Cum sa degusti greieri ca Angelina Jolie, ce spune Biblia despre mancatul insectelor si in ce restaurante europene le poti incerca
Vorbim astazi despre subiecte fierbinti si in miscare:
- noile tendinte alimentare si locul insectelor in bucatarie
- surse valoroase de proteina completa
- cele mai bune insecte comestibile
- ce trebuie sa stii inainte de a testa primul greier
Urmareste-o pe Angelina Jolie degustand insecte si nu pierde curiozitatile faine de final.
80% din populatia lumii mananca in mod frecvent insecte. Asia, Africa, Sudul si Centrul Americii profita de mult timp de aceasta resursa naturala, in timp ce Europa si America de Nord fac pasi timizi in aceeasi directie. In Finlanda, compania Enties vinde insecte imbracate in ciocolata din 2018, Anglia si Franta au deja restaurante in care poti servi preparate cu insecte, iar in Polonia, Ronzo Crickeat produce batoane proteice pe baza de greieri.
O data cu prima paine cu faina de greieri, coapta la Iasi, insectele au ajuns si in atentia publicului romanesc. S-a intamplat luna trecuta la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV). Painea a fost obtinuta din faina, maia, sare, apa si 3% faina de greieri (aproximativ 70 de insecte), provenita din import.
Despre gustul painii, doamna Otilia Murariu, sef lucrari, doctor la USAMV, spune ca nu este influentat de cel al greierilor, care este neutru. De partea cealalta a lumii, in Vancouver, Meeru Dhalwala, care a petrecut mai bine de o luna testand prajirea corecta a greierilor, mentioneaza ca, mancati simpli, acestia au o aroma usoara de nuca, ce variaza in functie de varsta insectei.
In Romania, insectele sunt vazute mai curand ca aliment-provocare, pentru petreceri si show-uri culinare, insa mai putin ca optiune pentru meniul zilnic. Cu toate acestea, Auchan a pregatit deja site-ul pentru primele sale produse din categoria „insecte comestibile”, cum este pachetul Microdelices. Mai mult, pasionatii de fitness si sportivii de performanta au de ceva timp acces la concentrate proteice pe baza de faina de greieri, prin magazinele online.
De ce nu ne place ideea de a manca insecte?
- Suntem invatati de mici sa ne temem de insecte (viespile si albinele inteapa, mustele poarta boli, viermii strica fructele etc.).
- In agricultura, insectele sunt considerate, in general, daunatoare, desi o mare parte din ele asigura productivitatea culturilor.
- Nu suntem invatati sa facem diferenta intre insecte rele si insecte bune.
- Insectele sunt cei mai convingatori monstri in filmele de groaza. Ai vazut Mimic (1997) al lui Guillermo del Toro? Cine s-ar mai gandi sa puna gandaci in farfurie dupa asta? Sau sa ii tina in frigider?
Antropologii spun ca este vorba, in principal, despre o bariera culturala care justifica atitudinea de respingere a insectelor ca aliment, in tarile Europene si Nord Americane, dar care poate fi depasita.
Deja mancam insecte, fara sa stim
Culoarea rosie, roz sau mov din salam, parizer, inghetata si alte produse alimentare are adesea la baza carminul sau cosenila (E120). Acest colorant natural este obtinut din Dactylopius coccus/Coccus cacti, o insecta originara din America de Sud, care traieste pe anumite specii de cactusi.
Ce prevede legislatia?
In ianuarie 2024, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a declarat viermele galben de faina ca fiind sigur pentru consum uman, atat intreg, cat si sub forma de pudra. Decizia are la baza solicitarea depusa de Agronutris, ferma de insecte din Franta, si este un prim pas catre aprobarea vanzarii de snackuri, batoane din proteine si alte alimente pe baza de insecte in UE. La rand mai asteapta inca 14 solicitari pentru diverse specii.
Ce spune Biblia?
Consumul de insecte dateaza de mii de ani, fiind mentionat inclusiv in Biblie: „Dar din toate insectele inaripate, care umbla în patru picioare, sa mancati numai pe acelea care au fluierele picioarelor de dinapoi mai lungi, ca sa poata sari pe pamant. Din acestea sa mancati urmatoarele: lacusta si soiurile ei, solamul si soiurile lui, hargolul si soiurile lui, si hagabul cu soiurile lui„ (Levitic 11:21-22).
Parerea nutritionistilor
Studiile arata ca insectele sunt cel putin la fel de bogate in nutrienti ca si carnea animala. De exemplu, greierii folositi pentru faina din painea de la USAMV Iasi sunt o sursa foarte buna de proteina completa, fier, calciu, B12 si omega-13. Nu influenteaza gustul, dar fac produsul mult mai hranitor.
Insectele ofera o cantitate mare de nutrienti pe unitate calorica, fiind potrivite pentru tratarea obezitatii si in curele de slabire. In plus, contin fibre prebiotice, care sustin sanatatea sistemului digestiv.
Invata din experienta altora:
- Angelina Jolie iti arata cum sa gatesti si sa mananci greieri si alte insecte
- Aici gasesti cele mai bune 10 carti de retete cu insecte
- Ce trebuie sa stii inainte de a incerca primul greier
- Primele reactii la degustarea de insecte
- Cele mai bune insecte comestibile
Stiai ca:
- La nivel mondial se consuma peste 1400 de specii de insecte, printre care gandaci, furnici, albine, lacuste si greieri.
- Pentru obtinerea unui kilogram de carne de vita sunt necesare 10 kilograme de cereale si 40 de litri de apa. Cu aceeasi cantitate de cereale se pot obtine 9 kilograme de lacuste.
- Se estimeaza ca 1 kilogram de lacuste ofera acelasi numar de calorii cat 10 hot dog sau 6 BigMac.
- Consumul de insecte poarta denumirea de entomofagie.
Restaurante in care poti manca preparate pe baza de insecte in Europa
Daca mergi in Bruxelles, poti gusta un burger delicios pe baza de insecte la B34 Steak House, la doar 16.90euro.
La Londra ai mai multe optiuni, dar pentru greieri deliciosi, prajiti la tigaie, cu quinoa, spanac si fructe uscate sau viermi caramelizati treci pe la Arhipelago Restaurant, din 53 Cleveland Street, iar pentru Bug Wellington opreste la GrubKitchen.
Turist in Paris? Incearca meniul de la Inoveat, iar in Copenhaga poti gasi preparate cu insecte la Noma, dar numai in anumite perioade ale anului, deci suna sau trimite email inainte.
In Olanda poti manca la Bagels&Beans din Amsterdam sau suna la +31(0)6 13182648 si verifica unde opreste De Buggie food truck. Daca ajungi in timpul unui festival poti avea ocazia sa gusti preparate pe baza de insecte de la Bugzz (Insecuisine).