Te incanta ideea unui bar amenajat in livingul locuintei tale? Aceste insule de relaxare nu sunt greu de realizat, insa necesita spatiu suficient si cateva informatii care conditioneaza un format corect si placut si o amplasare eficienta.
Pentru ca, desi din ce in ce mai popular, este rar vazut in locuintele standard, barul din living este un element care adauga un farmec aparte interiorului. Este o strategie de amenajare atractiva atat pentru cei pasionati de bauturile de calitate superioara, indiferent ca vorbim despre vinuri, whisky, scotch, brandy sau cocktailuri complexe, cat si pentru cei care amenajeaza un interior tip open-space.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa incluzi la randul tau in spatiul apartamentului sau casei, un bar de invidiat.
Alege cu atentie amplasarea
Teoretic vorbind, exista doua cazuri diferite in care te poti incadra. Daca ai la dispozitie o locuinta open-space, atunci barul este recomandat ca solutie de delimitare a bucatariei fata de zona de luat masa sau de spatiul amenajat pentru momentele de relaxare, cu canapea, televizor etc.
In cazul in care suprafata pe care o ai la dispozitie nu este foarte mare, poti opta pentru a folosi chiar suprafata barului ca masa, caz in care este bine sa te asiguri ca blatul este destul de lat pentru a putea amplasa farfurii de marime medie.
Atunci cand vrei sa incluzi un bar intr-un living clasic, cu patru pereti integrali, cea mai buna optiune este sa te orientezi catre unul dintre colturi. Barul este de regula o constructie permanenta, motiv pentru care este bine sa analizezi cu grija amplasarea, astfel incat sa nu fie situat pe un culoare de trecere frecventa dintr-o zona in alta a camerei, ci mai curand intr-un spatiu nefolosit.
In cazul in care suprafata permite, poti crea un bar cu intrare in spate, care sa iti permita sa depozitezi bauturile si sa servesti din partea celalalta a barului, in timp ce oaspetii tai stau in fata ta. Daca incaperea este insa mai mica, poti opta pentru un bar lipit de perete, care sa iti ofere suficient spatiu pentru depozitarea produselor si un blat pe care sa poti amplasa sticla si paharele.
Designul
Atentie la design si modul in care barul se echilibreaza cu intreaga incapere. Doua reguli de baza te vor ajuta in acest sens: coordonarea cu mobilierul folosit pentru amenajarea camerei si orientarea in functie de marimea spatiului.
Daca ai optat deja pentru un mobilier traditional sau clasic, din lemn masiv, inseamna ca livingul sau locuinta open-space iti asigura o suprafata suficient de generoasa pentru a face fata incarcarii vizuale. Incearca sa urmezi pe cat posibil aceeasi tendinta si sa folosesti o nuanta similara de lemn. Mai poti opta si pentru piatra sau fier forjat, care se incadreaza usor intr-un decor rustic.
Spatiul este suficient de mic pentru ca totul sa fie deschis la culoare si in linii minimaliste? Opteaza pentru pal melaminat in alb, crem, bej, gri sau grej, ori structura metalica cu blat din sticla, pentru a castiga spatiu vizual. Poti folosi de asemenea si una sau mai multe suprafete acoperite cu oglinda pentru un touch modern si extinderea perceptuala a incaperii.
Ai ales sa decorezi sufrageria in stil contemporan sau shabby chic? Atunci ai nevoie de un design cu personalitate, in culori energice, care sa nu ramana mai prejos de restul amenajarii.
Variante adaptate
Locuiesti la bloc, ai un living mic si nu prea ai cum sa integrezi un bar complet? Nu este nevoie sa renunti complet la idee. Poti achizitiona o masa cu roti, cu blat din sticla si cel putin un raft, pe care sa o transformi intr-un bar mobil. O astfel de masa poate fi cu usurinta trasa langa orice perete, unde spatiul o permite, si mutata, daca la un moment dat ai nevoie de spatiu sau ai musafiri si vrei ca barul sa fie mai aproape de fotolii.
Te mai poti de asemenea folosi de o comoda inalta pe care o ai deja in incapere. Elibereaza blatul, lasand doar unul sau doua elemente decorative care iti plac, si asaza acolo sticlele cu bauturile preferate, pastrand loc suficient pentru o tava cu doua sau trei pahare. Amplaseaza langa comoda fotoliul preferat si barul tau este gata.
Mobilier si dotare
Dupa cum ti-ai dat seama pana acum, trei sunt elementele esentiale de care ai nevoie pentru a crea un spatiu de bar. Primul este blatul, pe care poti sa pregatesti bauturile, care difera ca dimensiune si inaltime, standardul fiind insa undeva pe la 80 – 85cm de sol, cu o latime de 35 – 50cm.
In al doilea rand, ai nevoie de un spatiu pentru depozitarea bauturilor. In aceasta categorie intra o parte din suprafata blatului, daca nu ai alta optiune sau iti place sa etalezi bauturile direct in zona de servire. Mai atragator si mai usor de organizat este barul in varianta care include rafturi deschise sau inchise, intr-un format de dulap, unde poti tine sticlele, paharele, tavi si alte ustensile necesare (tirbuson, desfacatorul pentru sticle de bere etc.).
Pentru cei care prefera sa bea berea rece este recomandata includerea unui mini frigider care sa permita depozitarea de doze sau/si sticle de mici dimensiuni.
Daca vrei sa poti servi cocktailuri, nu uita sa cumperi un shaker si pahare pe masura. Iti place cafeaua si ai suficient loc? Un expressor nu ar arata rau.
Lumini
Nu este suficienta lumina din living? Poate fi, insa, daca vrei sa transformi, fie si pentru cateva ore, barul in punctul central al petrecerii sau, pur si simplu al incaperii, ai nevoie de o lumina pe masura.
Poti opta pentru spoturi inserate in tavan, deasupra blatului, care sa atraga atentia asupra zonei de servire, lustre lungi, tip pendul, pana aproape de nivelul capului sau alte variante potrivite.
Pentru ca de obicei obiectivul este sa petreceti mai mult timp impreuna si petrecerea sa tina cat cateva ore bune, iti recomandam becuri in tonuri reci. Iar pentru economie si durata lunga de viata, te sfatuim sa te orientezi catre LED-uri.