fbpx

Cum sa faci friptura la cuptor – timp, sortimente, metode, temperaturi

Last Updated: 19.01.25

 

Fripturile la cuptor pot constitui deliciul unui meniu, dar nu tot timpul ele sunt atat de usor de facut pe cat pare. Pentru ca sunt multe elemente de luat in calcul, iti punem la dispozitie indicatii cat mai relevante si usor de urmat. Timpul de coacere, felurile de friptura, modul in care le poti realiza si temperaturile ideale se regasesc mai jos.

Pentru ca varietatea retetelor de bucate din cartile de bucate, de pe canalele culinare sau din mediul online este foarte mare, iti oferim cateva criterii si sfaturi care se pot aplica in linii mari pentru o friptura apetisanta. Te poti baza pe aceste estimari in cazul in care in reteta consultata de tine nu se regasesc indicatii precise sau acestea sunt confuze. 

 

Timp

Ceea ce trebuie sa stii este ca timpul necesar unei fripturi la cuptor nu difera doar in functie de reteta si nu este recomandat de marii bucatari intr-un mod misterios. Setarea cronometrului se face luand in considerare tipul de carne pe care vrei sa-l prepari, precum si cantitatea pe care o ai la dispozitie. La fel, va conta foarte mult care dintre partile animalului va ajunge in tava. 

Textura carnii difera de la un animal la altul. Asa se face ca timpul necesar pentru un peste la cuptor este redus, in cele mai multe cazuri carnea acestuia fiind preparata in cel mult 20 de minute. Carnea de pasare (gaina) se face si ea relativ usor. In ordinea dificultatii (in privinta timpului necesar gatirii) urmeaza carnea de porc, de vita, de oaie si cea de vanat.

Pentru unele carnuri, cum ar fi cea de rata sau de berbec, timpul necesar este mai mare, dar poate fi scurtat prin folosirea marinadelor si saramurilor.

Timpul de expunere mai depinde de prezenta sau absenta oaselor si de textura si fragezimea pe care vrei sa le obtii. Se folosesc de obicei notiunile de medium, rare si well-done pentru a desemna aceste caracteristici.

Pentru a obtine un pui/gaina de doua kilograme si jumatate (friptura gatita mediu) aceasta trebuie sa stea la cuptor peste o ora si jumatate la 175 de grade, iar o friptura de vita de aceeasi greutate circa doua ore si un sfert. Pentru o friptura de porc de 2 kilograme se recomanda o ora si jumatate, pe cand cea de miel necesita in jur de 10 minute in plus per kilogram. 

 

Sortimente

Fripturile mai gustoase sunt de obicei acelea care au fost rumenite la cuptor cu tot cu oase si, daca e posibil, cu tot cu grasimea pe care o contin. Deoarece o buna parte din carnea de vita care se poate gati la cuptor nu contine grasime, este recomandat sa se adauge ulei sau osanza. 

Motivul pentru care osul se pastreaza in cazul multor fripturi, mai ales cand este vorba despre bucati de carne mai mari, este acela ca functioneaza ca un bun conductor de caldura. El ajuta la gatirea carnii la interior, unde cuptoarele nu pot trimite caldura destul de eficient. 

Sortimentele de fripturi sunt categorisite pornind de la modul de taiere a carnii, apoi dupa tipuri de preparare si ingrediente. Doar pentru carnea de vita exista in jur de 60 de taieturi, adica moduri de transare, asa ca ne vom rezuma la cele mai populare: antricotul, vrabioara, rasolul, spata, nuca, muschiul,  capacul, capul pieptului. Carnea de porc se transeaza in antricot, pulpa, cotlet, spata, gusa, ceafa, vrabioara, rasol si fleica. 

La cuptor se gatesc cu succes, in ambele cazuri, muschii de pe spate si rasolul, dar si vrabioara. La mare cautare sunt fripturile cu os ce includ vrabioara si antricotul, asa-numitele T-bone steak.

 

Metode

Este important sa pregatesti carnea pentru transformarea in friptura la cuptor. Un element important este fragezirea ei. Pentru asta poti folosi o multime de retete de marinada sau pur si simplu saramura. In functie de tipul de carne si cantitate, aceasta se lasa la rece in marinada sau pusa intr-un vas cu saramura pentru o perioada variind de la cateva ore pana la o zi. 

Pentru ca fibrele din muschi sa nu se contracte si sa ai parte de o friptura atoasa si tare, este indicat sa pui carnea la gatit doar dupa ce ai scos-o de la rece si ai lasat-o sa ajunga la temperatura camerei.

Gatirea carnii la cuptor risca sa o usuce, iar una dintre metodele care pastreaza sucurile si fragezimea carnii este rumenirea ei. Pentru bucatile de vita sau porc se prefera brunificarea in tigaie, timp de cateva minute, pana in punctul in care toate laturile piesei sunt acoperite de o crusta maronie. Evita sa faci taieturi in bucatile mici de carne, altfel vei pierde sucurile si aromele prin aceste brese.

Fripturile de pasare se rumenesc direct in cuptor, prin setarea unei temperaturi mai inalte pentru preincalzire si minutele imediat urmatoare. Apoi poti sa scazi temperatura si eventual sa acoperi cu hartie de copt bucatile de carne. La final, friptura trebuie insa sa fie expusa din nou, pentru a finaliza procesul.

 

Temperaturi

O mare parte dintre romani folosesc alimentarea pe gaz pentru a gati, dar creste si numarul celor care folosesc alimentarea electrica. De multe ori, rezultatele obtinute sunt diferite, pentru ca sunt importante atat temperatura folosita la gatit, cat si de tipul de cuptor folosit. 

Cei care vor sa foloseasca un aragaz sau un cuptor incorporabil pe gaz (o lista cu modele comparate gasesti aici) trebuie sa stie ca pot obtine o friptura buna daca rotesc carnea in timpul gatirii. Altfel, temperatura data de flacara poate sa arda partea de jos a carnii. 

Daca vrei sa obtii exact acel fel de friptura pe care ti l-ai propus (mai patruns sau mai ‘in sange’), foloseste un termometru de carne. Cu ajutorul lui poti controla cate grade s-au atins in miezul fripturii. Daca, de exemplu, o friptura de porc atinge in mijloc 63 de grade, se considera ca aceasta s-a gatit si vasul poate fi indepartat din cuptor. Pentru vita, temperatura interna optima este de 57-58 de grade (fripura ‘rare’) sau 65-66 (pentru o friptura ‘medium’). Carnea de miel se gateste pana la 62-65 de grade, respectiv 65-68 de grade. 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

2 Comentarii
Liliana

May 4, 2022 at 3:51 pm

Și dacă folosim cuptor electric, cum trebuie să procedăm? Am o vecină care zice că la cuptorul electric nu se face friptura! Iar eu chiar voiam să-mi cumpăr un cuptor electric.

Raspunde
4
Ioana

May 9, 2022 at 1:37 pm

Buna, Liliana,

Se face mult mai bine si se coace chiar uniform friptura in cuptorul electric.

La multe dintre modele, pe geamul intern al cuptorului sunt indicate temperaturile si setarile pentru a gati carne la cuptor, in functie de tipul de carne – pui, curcan, vita, porc – la alte modele, se gasesc doar in manualul de utilizare.

Se folosesc vase adecvate pentru temperaturile respective si se acopera initial cu capac sau staniol, pentru a pastra umezeala in interior.

Majoritatea utilizatorilor care au folosit cuptor electric nu isi mai doresc ulterior sa incerce unul cu gaz.

Raspunde
4