Fiecare cameră din interiorul unei case sau unui apartament trebuie aranjată într-un mod corespunzător. În timp ce ai mai multă libertate la capitolul creativitate în cazul unui dormitor sau unui living, același lucru nu se aplică și în cazul unei bucătării.
Când vine vorba de spațiul în care vei găti cele mai delicioase bucate, trebuie să iei în calcul anumite reguli și bune practici privind organizarea bucătăriei. Din fericire, ai găsit articolul perfect pentru a primi puțin ajutor!
Așadar, în cele ce urmează, vei afla cum îți poți aranja bucătăria ca un profesionist – tocmai de la intrare și până la ferestre!
Ia aromele în calcul când vine vorba de uși și ferestre
Pentru început, este indicat să iei în calcul cele mai importante aspecte ale unei bucătării – anume mirosul de mâncare. Deși acesta este incredibil de plăcut, mai ales când gătești cu suflet, după cum s-ar spune, cei mai mulți oameni nu doresc ca acesta să se împrăștie prin restul casei. Apoi, probabil știi că hotele nu-și prea fac treaba, mai ales atunci când se pune problema gătirii unui preparat aromat pe blatul sau masa din bucătărie – anume nu deasupra aragazului.
Astfel, este recomandat sa apelezi la uși cu izolație bună, de preferat la un panou ușă termopan care să te asigure de faptul că, dacă închizi ușa, aromele bucătăriei nu vor scăpa în restul casei. Apoi, când vine vorba de ferestre, ideal ar fi ca acestea să poată fi deschise cât mai larg, tocmai pentru a lăsa aromele să iasă afară în mod natural.
Care este modul corespunzător de aranjare al bucătăriei?
De regulă, indiferent de spațiul disponibil într-o bucătărie, aranjarea acesteia se face pe zone, în funcție de tipul de produse. Așadar, pot fi identificate 5 zone în total:
• Zona de gătit – aici ar trebui să se afle toate uneltele la care apelezi pentru a prepara mâncarea, anume aragaz, cuptor, cuptor cu microunde, grătar portabil și așa mai departe. După caz, poți poziționa cuptorul cu microunde sau cuptorul electric în altă parte.
• Zona de preparare a ingredientelor – aceasta este reprezentată, de regulă, de blatul de bucătărie, anume de partea care se află mai aproape de chiuveta, din motive evidente.
• Zona de spălare și curățare – desigur, această zonă este centrată pe chiuvetă, eventual pe prezența unei mașini de spălat vase. Totuși, după cum bine știi, o mașină de spălat vase nu te scapă de nevoia de vase curate pe loc, mai ales atunci când gătești cu spor și toată bucătăria este plină de ingrediente.
• Zona de consumabile – această zonă ar trebui să fie dedicată depozitării alimentelor și ingredientelor gata de consum și este împărțită în două subcategorii, anume frigiderul și rafturile/dulapurile rezervate pentru cereale, ingrediente, ulei, condimente și așa mai departe.
• Zona de ustensile și produse similare – nu în ultimul rând, trebuie să ai și o zona dedicată ustensilelor de bucătărie, vaselor, bolurilor, roboților de bucătărie și așa mai departe. De regulă, aceasta se află în apropierea chiuvetei (astfel previi afectarea consumabilelor de către umiditate și nu numai).
După ce ai stabilit și determinat aceste zone, ideal ar fi să poziționezi produsele și ustensilele aferente cât mai aproape de fiecare zonă. Nu este obligatoriu ca, de exemplu, bolul de fructe sau de salată să fie fix în zona de ustensile, dar indicat ar fi să fie aproape de aceasta, pentru a ști de unde să-l iei atunci când ai nevoie de el.
Trucuri de organizare care te pot ajuta să economisești timp și spațiu!
Viața nu este la fel fără trucuri care să o facă mai ușoară!
Cum și unde pui farfuriile?
Astfel, este recomandat să poziționezi vasele (farfurii, boluri, tacâmuri) pe care le folosești zilnic cât mai aproape de chiuvetă – din motive evidente. Apoi, setul de farfurii premium care așteaptă invitați poate sta mai departe, poate chiar într-o zonă separată.
Unde prepari ingredientele?
După cum a fost menționat, este indicat ca zona de preparare a ingredientelor să fie cât mai aproape de aragaz. Acest lucru te ajută să eviți transportul ingredientelor dintr-o parte a bucătăriei în cealaltă, inclusiv accidentele care se pot întâmpla în timpul acestei călătorii.
Ce faci când rămâi fără spațiu?
Apoi, dacă duci lipsă de spațiu în dulapuri, poți instala oricând mini-rafturi în interiorul acestora. Rafturile pot fi găsite astăzi în majoritatea magazinelor de profil și sunt perfecte pentru orice bucătărie. De altfel, te cam doare sufletul să vezi un raft înalt de 50-60 cm plin cu produse și ustensile doar pe jumătate din înălțime. Trebuie să muncești puțin pentru a atinge eficiența la capitolul spațiu, chiar dacă acest lucru înseamnă să instalezi câteva rafturi.
Apelează cu încredere la separatoare
Unele corpuri de bucătărie vin însoțite de sertare destul de mari, mai exact sertare în care ustensilele și ingredientele, după câteva utilizări de sertar, se amestecă unele cu altele și devin foarte greu de găsit. În asemenea situații, trebuie să apelezi la separatoare, chiar dacă acestea sunt DIY – anume făcute de tine, în casă.
Un separator poate fi chiar cutia de la folia de copt sau de aluminiu poziționată vertical sau orizontal. Atât timp cât ține produsele dintr-un sertar separate, înseamnă că-și face treaba!
Nu-ți fie frică de colțuri?
În general, colțurile unei bucătării sunt rezervate nimicului sau aranjamentelor ciudate care nu au niciun rol practic. Totuși, nu trebuie să-ți fie frică să utilizezi aceste colțuri pentru a-ți aranja bucătăria într-un mod mai eficient. De exemplu, blenderul sau orice alt robot de bucătărie poate fi poziționat acolo când nu este utilizat, creând un colț plin și care nu distrage privirea.
Acest truc funcționează de minune când rămâi fără spațiu în dulapuri sau când robotul tău de bucătărie este pur și simplu prea înalt!
Gata – ești complet pregătit/ă să-ți aranjezi bucătăria cum trebuie! Nu uita că aspectele prezentate în acest articol sunt mai mult indicații care te pot ajuta pe viitor. Ca și om gospodar sau bucătăreasă de excepție, poți aranja bucătăria așa cum dorești – dacă tu te simți confortabil în aceasta, atunci gustul bucatelor nu va putea fi pus niciodată la îndoială!