Cozonac pufos ca la bunica
Ingrediente:
- 1 kg faina (cernuta din nou inainte de a o folosi)
- 200 g zahar
- 450 ml lapte (cald)
- 100 g unt cu 80% grasime
- 4 oua
- coaja de la o lamaie (rasa)
- 35 g drojdie proaspata
- 15-20 g sare
Ingrediente pentru umplutura:
- 500 g nuca (macinata)
- 200 g zahar
- 250 ml lapte (cald)
- 2 linguri cacao pudra
- esenta de rom
- esenta de vanilie
Alte ingrediente:
- ciocoalata neagra (data pe razatoare sau tocata marunt)
- stafide
- rahat (taiat cubulete mici)
- mac
- zahar tos
Cozonac – reteta traditionala pas cu pas
Internetul e plin de tot felul de retete de cozonaci babani, care mai de care mai interesante. Nici nu mai stii ce sa alegi, pentru ca vei gasi sub denumirea de reteta cozonac traditional diverse variante reinterpretate, care contin tot felul de ingrediente mai greu accesibile.
Nu e cazul acum, deoarece iti vom prezenta o reteta cozonac foarte simpla. Dupa ce ai procurat toate ingredientele amintite mai sus, poti trece la treaba. Acestea e bine sa stea toate la temperatura camerei, cu 1 ora inainte de a incepe sa framanti.
Prima data te ocupi de coca, asa cum se intampla la orice reteta de cozonac. Nu vorbim de o reteta de cozonac cu aluat oparit, ci de una clasica. Mai intai, pregateste drojdia, amestecand-o cu putin zahar si apa calduta sau lapte, pentru a deveni un lichid mai gros. Apoi, in laptele care a ramas, toarna zaharul si amesteca pana cand se topeste.
Intr-un bol incapator, toarna faina, iar peste ea adauga drojdia si ouale, apoi treptat amestecul de lapte cu zahar. Spre final, introdu sarea, untul si coaja de lamaie. Poti face asta si la un robot special, daca detii un astfel de aparat.
Dupa ce totul s-a omogenizat si obtii o coca usor lipicioasa, e necesar sa lasi la dospit acest aluat de cozonac si te poti ocupa de partea de umplutura.
Adauga intr-un bol nuca, peste care e necesar sa torni laptele cald, zaharul si celelalte ingrediente. La aceasta reteta de cozonac moldovenesc poti sa introduci si cateva patratele de ciocolata neagra, amara, pe care le poti marunti la un aparat special sau le poti rade, stafide, rahat sau alte astfel de ingrediente. Se omogenizeaza totul pana cand se formeaza crema.
Dupa ce aluatul a crescut, urmatorul pas e acela de a pregati de coacere acest cozonac pufos care se rupe fasii. Stropeste blatul de lucru cu putin ulei, plaseaza pe el coca ce a crescut si imparte-l in doua. Vei vedea inca de pe acum ce bine arata aluatul si ca are potentialul de a te face sa realizezi un cozonac de casa, ca pe vremea bunicii.
Iei fiecare bucata in parte, o intinzi bine, iar peste ea plasezi jumatate din crema si rulezi, dupa care plasezi acest cozonac cu nuca in tava. La fel faci si cu urmatoarea bucata. Peste, poti sa ungi cozonacii cu ou si sa presari deasupra mac si zahar tos. Apoi, lasi cozonacii in tavi, sa mai creasca pentru inca 60 de minute.
Acum stii cum sa faci cozonac pufos, care se rupe fasii, iar pentru a finaliza totul, tavile se baga la cuptorul electric sau pe gaz si preparatul se lasa in interior, sa se coaca timp de 40-45 de minute, la 180 de grade/foc mediu.
Aceasta nu e musai o reteta de cozonac pufos cu nuca si stafide, ci, daca vrei, poti sa adaugi suplimentar in umplutura si astfel de ingrediente, sa mai adaptezi aceasta reteta de cozonac pentru a obtine ceea ce tu vrei.
April 5, 2022 at 8:18 am
Buna! Multumesc pentru reteta. Am o rugaminte , oualele se folosesc intregi la aceasta reteta?
Raspunde
April 5, 2022 at 6:57 pm
Bună! Cu mare drag! Da, la această rețetă ouăle se adaugă întregi, albuș plus gălbenuș.
Raspunde
December 23, 2020 at 5:35 pm
Salut ,ai pus ouăle întregi ?adica nu le-ai mai separat ?
Raspunde
December 29, 2020 at 8:38 am
Salut, Dana,
Merci pentru reminder!
Ioana
Raspunde