A inceput scoala, a venit toamna si una peste alta parca avem mai putin timp liber decat acum cateva luni. Iata de ce m-am gandit sa vorbim astazi despre: 3 retete simple si rapide, cu ingrediente putine, cum reduci timpul petrecut in bucatarie, ce este batch cooking si cum il poti folosi si tu.
Nu rata noutatile din lumea culinara, gasesti la final cocktailurile preferate ale lui James Bond si un soi de pere care se pastreaza excelent peste iarna.
Cascaval pane, Supa crema de broccoli, Baclava turceasca
- N-am intalnit inca pe nimeni care sa refuze cascavalul pane si sa nu fie vegetarian, mai ales cand il completezi seducator si cu un sos de rosii sau usturoi. Prepara aceasta gustare delicioasa dupa reteta de aici, cand te grabesti si vrei ceva bun de mancare.
- E musai sa avem si legume in meniu, asa ca iti propun aceasta supa crema de broccoli, preparata rapid, din doar cateva ingrediente.
- Oare putea lipsi desertul? Bineinteles ca nu. Incearca baclavaua turceasca, o gatesti usor si te va inveseli in zilele ploioase si reci.
In weekend ma relaxez adesea gatind retete mai complexe, care au nevoie de mai mult timp pentru a iesi asa cum trebuie. In cursul saptamanii insa timpul se scurteaza in mod ciudat si trebuie sa apelez la solutii simple si rapide, care se finalizeaza insa in preparate gustoase si care arata si bine. Iata cateva tactici care ma ajuta de fiecare data sa economisesc timp.
Proviziile strategice – Din experienta de pana acum mi-am dat seama ca nu trebuie sa lipseasca din casa: ceapa si usturoiul, sosul de rosii, pesto, tahini, pastele si orezul, dovleceii, morcovii, ardeii, smantana pentru gatit, parmezanul, cascavalul, untul, ouale, stocul de pui sau legume si condimentele de baza. Pentru tine lista poate fi alta, in functie de retetele pe care le gatesti cel mai des.
Recipiente variate pentru depozitare – O tactica simpla care te ajuta sa economisesti timp este sa pregatesti o cantitate mai mare de ingrediente/semipreparate/mancare si sa o depozitezi in frigider sau congelator. Pentru asta ai insa nevoie de recipiente potrivite si de calitate. Opteaza pentru sticla sau plastic fara BPA, cauta variante care se inchid foarte bine si nu cheltui inutil – cumpara atunci cand stii concret ce modele si dimensiuni iti trebuie.
Mixul minune de condimente – Este esential sa ai condimentele preferate in casa, insa foarte util este si sa prepari un mix care transforma aproape orice reteta intr-un deliciu pentru tine si ai tai. Il poti pune apoi rapid peste fripturi sau legume, fara sa mai pierzi timpul alegand condimentele separate.
Sosul saptamanii – Pregateste un sos care iti place si merge cu cele mai multe dintre retetele pe care le prepari pentru saptamana in curs. In felul acesta mancarea este mai gustoasa si nu trebuie sa faci sosuri de la zero la fiecare reteta separat. Adauga mai mult ulei sau zeama de lamaie daca vrei sa il folosesti ca dressing pentru salate.
Gateste mai mult – Daca ai in minte o reteta cu orez, linte, naut, fasole etc. gateste o cantitate dubla si foloseste si intr-un alt preparat. Economisesti timp si iti este mai usor sa gasesti idei de retete daca ai deja un ingredient stabilit.
Foloseste cuptorul – Intr-o singura tava poti combina o varietate de legume pe care sa le adaugi apoi langa ingredientele de mai sus, poti prepara salate calde sau le poti asocia pur si simplu cu preparate din carne.
Congeleaza fructele preferate – Poti pregati rapid un smoothie dimineata sau o portie de cereale si ai la indemana combinatii interesante ori de cate ori vrei sa adaugi fructe intr-un preparat.
Utile de la experti
- Afla mai multe despre batch cooking si cum poti pregati dinainte ingrediente separate pentru retetele din timpul saptamanii.
- Daca legumele si fructele tin mai mult timp, nu mai trebuie sa mergi asa des la cumparaturi. Vezi aici cum le poti prelungi durata de viata in frigider si congelator.
- Multe dintre ingrediente, gatite sau negatite, pot fi congelate si folosite mai tarziu. Uite aici 12 dintre ele.
Noutati din lumea culinara
- Para lui Nita – Soiul de pere care se pastreaza bine peste iarna.
- Toni Godeanu deschide MOM, proiect gastronomic care celebreaza energia feminina
Top 5 cocktailuri preferate de James Bond (pe care ar trebui sa le încerci si tu)