fbpx

Cum se dezgheata o combina frigorifica

Last Updated: 20.01.25

Aparent nu toti sunt interesati de cum se dezgheata o combina frigorifica, deoarece variantele moderne au functie de dezghetare automata.

Dar, exista in continuare pe piata multe combine performante, care folosesc sisteme de racire ce necesita un astfel de procedeu la un anumit interval de timp. Daca nu faci asta, aparatul nu va mai da randamentul promis.

Totodata, tine cont de faptul ca periodic, dezghetarea e recomandata si la modelele care au o functie automata care face asta. Astfel, vei ajuta combina sa functioneze la parametri normali pentru cat mai mult timp.

 

La cat timp se dezgheata combina frigorifica

Dezghetare combinei frigorifice nu este o activitate foarte placuta pentru multe persoane. Insa, partea buna este ca daca folosesti aparatul in mod corespunzator, nu va trebui facuta des.

In general trebuie sa te ocupi de asta de 2-3 ori pe an. Dar ceea ce trebuie sa ai in vedere e faptul ca este absolut necesara atunci cand pe peretii aparatului se aduna gheata mai multa ca de obicei.

Asadar, daca nu ai grija, este posibil sa fie nevoie sa dezgheti mai des combina.

 

Ce sa faci inainte de dezghetarea frigiderului/combinei frigorifice

Cand vrei sa dezgheti frigiderul, primul pas e acela de a-l scoate din priza.

Dupa lasa-i usile deschise larg.

Intre timp, pregateste apa calduta, detergenti si zona in care vei transfera alimentele scoase din interior.

Daca vrei sa speli bine si rafturile, dar si sertarele, ceea ce e recomandat, asigura-te ca ai loc in baie pentru asta. De ce in baie? Pentru ca in cada sau in cabina de dus vei avea mai mult spatiu pentru a le curata mai usor.

femeie care dezgheata combina frigorifica

Stocarea alimentelor pe perioada dezghetarii

Cel mai bine ar fi sa dezgheti combina cand ai cat mai putine alimente atat la frigider, cat si la congelator. Insa, acest lucru nu e mereu posibil, mai ales daca vorbim de o urgenta.

In astfel de cazuri, ce poti face e sa ai totul pregatit, pentru a dura cat mai putin intregul proces.

Daca e iarna, totul e mult mai simplu, deoarece poti sa depozitezi alimentele pe balcon sau poti lasa geamul de la bucatarie deschis pentru a fi cat mai rece.

Daca e vara, alege sa faci decongelarea mai pe seara sau dimineata, cand e mai racoare.

Nu uita ca poti apela la vecini sau prieteni pentru a depozita alimentele in perioada dezghetarii daca ai produse care se strica usor (oua, carne, lapte etc.)

 

Metode de dezghetare a frigiderului/congelatorului

Metoda clasica de curatare presupune scoaterea alimentelor si lasarea usilor deschise, cu aparatul scos din priza, bineinteles. Astfel, gheata se va topi in mod natural si apoi totul poate fi indepartat usor.

Partea de frigider e simplu de dezghetat, si rapid, deoarece nu se aduna multa gheata.

Daca nu ai timp sa astepti prea mult pentru congelator si nu vrei sa lasi alimentele in conditii nu foarte bune, si aici ai o solutie. Ia un bol cu apa fierbinte, baga-l in congelator, dupa ce ai scos sertarele, si inchide usa. In cateva minute gheata va incepe sa se topeasca si poti apoi sa o elimini simplu si rapid.

Ai grija ca la baza aparatului sa pui un recipient in care se poate colecta apa sau prosoape.

Cum sa cureti frigiderul si congelatorul

Dupa ce s-a dezghetat totul, urmeaza curatarea. Ea trebuie facuta in profunzime.

Spala cu apa calduta si detergent fiecare suprafata, apoi clateste cu apa curata. Sertarele si rafturile se curata cel mai bine separat, la chiuveta, daca aceasta e suficient de incapatoare, sau la baie, in cada/dus.

Ai in vedere faptul ca in interiorul frigiderului ai si un canal de scurgere. Si acesta trebuie curatat, deoarece daca se infunda vei gasi apa in partea de jos a frigiderului.

Nu uita si de exteriorul aparatului. Si el trebuie curatat, pentru a-si pastra aspectul placut pentru cat mai mult timp.

 

Ce sa faci dupa ce ai dezghetat combina frigorifica

Dupa ce ai dezghetat combina frigorifica, trebuie sa o speli, asa cum spuneam si mai sus.

Apoi, ceea ce trebuie sa faci este sa fixezi inapoi pe pozitie rafturile, sertarele si alte accesorii. Acest pas se face dupa ce totul s-a uscat foarte bine.

La final, baga aparatul in priza pentru a incepe sa raceasca si introdu rand pe rand inapoi alimentele. Daca aparatul tau beneficiaza de functii de racire rapida, acum e momentul perfect pentru a le folosi.

 

Intrebari frecvente

De ce nu se mai opreste combina frigorifica?

Motivele pentru care motorul combinei continua sa functioneze neintrerupt sunt multiple. Iata-le pe cele mai populare:
– Termostatul este stricat;
– Exista defectiuni la instalatia de freon;
– Sunt probleme la motor;
– Deschizi usa prea des, temperatura din camera este mare si combina nu reuseste sa mai raceasca;

Afla mai multe cauze si cum poti rezolva problema din ghidul De ce nu se mai opreste frigiderul?

 

La ce temperatura se regleaza combina frigorifica?

Daca ai o combina frigorifica, trebuie sa ai in vedere temperaturile optime pentru fiecare parte. In frigider se recomanda sa fie intre 2 si 7 grade Celsius, iar in congelator intre -15 si -23 grade Celsius.

De ce face gheata combina frigorifica?

Unele dintre motive ar putea fi: usa nu s-a inchis etans, sistemul de ventilatie nu functioneaza in mod corespunzator, temperatura din interior nu este setata in mod corect.

 

Acum ca stii cum se dezgheata o combina frigorifica si cat de des trebuie sa te ocupi de asta, aparatul tau va functiona corect pentru mult timp.

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii