Printre interesantele retete spre care se indreapta romancele, mai ales in perioada pascala, se afla cele care iti spun cum sa faci drob delicios, fie din carne de oaie, porc, pui, sau chiar vegetarian. Daca te intereseaza sa poti face, si tu, astfel de mancaruri gustoase, placute de membrii familiei sau de tine, te invitam sa citesti aceste randuri.
In apropierea sarbatorilor pascale, in special, si, poate, si in alte ocazii, multe proaspete gospodine se pot intreba cum se face drobul de miel sau din alte tipuri de carne, recurgand la retetele gasite pe internet pentru a fi pregatite si a prepara un nou fel de mancare. Ca si tipologie, este un preparat culinar de traditie romaneasca, ce se foloseste de maruntaiele de miel si de verdeturi, oua si paine. Insa, avand in vedere ca nu toata lumea consuma acest fel de carne, vor exista si variatiuni din alte tipuri sau chiar variante vegetariene ori vegane. Iata cateva retete populare.
Drob de miel – reteta traditionala
Daca vrei sa faci un drob de miel traditional, afla ca vei avea nevoie de cel putin doua ore pentru preparare, nefiind cea mai rapida sau facila mancare de facut. Totusi, in urma migaloasei activitati, poti obtine un produs aromat, gustos si cremos, care nu are o textura inecacioasa, existand anumite secrete care duc la pregatirea adecvata a ingredientelor urmatoare:
600 g organe de miel (ficat, inima, plamani, splina, rinichi)
2 oua crude
2 felii de paine inmuiate in apa sau lapte si stoarse de exces
2 legaturi de ceapa verde
O legatura de usturoi verde
50 ml ulei
O legatura de patrunjel si marar
Sare
Piper.
Pentru drob de miel reteta clasica ai nevoie si de 4 oua fierte bine, si de prapure (peritoneul mielului, acea membrana din cavitatea abdominala).
La inceput, pui prapurele intr-un castron cu apa si il lasi la inmuiat la rece (in frigider) pana cand ai nevoie de el. Poti face drob de miel fara prapure, daca doresti, acesta folosindu-se pentru a tine la un loc intregul amestec si a-i da o forma specifica.
Se curata organele, cu precadere inima si rinichii, care se taie pe lung si se pun in apa cu lamaie pentru a scapa de orice miros neplacut. Dupa aceea, se vor taia toate organele in feliute sau cuburi de 3 – 4 cm, rinichii si ficatul folosindu-se mai tarziu, asa ca se lasa deoparte.
Ceapa si usturoiul verde se toaca in rondele, dupa care se arunca intr-o tigaie incinsa cu ulei, la foc mediu, inabusindu-le pret de pana la 4 minute, cu tot cu organele tocate, acoperind cu un capac. Se adauga inima, plamanii si splina, lasandu-le la calit 7 minute. Prin calire, organele vor ramane mai fragede, nu se vor usca excesiv si nu vor deveni nisipoase si inecacioase. Apoi, se adauga in reteta de drob de miel rinichii si ficatul taiati in bucati de maximum 4 cm si se mai lasa 5 minute la inabusit cu capacul pus, si inca 5 minute fara capac. Continutul se va sara si pipera la final, pentru ca bucatile de carne sa nu se usuce.
Se toaca la cutit sau la masina de tocat carnea preparata si se amesteca apoi cu ouale crude si legatura de verdeata tocata, precum si cu painea care se gaseste in reteta de drob pufos. Compozitia ar trebui sa fie cremoasa si usor aerata.
Se scurge bine prapurele si se tapeteaza cu el tava de chec, acesta tinand loc de grasime, turnand jumatate din compozitie, dupa care adaugi in mijloc cate un ou fiert, in linie, si pui deasupra restul compozitiei, avand grija sa nivelezi frumos cu o lingura sau o spatula, tragand pe deasupra marginile prapurelui. Daca prapurele lipseste, vei folosi hartie de copt si poti unge deasupra cu putin ulei, pentru ca reteta de drob de miel cu preparare traditionala sa prinda o crusta frumoasa.
Tava se va introduce in cuptorul de aragaz preincins la 180 de grade (mediu spre inalt), unde se coace pentru pana la 50 de minute, apoi se lasa la racit in jur de 4 ore si se introduce in frigider pana a doua zi. Pentru a aranja un drob de miel dupa reteta originala vei astepta pana cand acesta este complet racit pentru a-l felia.
Drob de miel ardelenesc
Aceasta reteta foloseste maruntaie de miel care se fierb in apa si sare pret de 25 de minute, dupa care se lasa la racit, se maruntesc in masina de tocat carne si se calesc alaturi de ceapa maruntita. Amestecul racit se imbina cu ouale crude si verdeata, condimentand cu sare si piper, umpland cu el prapurele pe care il impaturesti, dandu-l prin faina si ou batut, prajindu-l intr-o cratita cu untura, la foc mic, sau la tava in cuptor. In mod similar, se poate face si drob de ied sau din carne amestecata.
Cighir de miel sau porc
E o reteta traditionala moldoveneasca pentru Craciun, care foloseste carne si organe, semanand foarte bine cu drobul ardelenesc.
Pentru o astfel de reteta ai nevoie de:
500 g carne porc
200 g inima de porc
200 g ficat de porc inabusit
200 g splina
200 g inima
Un rinichi
O limba de porc
200 g plaman de porc
O lingurita de sare
O jumatate de lingurita de piper
Cimbru
4 catei de usturoi
3 cepe maruntite, inabusite cu untura si apa.
E unul din cele mai gustoase preparate din ficat de porc si alte maruntaie, care iti va lua, insa, cateva ore pentru preparare. Pentru fierbere ai nevoie de o lingurita de boabe de piper, una de sare, o frunza de dafin si ienibahar.
Organele taiate cubulete si carnea tocata de porc se pun intr-un tuci incapator, in care a fost calita ceapa, si se adauga dafinul, lasandu-se la foc mic pana la 25 de minute, amestecandu-se frecvent pentru a nu se lipi. Dupa ce se raceste, se da prin masina de tocat si se amesteca bine cu cimbru, piper, un ou crud si usturoiul pisat si se formeaza niste chiftele mari cat pumnul care se invelesc in prapure si se prajesc in untura, mai apoi putandu-se conserva in borcan cu untura.
Ciorba de miel traditionala
Foloseste urmatoarele:
600 g carne de miel cu os
Trei morcovi
100 g pastarnac
Patrunjel radacina
Maruntaie de miel
O telina
O legatura de ceapa verde
500 ml bors de putina
50 g unt
1 galbenus de ou
200 ml smantana
Leustean si patrunjel verde.
Carnea se spala si se taie, punandu-se la fiert cu sare, cand apa face spuma deasupra adaugandu-se ceapa verde, lasandu-se sa fiarba bine. Restul legumelor se taie cubulete si se calesc in unt, adaugandu-se in oala, pana cand carnea devine moale, dupa care se va scoate din oala, se taie marunt, se indeparteaza oasele si se adauga la loc, cu borsul, dand un ultim clocot, dupa care se drege cu smantana si galbenusul de ou.
Reteta drob de porc
Daca nu mananci miel, dar doresti sa pastrezi traditia, incearca un drob de porc cu carne tocata, care are un mod de preparare similar cu cel traditional, folosind o tigaie de chec pentru forma patratoasa, devenind un aperitiv la fel de gustos pentru primavara. Vei folosi pentru acest drob din ficat de porc urmatoarele:
600 g ceapa
600 g ficat (inlocuieste cu vita pentru drob de vita)
100 ml ulei de floarea soarelui
2 oua crude
O legatura de patrunjel si una de ceapa verde
Piper negru macinat
Sare
6 oua fierte
50 g unt.
Felul de mancare va fi adresat celor ce iubesc retete cu ficat de porc, avand un gust specific, avand grija la taierea acestuia in bucatele mici, fara a adauga sare la prepararea initiala, deoarece va intari carnea. Ceapa se toaca solzisori si se pune la calit in ulei, adaugandu-se ficatul si un capac, lasandu-se sa se inabuse acoperit pret de 20 minute, dupa care se lasa la racit si se condimenteaza. Dupa macinare se va amesteca cu oua crude si verdeturile tocate, framantand bine, umplutura de drob din carne de porc punandu-se in tava de chec, la jumatate asezand ouale fierte. Deasupra se pune untul taiat in bucatele.
Introducem drobul din ficat de porc la cuptor preincins la 180 de grade Celsius pentru minimum 40 de minute, pana cand se rumeneste. Se lasa sa se raceasca (peste noapte) si se taie in felii.
Drob de peste
E o alternativa la cel de miel sau carne rosie. Iata cum sa faci drob din peste:
600 g file de peste
3 oua
O lingura de orez
40 ml ulei
4 catei de usturoi
30 ml vin
1 ardei gras
O ceapa
O legatura de ceapa verde
2 linguri smantana grasa
Marar si patrunjel verde
50 g pesmet
Condimente (piper, sare, dafin, nucsoara).
Pestele se curata si se fierbe 10 minute in apa cu sare, piper si dafin, dupa care se marunteste cu degetele. Ceapa, usturoiul si ardeiul se toaca marunt si se calesc, adaugand vinul, lasandu-l pana se evapora din tigaie, apoi se amesteca toate ingredientele intr-un bol. Cu pesmetul se tapeteaza o tava si in interior se pune compozitia, deasupra adaugandu-se restul de pesmet, dand la un cuptor incorporabil bun pentru 45 minute. Dupa ce se raceste, se poate taia si servi alaturi de o salata de cruditati, de branzeturi sau sortimente de sunca.
Reteta drob de pui
Poti face drob de pui cu carne tocata, cu ciuperci, organe sau piept, in functie de gustul si consistenta dorite. Iata ingredientele necesare pentru o astfel de reteta:
500 g piept de pui
500 g ficat de pui
3 oua
O legatura de ceapa verde
Usturoi verde
Marar
Patrunjel
30 g unt
Sare
Piper
Ulei.
Se curata carnea si se taie cubulete, dupa care se toaca ceapa si usturoiul si se pun intr-o tigaie incinsa cu ulei si unt, la foc iute, amestecand doua minute, dupa care se adauga carnea de drob din ficat de pui si piept, amestecand bine, condimentand cu sare si piper, pana cand zeama lasata se evapora. Dupa ce se raceste carnea, se va mixa cu verdeata tocata, putand adauga ouale crude sparte.
Daca vrei un drob de pui mozaic, pui ouale fierte taiate in cubulete si amesteci totul inainte de a pune intr-o tava de chec, introducand la cuptor, la foc mare, pentru 30 de minute.
Pentru drob de pui cu ciuperci inlocuiesti pieptul de pui cu 250 g ciuperci si 150 g cascaval, ciupercile calindu-se separat de ficat si fiind lasate mai mari, pentru a oferi textura preparatului.
Drob de post
Daca nu consumi carne din variate motive, asta nu inseamna ca nu poti sa te bucuri de traditionalul drob, ci doar ca vei face cateva modificari retetelor clasice. Poate cea mai populara reteta de post este cea de drob de ciuperci si orez, pentru care ai nevoie de:
1 kg ciuperci
200 g orez
2 morcovi
2 cepe
100 g pesmet
50 ml ulei
2 lingurite faina de in (pentru a inlocui oul si a lega compozitia)
400 ml apa
Piper
Sare
Cimbru
4 catei de usturoi
Turmeric
Patrunjel si marar verde.
Ciupercile pentru acest drob vegetarian se curata si se taie marunt, dupa care faci acelasi lucru si cu celelalte legume, morcovul fiind dat pe razatoare si ceapa tocata marunt. Orezul se fierbe intr-o oala cu apa si se adauga putina sare, dupa care se raceste.
Jumatate din ulei se incinge intr-o tigaie si se arunca acolo ciupercile pana cand scade zeama lasata de ele. Apoi, folosesti tigaia pentru a praji ceapa si morcovul, dandu-le la o parte pentru a se raci, si ele. Amesteci toate ingredientele pentru drob cu ciuperci si legume intr-un bol mare.
Preincalzesti cuptorul si pregatesti tava de chec cu hartie de copt, turnand compozitia in ea si niveland-o frumos, putand adauga cateva cubulete de unt vegetal deasupra, pentru a prinde o crusta frumoasa. Lasi sa se prepare la cuptor, la 180 de grade Celsius pret de 40 – 45 minute, dupa care scoti si lasi la racit preparatul, putandu-l taia dupa ce se raceste complet. Poti servi acest drob vegan cu salate calde sau reci.