fbpx

Cum se curata si intretine corect o friteuza cu aer cald

Last Updated: 13.10.24

 

Prezentandu-se ca un model de ultima generatie, friteuza fara ulei invadeaza casele si incanta tinerii si batranii deopotriva pentru capacitatea sa de a gati alimente sanatoase si gustoase. Usurinta sa de intretinere este mentionata ca unul dintre cele mai mari avantaje ale sale. Daca alte modele necesita uneori apa clocotita, cristale de soda si produse de curatat pentru a ramane stralucitoare si gata sa gateasca in siguranta, friteuza fara ulei asigura o curatare usoara. 

 

Friteuzele cu aer cald sunt in voga, deoarece ofera diverse beneficii, cum ar fi gatirea de mese sarace in grasimi si sanatoase. Sunt usor de curatat, ofera o metoda simpla si rapida de gatit si iti permit sa prepari mai multe feluri de mancare simultan. Cu mancarea prajita, gatita in mod traditional, exista peste tot o multime de unelte murdare, tigai slinoase, precum si suprafete grase. Iata cum sa cureti o friteuza cu aer cald pentru a asigura longevitatea aparatului.

 

Urmeaza instructiunile din manualul de utilizare

Desi in general friteuzele functioneaza cam la fel, este recomandat sa urmezi instructiunile de intretinere din manualul de utilizare pentru modelul tau. De obicei, vei gasi pasii si recomandarile de urmat pentru a intretine dispozitivul. Daca nu il mai ai, il poti gasi cu usurinta pe site-ul producatorului. 

Cum sa-ti cureti usor friteuza cu aer cald

Intretinerea friteuzei cu aer cald este importanta si ar trebui sa o cureti regulat pentru a te asigura ca functioneaza corect. Iata ce poti face: in primul rand, deconecteaz-o si las-o sa se raceasca inainte de a incerca sa o cureti. Freaca exteriorul cu o carpa umeda.

Componentele friteuzelor cu aer cald sunt fabricate de obicei din materiale cu strat de acoperire antiaderenta, deci pot fi curatate fara probleme. Cu toate acestea, daca mancarea este lipita de suprafata, se recomanda sa o inmoi inainte de a o curata.

 

Cum cureti ustensilele metalice de la o friteuza

Ustensilele metalice nu trebuie utilizate la curatarea mini-friteuzei cu aer cald, deoarece acestea pot provoca zgarieturi. In schimb, trebuie folosit un burete neabraziv. Capacul, tava si cosul trebuie curatate cu apa calda si sapun de vase. Deoarece toate componentele detasabile sunt sigure pentru masina de spalat vase, acestea pot fi igienizate pe aceasta cale. Pentru curatare, trebuie sa utilizezi sapun degresant lichid.

 

Foloseste accesorii adecvate

Pentru a fi sigur ca obtii rezultate cat mai bune si pentru a nu rata nici ultimul centimetru patrat din friteuza ta, foloseste accesoriile esentiale: panza de microfibra care sa nu zgarie, burete abraziv si burete neabraziv, prosop de hartie, perie de scrub si periuta de dinti pe care nu o mai folosesti pentru a trece prin cele mai greu accesibile colturi si caneluri ale dispozitivului.

 

Cum cureti exteriorul friteuzei

Este adevarat ca igienizarea exterioara a friteuzei nu va afecta gatitul cartofilor prajiti. Pe de alta parte, in ceea ce priveste aspectul vizual, este esential, deoarece, in timp, depozite de grasime si urme de stropi se formeaza pe peretii exteriori ai friteuzei. Pentru a limita aceste efecte nedorite, trebuie degresat dupa fiecare utilizare cu un produs special. 

Aplica sau pulverizeaza pe suprafetele de tratat, lasa substanta sa actioneze cam zece minute si sterge cu o carpa uscata sau cu un servetel umed. De asemenea, este posibil sa executi aceasta operatiune prin inlocuirea degresantului cu alcool menajer, care sa fie aplicat cu un prosoape de hartie.

 

Ce ar trebui sa faci dupa curatare

Capacul aparatului, tava si cosul de friteuza trebuie sa fie bine uscate inainte de a asambla la loc dispozitivul. Daca friteuza are un miros persistent de mancare, ar trebui sa o cureti imediat. Chiar si dupa acesta operatiune, daca mirosul este inca prezent, tava si cosul trebuie sa fie inmuiate din nou intr-o solutie de sapun lichid timp de o ora inainte de a le limpezi din nou.

 

Ce ar trebui sa faci daca mirosul nu dispare

Daca mirosul persista in ciuda tuturor masurilor pe care le-ai luat, poti taia o lamaie si sa freci cu jumatate din ea continutul aparatului. Poti, de asemenea, sa storci sucul de la o jumatate de lamaie pe un prosop de hartie si sa stergi friteuza cu acesta. Dupa o jumatate de ora de asteptare, il poti spala din nou. Daca din aparat iese fum alb in timpul utilizarii, inseamna ca in partea sa de jos exista prea multa grasime si ca aceasta incepe sa se descompuna. Prin urmare, trebuie curatat bine.

 

Ce trebuie sa faci daca friteza ta nu porneste dupa curatare

Poate suna ciudat, dar inainte de a putea apela la ajutorul unui specialist, verifica daca friteuza este conectata la o sursa de alimentare si daca intrerupatorul este pornit. Iar daca toate conexiunile sunt corecte si dispozitivul tot nu porneste, consulta manualul de utilizare pentru a gasi o solutie tehnica ce ar putea sa dea roade. Daca nici dupa aceea nu se intampla nimic si aparatul tot nu functioneaza, contacteaza imediat reteua de service indicata de producator.

 

Cat de des trebuie sa-ti cureti friteuza

Nu exista momente standard in care ar trebui sa faci aceasta operatiune. Curatarea unei friteuze cu aer cald imediat dupa fiecare utilizare este recomandata intotdeauna. Cu toate acestea, daca nu reusesti de fiecare data, atunci asigura-te ca o vei curata inainte de ziua in care o vei folosi din nou.

Precautii la curatarea friteuzei

Nici o activitate casnica nu este total lipsita de riscuri si, atunci cand cureti o friteuza cu aer cald (aici am comparat cateva modele) in care ai investit foarte mult, nu doresti sa se intample nimic extraordinar sau sa ai vreo surpriza neplacuta. De aceea, iata cateva precautii simple de care sa tii cont in timpul sau dupa igienizarea dispozitivului:

Cand cureti componentele friteuzei cu aer cald, nu uita sa manipulezi piesele cu grija. Nu te grabi sa le speli, poti ajunge sa le zgarai sau sa le deteriorezi.

Foloseste produse de degresare, atunci cand exista multa murdarie acumulata in interiorul friteuzei, sau chiar pe zonele dintre cos si tava.

Inainte si dupa curatarea componentelor, verifica-le cu atentie, la fel si starea cablurilor, si asigura-te ca nu sunt deteriorate in nici un fel.

Nu folosi prea mult ulei pentru a gati mancarea si incearca sa nu depasesti cantitatea optima de alimente recomandate sa fie preparate in acelasi timp.

Incearca sa cureti friteuza dupa fiecare utilizare, atat la interior, cat si la exterior, astfel incat sa nu trebuiasca sa depuni prea mult efort atunci cand situatia chiar o cere.

Nu scufunda niciodata componentele care vin in contact cu alimentarea (de exemplu, tabloul de comanda) pentru a le spala. Foloseste o carpa umeda pentru a le curata corect.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii