fbpx

Crema de zahar ars si alte 11 retete de facut in cuptorul electric

Last Updated: 20.01.25

Pentru multe persoane, crema de zahar ars e desertul care aminteste de copilarie. E foarte simplu de preparat, din doar cateva ingrediente pe care le ai mereu la indemana (lapte, oua, esenta de vanilie, zahar, sare) si are o aroma placuta si un gust fin. Sunt insa si multe alte retete de prajituri care folosesc baza acestui preparat sau care se realizeaza din mare parte din ingredientele folosite. 

Daca vrei sa faci crema de zahar ars sau alte bunati cu care sa-i incanti pe cei dragi, mai jos ai cateva retete interesante si foarte simplu de pus in practica. 

 

Crema de zahar ars – reteta simpla

crema de zahar ars cu ciocolata rasa deasupra

Gustul clasic, simplu, e cel mai apreciat de catre cei care iubesc sa serveasca crema de zahar ars. Pentru a realiza un astfel de desert, nu e nimic foarte greu.

Ce pui in crema de zahar ars

Ai nevoie de o serie de ingrediente pe care le ai foarte des in frigider si bucatarie: zahar (200 g pentru caramel si 150 g pentru crema), 8 oua, 1 litru de lapte si pastaie de vanilie sau esenta). 

Cum se face crema de zahar ars?

Iei o cratita, o asezi pe foc mic, introduci in ea 200 grame de zahar si lasi totul pentru a se topi si a se forma caramelul. Amesteci permanent si ai grija sa iei de pe foc cand capata culoarea caramel. Altfel, risti sa arzi zaharul si va deveni amarui.

Dupa, unge tava in care vrei sa prepari un astfel de tort crema de zahar ars cu caramelul obtinut si lasa totul sa se raceasca, pentru a putea adauga apoi amestecul realizat din celelalte ingrediente.

Ceea ce trebuie sa faci mai departe, pentru a finaliza crema de zahar ars, reteta originala, este sa mixezi intr-un bol ouale cu zaharul, vanilia si praful de sare, pana se formeaza o crema, si sa adaugi laptele. Daca vrei sa prepari o crema de zahar ars cu portocale, poti sa mai adaugi suplimentar si coaja de portocala. 

Dupa ce ai mixat bine totul, adaugi amestecul in tava unsa cu zahar caramelizat si bagi totul la cuptor, la 170 de grade Celsius, daca e un cuptor electric sau foc mediu, daca vorbim de gaz, pentru aproximativ 50 de minute. Cata calorii crema de zahar ars exista intr-o astfel de reteta? In jur de 130 la 100 de grame.

 

Tort de mere cu crema de zahar ars

felie tort crema de zahar ars cu mere, pe farfuriuta verde

Un alt desert foarte apreciat de multe persoane e acest tort cu crema de zahar ars, cu mere, pe care il poti face destul de simplu. 

Ingrediente tort de mere cu crema de zahar ars

In privinta ingredientelor, ai nevoie pentru umplutura de: 10 linguri de zahar pentru caramel, 6 mere, 20 g unt, 4 oua, 120 g zahar si 500 ml lapte, iar pentru blat de 4 albusuri de ou, 40 g zahar, 4 galbenusuri, 30 g faina si 20 g cacao. Alege cu grija ingredientele, pentru a obtine cea mai delicioasa crema de zahar ars, cu blat si mere.

Cum prepari un tort de mere cu crema de zahar ars

Mai intai, procedezi ca la reteta de crema de zahar ars, pentru a obtine siropul (ti-am zis si mai sus cum se face caramelul). Topesti zaharul intr-o cratita, apoi il tori intr-o tava si il lasi sa se raceasca. Vei forma astfel un zahar ars, reteta simpla si rapida.

Cureti merele de coaja, le tai cubulete si le calesti cu untul pana se inmoaie, dupa care le pui peste caramelul intarit. Amesteci 4 oua intregi cu zaharul si lapte, le mixezi bine si le asezi peste mere (daca vrei, poti sa incerci sa faci si crema de zahar ars cu mere caramelizate). Bagi totul la cuptor, 40 minute, 180 de grade. 

Aceasta reteta de tort de zahar ars presupune si pregatire blatului. Bati spuma albusurile, cu zahar, adaugi galbenusurile, faina si cacaua, omogenizezi bine totul, torni peste amestecul de la cuptor si mai lasi inca 40 de minute, la 180 de grade. 

Poti sa servesti alaturi de acest tort cu crema de zahar ars si frisca, pentru un plus de gust. 

 

Crema de zahar ars cu blat

Pentru unele persoane, cea mai delicioasa reteta e aceea de tort de crema de zahar ars, cu blat de pandispan. Trebuie sa faci mai intai o crema de zahar ars reteta clasica, dupa care, peste ea sa adaugi un amestec ce sa permita formarea unui blat deasupra. 

Cum faci pandispan pentru crema de zahar ars cu blat

Pentru a duce la bun sfarsit un astfel de tort de zahar ars, cu blat, trebuie sa te ocupi de partea de pandispan. Ai nevoie de 4 oua pe care sa le separi. In galbenusuri pune 4 linguri de faina, iar albusurile bate-le spuma cu 4 linguri de zahar. Amesteca apoi totul si toarna peste crema de zahar ars din cuptor, dupa ce ai lasat-o acolo 20 de minute. 

Dupa inca 20 de minute, testeaza cu o scobitoare pentru a vedea ca totul e in regula. La final, dupa ce se raceste putin, rastorni rapid totul pe o farfurie si apoi vei observa ca insiroparea se va face automat, cu acel sirop de zahar ars ce se scurge de la crema. 

Trebuie sa incerci acest tort de crema de zahar ars, cu blat, daca iti place un astfel de desert. 

 

Crema de oua

Daca vrei sa mai testezi si alte retete, pentru ca ai incercat deja sa faci tort de mere, crema zahar ars si pandispan, creme brulee sau alte preparate apropiata cu cele mentionate mai sus, iti sugeram acum o crema de oua, simpla, pe care o poti folosi la tot felul de prajituri. 

Ingrediente crema de oua

Ea trebuie facuta din: 4 galbenusuri, 4 linguri de zahar, 4 linguri de lapte si un praf de sare. E o crema pentru tort, simpla, pe care o poti folosi adesea ca baza.

Cum prepari crema de oua

Galbenusurile se bat cu sare, pana se amesteca bine. Adaugi apoi zahar si mesteci pana cand se topeste, iar la final, laptele. 

Fierbi totul la bain-marie, pana cand se ingroasa ca o budinca. Optional poti sa mai adaugi tot felul de arome dorite. 

 

Tort de mere cu crema de zahar ars si nuca

Incepe aceasta retete in modul calsic in care faci desertul crema de zahar ars, pe aragaz. Dupa ce ai obtinut caramelul ce va imbraca tava/cratita si acesta s-a racit putin, plaseaza peste el felii de mar si presara miez de nuca zdrobit grosier. Apoi, peste toate acestea toarna compozitia pentru blatul acestui tort de zahar ars (reteta mai deosebita), formata din: 5 oua, 5 linguri de zahar tos, 5 linguri de faina, esenta de vanilie, praf de copt (10 g) si un praf de sare. E o reteta de crema de zahar ars mai deosebita, in mod clar.

La final, dupa ce se raceste putin, acest tort de crema de zahar ars se rastoara intr-o farfurie, cu grija, dintr-o singrua miscare. Dupa cum ai observat, totul e simplu si este o crema de zahar ars fara bain-marie

 

Prajitura cu mere si crema de zahar ars

Pentru a pune in practica aceasta reteta ce are la baza crema de zahar ars cu mere, nu e nimic prea dificil.

Ingrediente prajitura cu mere si crema de zahar ars

Ai nevoie de ingrediente pentru trei straturi: caramel (300 g zahar, mere, 20 ml apa), crema (800 ml lapte, 10 oua, 200 g zahar, 2 lingurite esenta de vanilie, 1 praf de sare) si blat (4 oua, 90 g faina, 120 g zahar, 30 g cacao, 30 ml ulei si 1 praf de sare). 

Cum faci prajitura cu mere si crema de zahar ars

La caramel procedezi in modul clasic pe care il stii de la reteta de zahar ars, doar ca la final, peste el asezi felii de mar.

Crema se face tot in modul standard pe care il cunosti, iar ea se plaseaza peste feliile de mar.

La final, pregatesti blatul, pe care il torni deasupara si dai totul la cuptor, la 170 grade Celsius, pentru 25-30 de minute. Poti sa consideri aceasta reteta ca fiind una de tort crema zahar ars, doar ca poti folosi pentru ea orice crema doresti si nu necesita neaparat ornare.

E o prajitura cu zahar ars delicioasa si care se face rapid si simplu. Pentru multi e mai preferata aceasta reteta crema zahar ars, decat pe cea clasica, deoarece are un gust mai fresh datorita merelor.

 

Crema de vanilie cu oua intregi

Daca vrei sa mai incerci si alte torturi in afara de de crema de zahar ars (reteta rapida), la cele cu blat simplu poti folosi pentru umplutura o delicioasa crema de vanilie, facuta cu oua intregi. Iata cat de simplu e sa o prepari. Fiebi laptele (600 ml) cu semintele de la o pastaie de vanilie, intre timp pregateste ouale, pe care le bati bine, impreuna cu zaharul (100 ml) si faina (50 de grame). Peste amestecul cu oua torni treptat laptele cu vanilia (in fir subtire) si apoi totul se lasa la foc mediu, pana incepe se de ingroase.

La final, se lasa la racit, totul fiind acoperit cu folie alimentara. E mult mai simplu decat sa faci tort de mere intregi cu crema de zahar ars, insa, mai ai nevoie si de un blat pe care sa-l folosesi pentru aceasta crema de baza.

 

Creme brulee

Daca esti interesat/a de creme brulee, reteta clasica, afla ca aceasta se face si ea foarte simplu. Diferenta consta in faptul ca nu se foloseste lapte, ci smantana. Va avea crusta mai groasa, dar va fi cel putin la fel de delicioasa. 

Poti pune in practica orice reteta creme brulee folosind in rest aceleasi ingrediente ca la crema de zahar ars.

 

Crema catalana

In ceea ce priveste crema catalana, reteta originala, si aici treburile sunt destul de simple. Diferenta consta in faptul ca acest desert se aromatizeaza cu coaja de lamaie si scortiosara, iar pentru a deveni mai gros se foloseste galbenus de ou si amidon de porumb. Are o textura similare cremei de zahar ars, doar ca se face de cele mai multe ori in vase de lut, iar zaharul caramelizat se adauga deasupra. Daca totusi nu iti place, vezi reteta clasica de crema de zahar ars.

 

Foi cu zahar ars

Daca nu vrei un tort de zahar ars, ci o prajitura facuta din foi care au la baza ingredientele si modul de inceput al unei astfel de retete, iata ce trebuie sa faci: realizeaza un aluat format din: 2 oua, 80 g unt, zahar vanilat, zahar normal (80 grame) ulei, caramel facut din 80 grame zahar si 60 ml apa, praf de copt, sare, faina cat cuprinde (cam 500 grame) si o lingura mare de smantana. 

Foile formate trebuie intinse bine si coapte circa 10 minute, la 180 de grade, pentru a obtine aceasta prajitura cu lapte si oua.

Dupa ce foile se coc si se racesc, ele trebuie umplute cu o crema pe care o preferi. Chiar daca e mai complicat putin decat sa faci crema zahar ars cu blat, merita o astfel de incercare.

 

Crema de lamaie fiarta

Dupa cum ai vazut si ceva mai sus, nu e greu sa faci un tort de mere cu crema de zahar ars si pandispan, insa, uneori, cu siguranta vei vrea sa mai diversifici si sa faci si altceva. 

Vrem acum sa iti vorbim putin despre ceva rapid si usor de preparat – crema de lapte cu unt si lamaie. Pentru ea ai nevoie de: 500 ml lapte, zeama de la o lamaie, 200 g unt, 60 g amidon si coaja rasa de la o lamaie. 

Se asaza pe foc, la bain-marie, o cratita cu amidon, zahar si coaja de lamaie, in toate adaugandu-se apoi laptele. Se lasa la foc mediu, amestecand continuu, pana cand se ingroasa, si dupa, se lasa la racit. Apoi, se mixeaza, se adauga zeama de lamaie si untul. Nu o poti servi insa simpla, asa cum e atunci cand faci o crema zahar ars reteta clasica, ci ai nevoie de o baza de blat (sau alte bunatati) pentru ea.

 

Tort de biscuiti cu crema fiarta

Prajitura cu crema de zahar ars e subiectul principal al acestui articol, dar, cum ai vazut si mai sus, iti prezentam si alte retete. Acum, a venit randul tortului de biscuiti cu crema fiarta. Ingredientele necesare sunt urmatoarele: 500 g biscuiti, 2 oua, 100 g unt, 100 g zahar pudra, 50 g faina, 100 ml lapte si ciocolata rasa. 

Aici totul e mult mai simplu decat atunci cand vrei sa faci un tort din crema de zahar ars: bati oale cu zaharul, adaugi laptele si faina, apoi lasi la fiert si amesteci pana se ingroasa. Biscuitii se asaza in straturi, inmuiati inainte in lapte, iar peste se toarna crema. La final se presara fulgi de ciocolata si se lasa la rece. Vei obtine astfel ceva dulce, rapid si usor de preparat.

 

Negresa cu crema de zahar ars 

Crema de zahar ars cu blat de negresa

Iti place crema de zahar ars? Prepari frecvent negresa delicioasa si frageda? Atunci vei iubi cu siguranta combinatia savuroasa dintre cele doua, pe care o poti prepara foarte simplu si rapid.

Incepi prin a pregati caramelul, punand 200g de zahar intr-o craticioara, pe arzatorul aragazului, la foc mediu. Amesteci cu o spatula pentru a nu se arde, pana cand zaharul se topeste si devine maro deschis la culoare, apoi iei craticioara de pe ochi si torni caramelul topit in tava in care vei gati prajitura. Foloseste spatula pentru a acoperi si peretii cu caramel si apoi lasa la rece.

Daca cuptorul tau se incalzeste mai greu, acum este momentul sa il pornesti la 180oC.

Pentru aceasta reteta de prajitura ai nevoie de crema de zahar ars din 6 oua pe care le adaugi intr-un castron impreuna cu 80g zahar, 750ml lapte, coaja rasa de la o lamaie si 2 lingurite esenta de vanilie. Amesteca cu mixerul pentru 2-3 minute, pana cand se uniformizeaza compozitia apoi toarna in tava.

Blatul de negresa il prepari din 2oua, 75g zahar, 75ml lapte, 75ml ulei, 130g faina, 2 linguri de cacao si 2 lingurite esenta de rom, 1 lingurita rasa de praf de copt. Si aceasta compozitie se amesteca bine cu mixerul si apoi se toarna in tava, peste crema.

Pui tava cu compozitia intr-o tava mai mare, in care adaugi 3 cani de apa, apoi dai la cuptor, la 180oC, pentru 50 de minute. Cand este gata, se scoate si se lasa la racit 2-3 ore, la temperatura camerei, se intoarce invers si se taie in portii.

 

Crema de zahar ars cu mere 

Este o varianta delicioasa a cremei clasice cu zahar ars, care include mere dulci si aromate. Pentru aceasta prajitura iti recomandam reteta de crema de zahar ars din 8 oua care include 1 litru de lapte, 100g zahar (plus 200g pentru caramel), 2 lingurite esenta de vanilie. Mai ai nevoie de asemenea si de 2 mere medii sau un mar mare.

Incepi prin a crea caramelul topind 200g zahar intr-o craticioara. Il torni apoi in vasul in care vei gati prajituri si lasi putin la racit.

Tai marul sau merele in jumatate si apoi in felii subtiri si le asezi in vasul pentru crema, peste caramel. Amesteci ingredientele pentru crema si le omogenizezi bine la mixer, apoi torni peste mere incet, pentru a nu le deranja.

Intr-o tava pune 2-3 cani de apa apoi adauga vasul cu crema de zahar ars si introdu in cuptorul preincalzit la 180oC pentru 45 – 50 minute.

 

Crema de zahar ars din 4 oua 

Crema de zahar ars reteta simpla

Reteta de crema de zahar ars este una foarte simpla si include oua, lapte, zahar, arome (esenta de rom sau vanilie, coaja de lamaie) iar unele persoane adauga si putin amidon. In functie de numarul de portii pe care doresti sa le pregatesti si marimea vasului in care gatesti poti alege sa folosesti varianta cu 4, 6, 8 sauchiar 10 oua, adaptand proportional cantitatea de lapte si zahar.

De data ceasta iti propunem varianta de crema de zahar ars din 4 oua, 500ml lapte si 50g zahar. Pentru caramel vei folosi de aceasta data 100g de zahar pentru caramel.

In rest, conditiile de preparare se pastreaza cu mentiunea ca timpul petrecut la cuptor se poate reduce daca folosesti un vas mai mare si crema iese mai putin inalta.

 

Poti sa faci oricare din aceste retete crema de zahar ars si nu numai atat in in cuptorul electric, cat si in cel clasic, pe gaz, atata timp cat reglezi cu grija temperatura necesara.

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii