Putini cumparatori de oale sub presiune se gandesc sa o foloseasca pentru carnea de pui. Aici poti descoperi cateva retete delicioase, simplu si rapid de preparat, adaptate atat pentru oala sub presiune, cat si pentru multicooker – noua investitie pe care cele mai multe gospodine romance si-o doresc.
Sfaturi practice pentru incepatori
Marele avantaj al gatitului folosind oala sub presiune sau multicookerul este ca timpul de preparare se reduce semnificativ, astfel ca nu vei mai fi obligat sa petreci ore in sir prin bucatarie, pazind oale si amestecand in ele.
Care sunt deosebirile fata de gatitul clasic?
Atunci cand gatesti clasic, temperatura de preparare a alimentelor este de 100 de grade – temperatura de fierbere a apei. Atunci cand folosesti un multicooker sau o oala cu presiune, alimentele vor fierbe mai repede deoarece presiunea suplimentara contribuie la o fragezire mai rapida a ingredientelor.
Avand in vedere ca oala sub presiune nu iti permite sa desfaci capacul in plina fierbere, pentru a mai adauga ingrediente suplimentare, o alta particularitate a acestui tip de gatit este ca toate cele necesare se pun de la bun inceput si fierb la un loc. Marele avantaj este legat de amestecarea aromelor si de gustul delicios pe care il capata mancarea pregatita in acest mod.
Pentru ca se foloseste o cantitate mult mai mica de apa, toate aromele sunt mult mai concentrate si nu se mai pierd atat de multi nutrienti in sosul care ramane neconsumat.
Atata timp cat intensitatea sursei de caldura este corect selectata, mancarurile gatite la oala sub presiune sau la multicooker nu mai necesita prezenta ta in bucatarie; nu mai e nevoie sa pazesti cratitele de pe aragaz.
In sfarsit, utilizatorii observa ca folosirea acestui gen de dispozitiv si in general acest tip de gatit necesita mai putine recipiente si reduce considerabil numarul vaselor care trebuie spalate. De aici, economie de timp, de spatiu, de apa si detergent si, in general, o stare superioara de confort.
Exista particularitati in ceea ce priveste gatitul carnii de pui?
In afara de situatia in care ai parte de o sursa de carne de pasare sigura, naturala si de la tara, puiul fierbe in general repede. Asadar, aproximativ 15 – 20 minute vor fi suficiente pentru carnea de pui de magazin, iar 30 minute vor fragezi si carnea de gaina de curte.
Ca in cazul oricaror alte carnuri, savoarea si suculenta produsului finit sunt determinate de cum „se incepe” gatitul. Specialistii recomanda, de fiecare data, rumenirea rapida si superficiala, la suprafata, pentru ca sucurile sa ramana in interior, produsul sa capete o culoare frumoasa si o aroma usoara de caramelizat.
Pui dulce-acrisor cu orez
Indiferent care este recipientul in care prepari aceasta retetea delicioasa, de inspiratie chinezeasca, vei avea nevoie de aceleasi ingrediente. Cu aproximativ 500 g piept de pui poti obtine doua portii zdravene de produs finit; daca familia este mai numeroasa, sau daca aveti prieteni in vizita, vei adapta cantitatile in functie de numarul de persoane.
In afara de carne mai trebuie un ardei gras taiat bucati, o ceapa mare taiata fasii, 150 ml suc de ananas, 50 g miere, o lingura de otet, 2 linguri sos soia, 2 linguri ketchup, o lingura de ulei de masline, sare si piper si condimente pentru pui – fie ca este vorba despre un amestec gata preparat fie ca le folosesti pe cele pe care le prefera familia ta.
Pentru orez ai nevoie de 2 cani de orez bine spalat in mai multe ape; orezul cu bobul lung este adeseori apreciat de catre consumatori ca fiind mai gustos.
La oala cu presiune
Orezul spalat se pune in oala sub presiune; la cele doua cani de orez se adauga doua cani si jumatate de apa si sare dupa gust. Se pune capacul si se pune la fiert; e nevoie de doar 3 minute de preparare, odata ce supapa a inceput sa fluiere.
Cand te apuci de pui, vei pune pe fundul oalei lingura de ulei de masline, pe care o vei incinge la foc mare; adaugi carnea taiata cubulete, ardeiul, ceapa si condimentele si le rumenesti timp de aproximativ 10 minute, pana cand puiul capata o culoare frumoasa si apetisanta.
Se amesteca sucul de ananas, ketchupul, sosul de soia, otetul, mierea, apa, sarea si piperul, dupa care sosul astfel obtinut se toarna peste carne. Se pune capacul peste oala si se fierbe timp de 15 minute, la foc mic.
Protocolul de preparare este asemanator indiferent ce oale cu presiune ai folosi; lucru care nu e valabil pentru orice brand de multicooker, acestea avand, fiecare, particularitatile sale.
La multicooker
Prepararea orezului la multicooker este simpla si rapida. Peste cele doua cani de orez se adauga 3 cani de apa, se pune sare si se adauga condimentele pe care le prefera familia ta. Cantitatea de apa poate varia usor, in functie de care este consistenta pe care o doresti, mai umeda sau mai uscata.
Se inchide capacul multicookerului si se selecteaza functia de preparare a orezului: este o functie la temperatura relativ scazuta, cu o durata de 12 minute. Tine cont de faptul ca la timpul propriu-zis de preparare se adauga timpul necesar pentru atingerea temperaturii optime, la fel cum oala sub presiune necesita timp pentru a ajunge la punctul de fierbere.
Odata ce aparatul indica expirarea celor 12 minute, orezul este gata sa fie servit. Se manevreaza cu atentie valva de presiune si se deschide cu prudenta capacul. Orezul iese pufos, lucru pe care il apreciaza majoritatea consumatorilor.
Pentru a pregati puiul, oala aparatului este asezata in pozitia clasica si se seteaza functia Brown sau Saute in functie de tipul de dispozitiv pe care il ai. Odata ce apesi butonul de pornire, vasul se incalzeste, lucru semnalizat prin disparitia afisajului HEAT.
Se pune in oala incinsa uleiul de masline, se adauga puiul, ardeiul, ceapa si condimentele si se calesc aproximativ 15 minute, in functie de cat este necesar pentru ca bucatelele sa se rumeneasca.
Sosul se prepara separat, exact ca in cazul folosirii oalei sub presiune, dupa care se toarna peste carne. Se inchide bine capacul si valva de presiune si se selecteaza programul adecvat de preparare: Poultry.
Pe masura ce continutul se incalzeste, vei putea observa pe display acelasi mesaj: HEAT. Odata ce a ajuns la temperatura de fierbere, programul de gatit dureaza aproximativ 15 minute; un semnal sonor te va avertiza ca a trecut timpul necesar. Se deschide mai intai valva de presiune si apoi capacul oalei, cu grija la aburul fierbinte.
Pofta buna!
Citește și:
Top 4 ciorbe de pregătit la multicooker