Cum se face crema de zahar ars si la ce trebuie sa fii atenta ca obtii textura perfecta. Cat timp o tii la cuptor, la bain-marie, de ce se branzeste si ce trebuie sa faci pentru a evita asta. Cate calorii are crema de zahar ars si cum se intoarce usor cand o pui pe platou.
Crema de zahar ars
- 8 oua
- 150g zahar
- esenta de vanilie
- 1 litru de lapte
- 200g zahar
Crema de zahar ars se prepara destul de simplu daca stii foarte clar cateva detalii importante si pasii care trebuie urmati.
1. Cum faci siropul de caramel pentru crema
Prima etapa este realizarea siropului de caramel sau zahar ars. Il obtii usor punand zaharul din reteta intr-o oala la foc mediu. Amesteci permanent pentru a evita arderea, pana cand zaharul devine aproape lichid si incepe sa capete o culoare caramel.
Ce poti gresi aici este sa dai focul prea la tare sau sa lasi caramelul sa ajunga maro inchis. In acest caz l-ai ars, este amar si nu il poti folosi. Dar nu-i bai, mai incearca o data.
Ideal este sa faci siropul direct in vasul in care vei gati si crema. Altfel, o parte din el va ramane pe peretii craticioarei in care il prepari. Cat este inca semi-lichid intorci recipientul intr-o parte si in alta pana cand aduci siropul si pe pereti, astfel incat sa ii acopere, apoi lasi la rece. Ai grija, siropul este foarte fierbinte.
Nu-ti face griji daca pocneste si se fisureaza cand se raceste. Este normal.
Utile: Siropul de caramel se prepara cel mai bine intr-un vas metalic, de inox emailat sau aluminiu. Materialul conduce caldura rapid si siropul e gata in cateva minute.
2. Cum pregatesti crema de oua si lapte
A doua etapa este prepararea cremei. Este foarte simplu. Adaugi intr-un bol potrivit pentru mixer, ouale, zaharul, esenta de vanilie si alte ingrediente pentru aroma, cum ar fi coaja rasa de portocale.
Amesteci la mixer pana cand obtii o compozitie omogena, pufoasa. Adaugi apoi laptele (sau smantana, daca vrei sa faci creme brulee). Amesteci totul si apoi torni in oala in care ai pus siropul pentru crema de zahar ars.
3. La cate grade se coace crema de zahar ars
Este foarte important sa stii la ce temperatura se coace crema de zahar ars. Daca dai cuptorul prea tare, oul de la interior ii va da o textura neplacuta, buretoasa. In cazul in care e dat prea la incet, coacerea va dura prea mult. Daca e totusi sa gresesti, e mai bine sa pui crema de zahar la copt la o temperatura mai mica, decat la una mai mare.
Crema de zahar ars se coace la 170 – 180oC sau la foc mediu, daca ai cuptor pe gaz. Pentru a evita sa te trezesti cu o crema de zahar ars plina de gaurele si cu textura buretoasa, nu prea placuta, e nevoie sa o gatesti la bain-marie.
Deci, pui recipientul tapetat cu siropul de caramel si cu crema de oua intr-o tava inalta, in care ai pus apa rece cam pe jumatate. Nu vrei sa dea pe afara, dar nici sa se evapore prea repede.
Pentru a evita ca apa din tava sa inceapa sa fiarba, mai adauga din cand in cand apa rece. Daca apa din tava fierbe, va fierbe si compozitia de crema si se va transforma in structura buretoasa pe care vrem sa o evitam.
Ai nevoie de un termometru bun pentru cuptor? Citeste mai multe despre termometrele de bucatarie populare anul acesta.
4. Cat se tine crema de zahar ars la cuptor
Timpul depinde de cantitatea de compozitie pusa in vas. Daca pui crema de zahar ars in vase ramekin mici, poate fi gata in 30 – 40 minute sau chiar mai devreme. Daca folosesti un vas mai mare, va avea nevoie de 40 – 50 minute sau putin mai mult.
5. Cand e gata crema de zahar ars
Crema de zahar ars trebuie sa aiba o textura usoara de budinca. Adica, continutul nu trebuie sa se miste sub stratul care se formeaza la suprafata, decat putin in centru.
Daca misti recipientul in care ai pus crema la copt si compozitia face valuri sub suprafata, mai trebuie lasata. Daca este ferma si nu se misca in vas, e timpul sa o scoti din cuptor.
6. Cum servesti acest desert
Dupa ce ai scos-o din cuptor, crema de zahar ars trebuie lasata sa se raceasca incet. O pui apoi la frigider pentru minim 3-4 ore. Este un pas important daca vrei sa reusesti sa o intorci usor si sa arate bine pe platou.
Apoi, cand s-a racit bine, poti incerca sa o intorci. Foloseste un cutit pentru a separa crema de peretii vasului si apoi intoarce pe o farfurie putin adanca sau un platou. Nu te ingrijora daca marginile nu ies perfect netede. Pune tot sosul de caramel peste ea, va acoperi imperfectiunile si va arata minunat.
Mai poti adauga fructe (portocale, capsuni, afine), cioclata rasa sau chiar inghetata de vanilie.
Incearca si tortul de mere cu crema de zahar ars, prajitura alba ca zapada si prajitura alibinita.
De ce nu se incheaga crema de zahar ars
Desi se intampla mai des sa coci crema de zahar ars prea tare, se poate intampla si sa nu se lege. Adesea este vorba despre o compozitie cu prea putine oua in raport cu laptele.
Pentru ca ouale, si mai precis albusul, asigura formarea texturii de budinca, legand compozitia, daca pui prea mult lapte la prea putine oua, crema nu se va lega. Foloseste 8 – 10 oua pe litrul de lapte si eviti din prima aceasta situatie.
Mai frecvent, crema nu se leaga pentru a nu a fost tinuta destul de mult la cuptor. Pentru ca se coace la temperatura mica, e nevoie sa ai rabdare. Daca este inca lichida, mai lasa la copt.
De ce se branzeste crema de zahar ars
Este foarte simplu. Daca nu stii exact cum se face crema de zahar ars si gatesti ouale la o temperatura prea mare, acestea capata textura binecunoscuta de omleta, chiar daca este in amestec cu lapte – solida, poroasa. Crema de zahar ars se branzeste deci pentru ca ai dat cuptorul prea tare, nu ai pus suficienta apa in tava de sub vasul cu crema sau ai uitat sa mai adaugi si a dat in fierbere.
Set 4 ramekin BergHOFF-Gem, 9×4.5 cm , ceramica, negru – Ultimele produse. Vezi aici pretul!
Cate calorii are crema de zahar ars
Multe persoane se intreaba cate calorii are crema de zahar ars. Preparata dupa reteta clasica, 100g de crema de zahar ars are aproximativ 130 de calorii.
Este un desert cu mult zahar, lapte (bogat si el in carbohidrati) si oua, deci nu chiar un produs dietetic. Nu iti va afecta insa silueta daca il consumi cu moderatie.
Acum stii cum se face crema de zahar ars. Chiar daca este prima data cand o prepari, daca esti atenta la:
- – culoarea siropului de caramale (sa nu il arzi)
- – proportia dintre oua si lapte
- – cum gatesti crema la cuptor (apa din tava nu trebuie sa fiarba)
vei obtine cu siguranta un desert genial, cu textura fina, delicata, perfecta. Spor si pofta buna!