Printre mancarurile tale preferate se afla ardei umpluti, dar ai dori sa incerci mai multe retete, spre a deveni o adevarata experta in ce priveste acest fel de mancare? Se vor gasi optiuni pentru fiecare preferinta, atat de post, cat si cu carne, astfel incat sa nu iti fie deloc greu sa iti faci o bucurie culinara de oricate ori doresti. Iata cateva astfel de retete.
In special vara, dar nu numai in acest anotimp, poti profita de bucuriile pamantului de sezon si vei avea la dispozitie ardei pe care ii poti gati in nenumarate feluri, printre care se afla si retetele de ardei umpluti cu carne si orez sau de post, cu diferite sosuri, facuti in cuptor sau pe plita ori in tigaie. Si ii poti pregati si fara a-i prepara termic, tinandu-i in congelator, astfel incat sa ai la indemana o masa rapida si gustoasa atunci cand simti nevoia. Iata cateva retete apreciate de gurmanzii romani.
Ardei umpluti cu carne si orez
Printre cele mai cunoscute si indragite retete sunt cele de ardei umpluti cu orez si carne, savurate atat la ocazii speciale, cat si in zilele obisnuite. Se prepara atat in bucataria romaneasca, dar se intalnesc si in cea moldoveneasca. Iata ce ingrediente iti sunt necesare:
10 ardei grasi
1 kg carne tocata
3 cepe de dimensiuni mari
O cana de orez
1 ou
2 linguri de pasta de rosii
Patrunjel
Cimbru
Sare
Piper.
Reteta de ardei umpluti moldovenesti porneste de la curatarea legumelor prin indepartarea cotoarelor, spalarea si taierea unei mici parti din varf. Se taie ceapa si se caleste in ulei pana cand se rumeneste frumos, dupa care se adauga peste ea sosul de rosii si putina apa, dupa alte cateva minute adaugandu-se in tigaie si orezul care a fost spalat si oparit in prealabil, amestecandu-se cu o lingura de lemn. La final, se pune patrunjelul tocat.
Amestecul acesta se impreuneaza cu cel format din carnea tocata, oua, sare, piper si cimbru si se umplu ardeii care se pun intr-o cratita mare sau o tava, fiind acoperiti cu apa. Se introduc la cuptor, la foc mediu, pret de 50 de minute, dupa care se adauga o jumatate de cana cu apa si suc de rosii si se mai lasa sa fiarba pana la 15 minute pentru a fi gata garnitura de ardei umpluti taranesti.
Reteta ardei umpluti de post
Daca doresti o reteta lejera de ardei umpluti cu sos, fara greutatea digestiva impusa de majoritatea tipurilor de carne, afla ca exista astfel de optiuni numai bune de incercat de vegetarieni, vegani sau in perioadele de post, bineinteles.
Ingrediente necesare pentru ardei umplut fara carne:
6 ardei grasi
Doua cepe mici
150 g orez
1 morcov
2 linguri de ulei
Jumatate de dovlecel mic
Jumatate de ardei kapia
O treime dintr-o vanata
150 g ciuperci
Patrunjel
Marar
Cimbru uscat
Sare
Piper
500 ml suc de rosii.
Pentru a ajunge la deliciosii ardei umpluti, va trebui sa muncesti, mai intai curatind legumele si taind ceapa si morcovul (poate fi dat pe razatoare), precum si ciupercile, dovlecelul si vanata. Ceapa se caleste in tigaie si se adauga morcovul, ciupercile si, dupa ce se evapora apa din vas, se introduc dovlecelul si vanata, la final adaugand ardeiul kapia tocat. Se asezoneaza cu condimente si se introduce si orezul crud, pentru maximum 5 minute, in cele din urma adaugand verdeturile.
Dupa ce se raceste umplutura, se introduce in ardeii grasi, dupa ce acestia se rumenesc putin intr-o tigaie. Intr-o cratita inalta se pun gogosari umpluti cu sucul de rosii si 500 ml de apa calduta, adaugand un praf de sare, lasand sa fiarba la foc mediu, acoperind cu un capac. Cand se ajunge la clocot, se scade focul si se lasa la fiert 40 minute. Alternativ, poti face ardei umpluti la cuptor lasand cratita la 200 de grade 60 de minute.
Ardei umpluti cu varza, moldovenesti
Ai pofta de niste ardei umplut cu varza murata, mai ales in sezonul rece? In perioada muraturilor si conservelor, orice gospodina va recurge la conservarea legumelor favorite, unele preferand, chiar, o astfel de reteta, pentru a avea la indemana o garnitura acrisoara si crocanta delicioasa. Iti sunt necesare urmatoarele:
15 ardei grasi
1 morcov ras
1 kg varza curatata si taiata fideluta sau data pe razatoare
3 frunze de telina tocata
Cimbru si marar uscat
Sare neiodata
Hrean feliat
Ardei iute (optional)
Otet alimentar de 9 grade.
Se amesteca varza si morcovul si se presara sare, cimbru si putina telina tocata. Se framanta amestecul pentru a se inmuia si se lasa 10 minute, timp in care speli si cureti ardeii de seminte si cotor.
Ardeii se umplu cu amestecul de legume si se pun pe fundul borcanului marar si cimbru uscat. Se pun ardeii in borcan unul peste altul, plasandu-se printre ei ardei iute si bucati de hrean. Deasupra se pun crengute de cimbru si marar. Se umple cu un amestec de 3l de apa fiarta cu 3 linguri de sare neiodata (pentru muraturi) care se pune la clocotit cateva minute si se lasa sa se raceasca, dupa care se toarna in borcane, lasandu-se pret de 24 de ore acoperite doar cu niste farfurioare, dupa care se pune in fiecare borcan cate una sau doua linguri de otet, infiletandu-se bine. Pentru a se mura au nevoie de 2 luni.
Ardei umpluti cu pui
Cand esti la dieta si tii cont de cati carbohidrati consumi, poti incerca o reteta de ardei umpluti fara orez, unde te bazezi pe carne si legume pentru a obtine o masa satioasa si gustoasa. Pentru 6 portii ai nevoie de:
6 ardei grasi
O ceapa
Un morcov
300 g carne tocata de pui
Un praz
Doua tije de telina
400 g rosii pasate
O lingura rasa de zahar
100 g parmezan ras
50 g unt
O lingura de cimbru uscat
O lingura de ulei de masline
Sare
Piper
250 g paste (optional).
Se pune apa la fiert cu sare si, cand clocoteste, se introduc ardeii si se lasa in jur de 10 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Se toaca ceapa si prazul si se calesc intr-o tigaie incinsa cu 20 g unt si uleiul de masline, dupa care se adauga telina si morcovul. Dupa ce acestea se inmoaie, se adauga carnea si se amesteca foarte bine, lasand-o sa fiarba inabusit cateva minute, adaugand apoi rosiile, cimbrul si zaharul, lasand la fiert 10 minute. Se condimenteaza cu sare si piper, se ia de pe foc si se adauga parmezanul, amestecand bine.
Ardeii se taie si se indeparteaza semintele si cotorul, se umplu cu amestecul de carne si legume si se pun in picioare intr-un vas, acoperindu-l cu folie de aluminiu si introducandu-l la cuptor pentru 20 de minute, dupa care se scoate folia si se mai lasa 10 minute.
Ii poti folosi pentru supa de ardei umpluti daca adaugi o cantitate suficienta de suc de rosii, cu ceapa si morcov calite si sare.
Se fierb pastele (pot fi inlocuite cu conopida tocata si prajita, cu mirodenii, pentru a scadea numarul de calorii pentru orez fiert – 130 de calorii la suta de grame de produs fiert) si se pun in farfurie, pozitionand deasupra un ardei umplut peste care se rade parmezan. Pentru 100 g de ardei umpluti calorii sunt in numar de 110, dintre care pentru 100 g de ardei gras calorii sunt 31.
Ardei umpluti cu carne de curcan
Vrei sa incerci niste retete carne tocata cu orez care se prezinta in moduri diferite fata de o garnitura obisnuita? O mancare de acest fel poate fi mai gustoasa si mai interesanta cand se prezinta sub forma de ardei umpluti pentru care iti vor fi necesare urmatoarele:
6 ardei medii
60 g orez
600 g piept de curcan maruntit
1 ceapa tocata marunt
5 linguri de bulion
2 morcovi rasi
1 ou
Ulei
Patrunjel tocat (3 linguri)
Sare
Piper.
Se curata ardeii si se spala, lasandu-se la scurs, cotorul putandu-se pastra pentru a acoperi leguma, daca se doreste, sau se arunca. Uleiul se pune in tigaia incinsa si se caleste ceapa in el, adaugandu-se morcovul si orezul spalat in cateva ape in prealabil, dupa care scoti tigaia de pe foc si o lasi putin, adaugand carnea, oul, trei linguri de bulion, sarea si piperul, amestecand bine, dupa care se umplu ardeii si se pun cu fata in sus intr-o oala, printre ei adaugandu-se apa cat sa ii acopere pe jumatate, dupa care se lasa la fiert bine, pana se inmoaie.
Pentru un sos de rosii cu ardei umpluti vei adauga spre final bulionul ramas amestecat cu doua linguri de faina si 50 ml de apa fiarta. La final, poti adauga patrunjelul tocat. Se servesc cu smantana sau salata.
Ardei umpluti cu carne de vita
Preferi carnea de vita? O optiune spre care te poti indrepta pentru preparare este aceasta, care foloseste urmatoarele ingrediente pentru reteta:
7 ardei grasi medii
80 g orez
350 g carne tocata de vita
1 morcov dat pe razatoare
O ceapa tocata
Sare
Piper
Patrunjel verde
800 ml suc de rosii
2 lingurite de zahar brun
Busuioc verde.
Se amesteca intr-un castron carnea, morcovul, ceapa si orezul, piperul, sarea si patrunjelul tocat. Se spala ardeii si se taie cotorul, indepartandu-se semintele si nervurile, umplandu-se cu amestecul mai sus realizat, dupa care se toarna suficient sos de rosii (poti folosi suc de rosii cu ardei capia daca ai la indemana, pentru un plus de aroma) incat sa acoperi mai mult de jumatate din ardei, adaugand si zaharul.
Se pune cratita pe foc si se fierbe pret de o ora, acoperita cu un capac. Se scoate capacul si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru jumatate de ora. Un sos pentru ardei umpluti cu carne de vita este cel format din smantana, deasupra presarand busuiocul verde tocat.
Ardei umpluti cu cartofi
O reteta simpla de post sau vegetariana este cea cu umplutura de cartofi, care nici nu va costa prea mult pentru preparare. Vei folosi:
1 kg cartofi
1 kg ardei gras
3 cepe
Boia dulce de ardei
Cimbru maruntit
Piper
Sare
Ulei.
Ardeii se curata si se spala, ca si cartofii, care se vor fierbe in coaja in apa cu sare pentru pana la 20 de minute, dupa care se curata si se sfarama cu o furculita, fara a-i transforma in piure.
Se curata ceapa si se caleste in cateva linguri de ulei, adaugand cate putina apa, dupa care se adauga boiaua (se poate inlocui sau adauga si bulion de ardei iute, daca se prefera picant) dupa care se ia de pe foc si se amesteca ceapa cu cartoful, adaugand condimentele dupa gust.
Ardeii se presara cu sare pe interior si se umplu cu grija, dupa care se pun intr-o tava data cu putin ulei (ii poti stropi cu ulei) si se vor introduce intr-un cuptor incorporabil la foc potrivit, intorcandu-i pe toate partile, din cand in cand, pentru a nu se arde. Cand sunt patrunsi bine, vor fi gata de consum.
Ciorba de ardei umpluti
Printre retetele ardelenesti apreciate de romani se afla ciorba de ardei umplut care exista in multe retete, cu diferite tipuri de ingrediente, unele din cele mai comune fiind, totusi, urmatoarele:
25 ardei mici (sau 10 de dimensiuni medii)
2 cepe medii tocate
1 kg carne tocata de porc
100 g orez
Cimbru uscat
Sare
Piper
2 linguri de ulei sau unt.
Pentru supa ai nevoie de 1 litru de suc de rosii, o ceapa tocata si un morcov dat pe razatoare, 2 linguri de ulei si sare, precum si un varf de zahar.
La baza, e o reteta de ardei umpluti cu carne de porc, pana in momentul in care adaugi lichidele. Vei curata ardeii si vei indeparta semintele si cotorul, spalandu-i.
Se condimenteaza carnea tocata si se amesteca bine, dupa care se adauga cimbru uscat, eventual marar si patrunjel tocate, iar intr-o tigaie se caleste ceapa in ulei, cu putina sare, adaugandu-se orezul crud si spalat in cateva ape, maximum 4 minute, dupa care se adauga in carne.
Se umple fiecare ardei, insa nu complet, cu dop, pentru a permite orezului sa se umfle la fierbere. Se asaza intr-o tigaie incinsa pentru a se rumeni putin la exterior si a prinde o savoare deosebita, intorcandu-i pe toate partile.
Intr-o tigaie inalta si incapatoare rumenesti ceapa si morcovul pentru supa si stingi cu suc de rosii, adaugand, apoi, ardei umpluti pentru ciorba, incheind cu turnarea intregii cantitati de suc de rosii, adaugand putina sare si o lingurita de zahar, pentru a corecta aciditatea, dupa care lasi la foc mic pentru 45 de minute cand incep sa clocoteasca, oala trebuind acoperita cu un capac.
Cand este gata, supa se serveste fierbinte, cu smantana si patrunjel verde si o felie de paine de casa.