Crema de vanilie, delicioasa, aromata si usor de facut. Este una dintre cele mai folosite creme in deserturi. Poti include crema in torturi, eclere, cremsnit, tarte, prajituri cu foi sau blat si chiar ca strat suplimentar in budinci. Vezi mai jos cum o prepari.
Crema de vanilie - Creme Patissiere
- 500 ml lapte
- 150 g unt
- 6 galbenusuri
- 200 g zahar
- 50 g amidon de porumb
- 1 pastaie de vanilie
- un praf de sare
Crema de vanilie
Daca vrei sa faci o prajitura cu crema de vanilie si doresti sa-ti iasa o umplutura cat mai buna, aceasta reteta ar putea fi ceea ce cauti. O poti folosi pentru eclere, torturi, tarte si orice altceva mai doresti.
Mixeaza bine galbenusurile
Primul pas in realizarea acestei retete de crema consta in baterea galbenusurilor. Acestea se amesteca impreuna cu zaharul si se omogenizeaza foarte bine, cu ajutorul unui mixer, pana cand acesta se topeste si se formeaza o crema.
Adauga amidonul si laptele in crema de vanilie
Urmatorul ingredient pe care trebuie sa-l adaugi in aceasta crema pentru eclere si/sau alte prajituri este amidonul. El se incorporeaza in amestecul de oua si zahar si se omogenizeaza totul cat mai bine.
Mai departe, daca vrei sa-ti iasa o prajituri cu crema, cat mai bune, continua sa faci reteta adaugand 150 ml de lapte. Acesta se incorporeaza treptat, in timp ce continui sa amesteci cu mixerul. Poti folosi si un tel, daca nu ai mixer. Dar va dura ceva mai mult.
Expune crema la caldura pe aragaz
Acum intra in functiune aragazul. Porneste-l la foc mediu, apoi, pe ochiul pe care-l folosesti plaseaza o cratita cu ce a mai ramas din lapte. Peste acest lichid, pentru a iesi o crema cat mai delicioasa, adauga compozitia pe care ai facut-o anterior si continua sa amesteci pana cand se ingroasa.
Cand aceasta crema pentru prajituri (sau orice alte deserturi cu vanilie vrei sa faci) e ingrosata, se ia de pe foc, se adauga untul la temperatura camerei si semintele de la pastaia de vanilie. Daca doresti, poti sa folosesti pentru a face tot felul de prajituri de casa, cu crema de vanilie, si esenta clasica de vanilie, la sticluta sau fiola.
Lasa crema sa se raceasca
Acum, urmatorul pas e acela de a lasa crema de eclere, torturi etc. sa se raceasca. Pune peste ea o bucata de folie, direct peste compozitie. Acest lucru va ajuta sa nu se formeze crusta.
Lasa totul asa pana cand va ajunge la temperatura camerei. O poti pune si la frigider, dar de cele mai multe ori nu este necesar. Amidonul activat de caldura ofera textura cremoasa si la temperatura camerei.
Cata crema vanilata iese din 500ml lapte?
Din ingredientele pe care le vei folosi pentru aceasta crema de vanilie iti va iesi o cantitate de 850 grame. Iti va fi suficienta pentru a orna o prajitura facuta intr-o tava de 25/35 cm.
Ai nevoie de faina in reteta de crema?
Daca te intrebi daca pui faina in aceasta crema de vanilie, raspunsul e negativ. Ea nu are nevoie de un astfel de ingrediente, ci se va lega frumos si se va intari doar folosind ceea ce am amintit.
Totul se intampla datorita amidonului si expunerii la caldura, care o ajuta sa se inchege exact atat cat trebuie. Ai grija insa sa nu o tii prea mult pe foc. Altfel, se va intari prea mult si va fi greu de intins uniform pe blat sau foi de prajitura.
Cursuri de gatit. Manual complet pentru bucatarul de acasa, MARTHA STEWART
De la omleta si risotto, la inghetata si sorbeturi. Peste 200 retete cu indicatii detaliate. Vezi cartea aici.
Cum folosesti crema de vanilie?
In momentul in care vrei sa folosesti aceasta crema de vanilie cu unt, poti sa o mai mixezi inca o data, dupa ce s-a racit. Astfel ea va deveni mai fina si mai placuta la aspect. Daca ti se pare ca e prea groasa, o mai poti subtia adaugand cate putin lapte.
Vrei sa o incerci chiar acum si nu stii exact in ce reteta? Incearca aceasta varianta de tort cu crema de vanilie si ganache de ciocolata. Este usor de preparat, iar aluatul iese fraged si gustos. Ganache-ul de crema poate fi preparat cu ciocolata neagra sau cu lapte, in functie de preferinte. Adauga si fructe de padure in crema de vanilie pentru un gust perfect.
Citește și: