • Prajitura Alba ca Zapada – Reteta originala
    • Salam de biscuiti – Reteta traditionala
    • Tiramisu – Reteta simpla

Cozonac – Reteta traditionala

by Ioana Am modificat articolul ultima data pe: 05.03.21
Am modificat articolul ultima data pe: 05.03.21

 

Cozonac pufos ca la bunica

Cozonac pufos, care se desface in fasii
Timp de preparare3 hrs
Timp de gatire45 mins

Ingrediente:

  • 1 kg faina (cernuta din nou inainte de a o folosi)
  • 200 g zahar
  • 450 ml lapte (cald)
  • 100 g unt cu 80% grasime
  • 4 oua
  • coaja de la o lamaie (rasa)
  • 35 g drojdie proaspata
  • 15-20 g sare
 

Ingrediente pentru umplutura:

  • 500 g nuca (macinata)
  • 200 g zahar
  • 250 ml lapte (cald)
  • 2 linguri cacao pudra
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
 

Alte ingrediente:

  • ciocoalata neagra (data pe razatoare sau tocata marunt)
  • stafide
  • rahat (taiat cubulete mici)
  • mac
  • zahar tos

Internetul e plin de tot felul de retete de cozonaci babani, care mai de care mai interesante. Nici nu mai stii ce sa alegi, pentru ca vei gasi sub denumirea de reteta cozonac traditional diverse variante reinterpretate, care contin tot felul de ingrediente mai greu accesibile. 

Nu e cazul acum, deoarece iti vom prezenta o reteta cozonac foarte simpla. Dupa ce ai procurat toate ingredientele amintite mai sus, poti trece la treaba. Acestea e bine sa stea toate la temperatura camerei, cu 1 ora inainte de a incepe sa framanti.

Prima data te ocupi de coca, asa cum se intampla la orice reteta de cozonac. Nu vorbim de o reteta de cozonac cu aluat oparit, ci de una clasica. Mai intai, pregateste drojdia, amestecand-o cu putin zahar si apa calduta sau lapte, pentru a deveni un lichid mai gros. Apoi, in laptele care a ramas, toarna zaharul si amesteca pana cand se topeste. 

Intr-un bol incapator, toarna faina, iar peste ea adauga drojdia si ouale, apoi treptat amestecul de lapte cu zahar. Spre final, introdu sarea, untul si coaja de lamaie. Poti face asta si la un robot special, daca detii un astfel de aparat. 

Dupa ce totul s-a omogenizat si obtii o coca usor lipicioasa, e necesar sa lasi la dospit acest aluat de cozonac si te poti ocupa de partea de umplutura. 

Adauga intr-un bol nuca, peste care e necesar sa torni laptele cald, zaharul si celelalte ingrediente. La aceasta reteta de cozonac moldovenesc poti sa introduci si cateva patratele de ciocolata neagra, amara, pe care le poti marunti la un aparat special sau le poti rade, stafide, rahat sau alte astfel de ingrediente. Se omogenizeaza totul pana cand se formeaza crema.

reteta cozonac cu nuca

Cel mai gustos cozonac pufos cu nuca – BucatariaIoanei.ro

Dupa ce aluatul a crescut, urmatorul pas e acela de a pregati de coacere acest cozonac pufos care se rupe fasii. Stropeste blatul de lucru cu putin ulei, plaseaza pe el coca ce a crescut si imparte-l in doua. Vei vedea inca de pe acum ce bine arata aluatul si ca are potentialul de a te face sa realizezi un cozonac de casa, ca pe vremea bunicii. 

Iei fiecare bucata in parte, o intinzi bine, iar peste ea plasezi jumatate din crema si rulezi, dupa care plasezi acest cozonac cu nuca in tava. La fel faci si cu urmatoarea bucata. Peste, poti sa ungi cozonacii cu ou si sa presari deasupra mac si zahar tos. Apoi, lasi cozonacii in tavi, sa mai creasca pentru inca 60 de minute.

Acum stii cum sa faci cozonac pufos, care se rupe fasii, iar pentru a finaliza totul, tavile se baga la cuptorul electric sau pe gaz si preparatul se lasa in interior, sa se coaca timp de 40-45 de minute, la 180 de grade/foc mediu. 

Aceasta nu e musai o reteta de cozonac pufos cu nuca si stafide, ci, daca vrei, poti sa adaugi suplimentar in umplutura si astfel de ingrediente, sa mai adaptezi aceasta reteta de cozonac pentru a obtine ceea ce tu vrei.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
Recipe Rating




guest
Recipe Rating




2 Comments
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Dana
Dana
December 23, 2020 5:35 pm

Salut ,ai pus ouăle întregi 😊adica nu le-ai mai separat 🙁

0
Raspuns
Ioana
Autor
Ioana
December 29, 2020 8:38 am
Reply to  Dana

Salut, Dana,

Merci pentru reminder!

Ioana

0
Raspuns


Sitemap
Termeni si Conditii

Proiectele Noastre

Bucatariaioanei.ro foloseste cookies pentru a va putea oferi o experienta optima atunci cand navigati pe site-ul nostru. Continuarea navigarii constituie acceptul d-voastra .Accept Reject Mai mult detalii
Politica de Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz