Cum se face zacusca in general, cu trucuri si sfaturi utile despre ingrediente si mod de pregatire. Cum faci zacusca de vinete fasole, peste si ghebe – cele mai populare retete. De ce fermenteaza zacusca, cum sterilizezi corect borcanele si cum procedezi cand vrei sa folosesti aspirina sau conservant.
Zacusca e un preparat nelipsit din multe camari. Ea poate fi de mai multe tipuri si se poate consuma la orice masa a zilei. E realizata din diverse legume, se consuma pe paine, si cu cat folosesti legume mai naturale, cu atat si gustul va fi unul mai bun.
Zacusca se realizeaza de obicei toamna si se consuma oricand doresti si ai pofta. Poate fi facuta din legume prajite sau coapte, in functie de cat de sanatos vrei sa mananci. Zacusca se poate face cu vinete, peste, ghebe, fasole si multe altele, dupa preferintele fiecarei familii.
Ce este zacusca si cine a inventat-o
Zacusca este cel mai prezent tip de conserva din camarile romanilor. Ea e intalnita insa si in multe tari balcanice si nu numai. Se face toamna, in principal din legume, se depoziteaza in camara si se serveste cu paine, la orice masa a zilei.
Nu sunt informatii clare cu privire la originea acestui preparat. Cele mai multe voci spun ca ar proveni din Armenia sau Georgia.
Originea acestui termen este una slava, cuvantul in sine insemnand gustare sau aperitiv.
Cum se face zacusca – ingrediente
Ce contine zacusca
Zacusca are de fiecare data ingrediente precum: rosii, gogosari, vinete, ceapa, morcovi, ulei si condimente. Unele tipuri de zacusca mai contin si: ciuperci, dovlecei, peste sau bulion.
La capitolul condimente, de regula se foloseste: sare, piper si frunze de dafin. In ceea ce priveste zacusca de ciuperci, cea mai buna varianta e cea cu ghebe, insa, daca nu ai, poti folosi si alte soiuri.
Legumele folosite in zacusca nu sunt crude, ci ele trebuie in prealabil coapte si/sau calite. E un preparat care necesita destul de mult timp pentru a fi realizat, dar, la final, merita.
Ce fel de sare se pune la zacusca
Daca te intereseaza sarea care se pune in zacusca, cel mai bine e sa folosesti sarea clasica, alimentara. Nu cea fina, ci alege-o pe cea mai mascata.
Cantitatea trebuie gandita in functie de gustul fiecarei persoane. Daca nu ai voie sa mananci sarat, poti sa o si omiti sau sa pui mai putina.
Poti folosi la zacusca si sare de Himalaya, daca o preferi pe aceasta.
Cat ulei se pune la zacusca
Nu putem sa vorbim de o cantitate fixa de ulei pe care sa o folosesti. Acest ingredient se adauga in functie de tipul de zacusca si de proportia de legume folosite.
Unele persoane prefera o zacusca ceva mai uleioasa, altele vor o varianta mai uscata. Adaptezi totul dupa cum doresti sa fie rezultatul final.
Ulei se adauga si la calit ceapa, morcovul sau alte ingrediente care nu se coc. Acestea fiind zise, vezi daca atunci cand omogenizezi totul mai e sau nu nevoie de ulei suplimentar.
Cum se face zacusca
Cand se pune bulionul in zacusca
Daca alegi sa faci o reteta de zacusca in care se pune bulion, trebuie sa stii cand e momentul potrivit pentru asta.
Ei bine, acest ingredient se adauga dupa ce legumele cu texturi ceva mai dure au fost calite. Mai exact, va trebui sa il introduci in cratita in momentul in care condimentezi, inainte sa inceapa fierberea.
Cat se fierbe zacusca
Timpul pe care trebuie sa il aloci fierberii zacustei e de 60 de minute. Dupa ce a trecut o ora, ar trebui ca zacusca ta sa fie gata de pus in borcane sterilizate.
Ai insa in vedere faptul ca in tot acest timp trebuie sa mesteci continuu. Daca nu procedezi astfel, risti ca intreaga compozitie sa ti se lipeasca de oala. Da, poate fi destul de obositor, dar e cel mai sigur asa.
La ce temperatura se face zacusca la cuptor
Daca nu vrei sa ai grija faptului ca trebuie sa amesteci in permanenta zacusca, o poti fierbe si la cuptor. E mult mai simplu, deoarece nici nu va sari din compozitia fierbinte prin bucatarie, cum se poate intampla cand optezi pentru metoda clasica.
Pregatirea ingredientelor se face la fel ca la orice tip de zacusca, doar ca in momentul in care ajungi la pasul cu fierberea, bagi oala in cuptor. Aparatul de gatit trebuie setat pe 150 grade Celsius. Dupa 30 de minute scoate cratita, amesteca si mai las-o pentru inca 30 de minute.
Cand este gata zacusca
Zacusca este gata in momentul in care la suprafata apare uleiul. Asadar, cand se intampla asta, poti sa o opresti din fiert si sa o pui in borcane.
Cum se sterilizeaza zacusca
Cum se sterilizeaza borcanele de zacusca
Pentru a te asigura de faptul ca zacusca va rezista pentru cat mai multe luni, trebuie sa te ocupi de sterilizarea borcanelor. Pregateste-le pe cele potrivite, spala-le bine, apoi sterilizeaza-le.
Poti face asta la cuptor. Introdu borcanele in interior, cu capacele langa ele. Seteaza cuptorul la 150 grade Celsius, pentru 15 minute.
Dupa, introdu zacusca fierbinte in borcane si acopera-le la final cu o patura si lasa-le sa se raceasca lent.
Daca vrei sa te folosesti de metoda bain-marie, si aici e simplu. Fierbi borcanele pentru 10-15 minute, apoi, dupa ce se usuca, introduci zacusca fierbinte in ele.
Pentru siguranta, e recomandat sa sterilizezi din nou si dupa ce ai umplut recipientele. Daca vrei sa faci asta la cuptor, introdu borcanele in cuptorul preincalzit, la 100 de grade Celsius. Opreste aparatul si lasa-le acolo pentru a se raci singure.
Daca vrei sa sterilizezi la bain-marie, fierbe borcanele pentru 40 de minute.
Cum se pune aspirina la zacusca
Daca nu vrei sa sterilizezi zacusca dupa ce ai terminat-o, poti sa te folosesti de aspirina. Aceasta se adauga deasupra, dupa ce ai pus compozitia in borcane.
Unele persoane introduc o pastila in fiecare borcan, altele le piseaza si adauga cate putin in fiecare recipient.
Nu e insa foarte recomandat sa faci asta, mai ales daca vrei sa servesti si copiii cu acest tip de conserva.
Cat conservant se pune la zacusca
Sunt si persoane care se folosesc de conservanti speciali pentru zacusca. Nu sunt ingrediente naturale, asadar, gandeste-te de doua ori inainte de a folosi.
In ceea ce priveste cantitatea pe care trebuie sa o utilizezi, astfel de informatii vei gasi pe ambalaj, in functie de produsul cumparat.
De ce fermenteaza zacusca
Zacusca fermenteaza din cauza faptului ca nu te ocupi in mod corect de sterilizare. Trebuie sa folosesti acest procedeu si la borcane si la produsul final, dupa ce a fost introdus in recipient si inchis capacul. Astfel, te asiguri de faptul ca totul va fi bine.
Zacusca poate fermenta si daca ai un capac defect sau daca nu o pastrezi in conditii potrivite (la loc uscat si racoros).
Intrebari frecvente
Cat costa un borcan de zacusca de casa
Preturile sunt destul de variate cand vorbim de zacusca. Daca iti place varianta clasica, taraneasca, in marile supermarketuri vei gasi borcane de 300g care de cele mai multe ori costa pana in 10 lei.
Daca preferi varianta cu ghebe, atunci pretul creste si poate fi in jurul valorii de 20 lei. La fel si la zacusca cu fasole.
Cea mai scumpa zacusca de obicei este cea cu peste. Pretul este justificat avand in vedere faptul ca acest ingredient e ceva mai scump.
De ce se amaraste zacusca
Daca zacusca are un gust amar, pot fi mai multe cauze pentru asta. Ti le vom spune pe cele mai comune:
- Ai folosit prea multe foi de dafin;
- Ai ars compozitia in timp ce era la fiert;
- Nu ai scurs bine vinetele si ai introdus aceste legume cu zeama lor, care poate fi amaruie.
Cate calorii are o felie de paine cu zacusca
In cazul in care te intereseaza cate calorii are o felie de paine cu zacusca, iti vom spune chiar acum. De obicei, in 100g de zacusca ai aproximativ 100kcal.
Mai mult ai la cea cu fasole, cam 200kcal pe 100g. La acestea se adauga si cele din paine. Depinde mult ce paine consumi. Cea alba e mai calorica, si poate avea chiar si 300 kcal/100 g, cea de secara sta ceva mai bine si are de obicei la 100 g circa 220 kcal.
Cat de sanatoasa este zacusca
Zacusca este realizata in principal din legume si ar trebui sa fie sanatoasa. Insa, avand in vedere faptul ca unele ingrediente trebuie calite in ulei, nu e prea bine sa o consumi in exces.
Poti sa faci si variante mai sanatoase si sa coci cat mai mult din legume sau sa le calesti cu o cantitate mai mica de ulei.
Ce peste se pune la zacusca
Sunt mai multe tipuri de peste pe care le poti folosi. Poti sa alegi sa faci zacusca cu: somn, crap, macrou, salau sau alte specii care iti plac.
Cele mai bune retete de zacusca
Zacusca de vinete
Pentru o zacusca buna de vinete ai nevoie de: 2.5 kg vinete, 1 kg ardei kapia sau gogosari, 250 g ceapa, 1 kg rosii, 250 g ulei, sare, piper si foi de dafin.
Cum se face zacusca de vinete
Daca iti place zacusca de vinete si vrei sa o pregatesti pentru camara ta, nu e nimic prea complicat. Iti va lua insa ceva timp, motiv pentru care trebuie sa aloci cateva ore bune.
Mai intai trebuie sa pregatesti vinetele. Ele trebuie coapte, dupa care curatate si tocate marunt. Pentru a nu avea gust amar, lasa-le la scurs pentru 2-3 ore inainte de a le marunti.
Mai departe, pregateste ardeii. Si ei trebuie copti, dupa care curatati.
In ceea ce priveste rosiile, iata cum e cel mai bine sa le pregatesti. Opareste-le, apoi da-le de trei ori prin masina speciala pentru rosii. Daca nu ai timp si pentru ele, poti sa folosesti si bulion gata facut (500 ml), insa sa fie ceva mai gros.
Ceapa, dupa ce o cureti, bag-o la blender. Daca nu ai blender, poti folosi si o masina de tocat.
Intr-o cratita suficient de incapatoare, adauga uleiul si ceapa maruntita. In momentul in care ceapa se inmoaie putin, adauga ardeii. Acestia trebuie si ei dati inainte prin blender sau masina de tocat.
Mai caleste putin, apoi cand incepe sa fiarba bine amestecul, adauga vinetele, condimentele si sosul de rosii.
Zacusca se fierbe la foc mic, amestecand in ea cat se poate de des, pentru a nu se prinde de cratita. Trebuie lasata asa pana cand se evapora apa din legume si devine lucioasa, deoarece la suprafata va iesi uleiul.
La final zacusca se introduce in borcane curate, sterilizate si se lasa la racit in cuptorul preincalzit la 100 grade Celsius sau acoperind totul cu paturi. Pentru un plus de siguranta, poti sa sterilizezi inca o data si dupa ce ai introdus zacusca in borcane.
Zacusca de fasole
Zacusca de fasole se poate face din: 500g fasole boabe uscate, 500g rosii si 500g ceapa, 1kg ardei kapia sau gogosari si 2-3 morcovi. Mai ai nevoie de: 100ml ulei, sare, piper, foi de dafin (optional) si 2-3 catei de usturoi (optional).
Cum se face zacusca de fasole
Pentru acest tip de zacusca trebuie ca mai intai sa pregatesti fasolele. Acestea trebuie sa fie din cele ceva mai marunte. Ele trebuie lasate la inmuiat peste noapte, iar dimineata pot fi puse la fiert. Daca nu ai timp sa le fierbi sau daca nu vrei asta, poti sa folosesti si fasole din conserva gata fierte.
Pentru a pregati ceapa, aceasta trebuie curatata si taiata marunt. Poti totodata sa o maruntesti si la robot.
Morcovul se curata si se da pe razatoare, iar ardeii trebuie copti inainte, apoi curatati si tocati si ei. In ceea ce priveste rosiile, pentru a le pregati, trebuie si ele date pe razatoare, pentru a obtine un sos mai gros.
Dupa ce ai pregatit ingredientele conform celor specificate mai sus, poti trece la prepararea termica a lor.
Intr-o cratita incapatoare, adauga uleiul, apoi ceapa. Aceasta se lasa putin la calit, pana cand se inmoaie.
Peste se adauga morcovul, apoi 100ml de apa si se lasa la foc mic, amestecand din cand in cand. In momentul in care ceapa si morcovul s-au inmuiat, adauga ardeii copti, rosiile si condimentele.
Intregul amestec se lasa pe foc pana cand incepe sa fiarba bine si scade din apa lasata de la legume.
Cand s-a format un sos mai gros, vine randul fasolelor. Le poti adauga fie boabe, fie date prin blender, fie in ambele moduri, jumatate pasta, jumatate intregi.
Dupa ce a mai fiert putin zacusca, adauga usturoiul si gusta pentru a vedea daca mai e nevoie de ceva condimente.
In borcanele sterilizate in prealabil introdu zacusca dupa ce ai oprit focul. Pentru siguranta, mai sterilizeaza inca o data si dupa ce inchizi bine borcanele. Cel mai simplu poti face asta la bain-marie, pentru 40 de minute. Apoi lasi ca borcanele sa se raceasca in apa in care au fost fierte.
Zacusca de peste
Pentru zacusca de peste ai nevoie de aproximativ 1 kg peste. Mai pui 750g ardei gras rosu, 125g morcov si 125ml suc de rosii. Iti mai trebuie 125ml ulei si 100ml otet, iar pe lista de condimente treci sare, piper, frunze de dafin si cimbru.
Cum se face zacusca de peste
Zacusca de peste nu e atat de greu de facut, precum ar putea crede unii. Mai dificila ti s-ar putea parea etapa de pregatire a pestelui. Acesta trebuie sa fie unul mai gras, de apa dulce sau ocean. Recomandat ar fi sa folosesti peste proaspat, nu congelat sau la conserva.
Pentru a pregati pestele, acesta trebuie curatat. Ii elimini inclusiv capul si il tai apoi in bucati. Asaza-l intr-o cratita, iar peste el toarna apa cat sa il cuprinda si otetul. Lasa totul la fiert, timp in care spumezi.
Opreste focul in momentul in care carnea se desprinde de pe os. Scoate pestele din apa, lasa-l la racit si scoate oasele mai vizibile. Nu iti face griji cu privire la cele ramase, deoarece se vor dizolva de la otet.
In ceea ce priveste modul in care folosesti pestele, ai doua variante. Fie il rupi in bucati cat mai mici, fie il dai prin masina de tocat.
Mai departe, pregateste celelalte ingrediente. Procedezi ca la zacusca normala. Ceapa tocata marunt se inabuseste intr-o cratita, impreuna cu morcovul ras.
Ardeii trebuie copti si taiati marunt. Poti sa dai totul si prin blender, daca vrei o pasta mai fina.
In cratita cu ceapa si morcovul se adauga ardeii, iar dupa ce incepe sa fiarba totul, se adauga sucul de rosii. Cand totul incepe sa se lege, condimenteaza dupa gustul tau, apoi adauga pestele. Mai lasa cateva minute sa fiarba si opreste focul.
Zacusca se toarna fierbinte in borcanele sterilizate inainte. Totodata, se recomanda sterilizarea si dupa ce sunt inchise bine borcanele. Astfel te vei asigura de faptul ca va rezista chiar si un an de zile.
Zacusca de ghebe
Poti prepara o zacusca delicioasa de ghebe din 2.5kg de ghebe fierte, 2kg gogosari curatati, 0.5kg ceapa si 450g morcov curatat. Mai ai nevoie de 500ml ulei (poti pune si mai putin), 200ml bulion, foi de dafin, sare si piper.
Cum se face zacusca de ghebe
Te gandesti sa faci o delicioasa zacusca de ghebe? Reteta e destul de simpla. Mai intai, trebuie sa te ocupi de pregatirea ingredientelor.
Ghebele trebuie curatate si fierte. Dupa ce ai facut asta, spala-le foarte bine, apoi lasa-le la scurs. In final, trebuie sa le dai prin masina de tocat.
Mai departe, ocupa-te de ceapa, morcovi si ardei. Toate se curata, apoi se dau pe rand prin blender pentru a le toca. Poti sa folosesti si ardei copti, daca preferi mai mult acel gust usor de afumat.
Pentru a trece la gatitul propriu-zis al zacustei, ia o cratita suficient de incapatoare pentru cantitatea pe care vrei sa o faci. Introdu in ea uleiul, iar in momentul in care e incins adauga ceapa si putina sare si caleste-o.
Cand devine transparenta, adauga si morcovul. Lasa la fiert pentru 10 minute, dupa care adauga si gogosarii. Daca acestia sunt cruzi, va trebui sa ii lasi la foc pentru circa 20 de minute.
In cazul in care pui ardei copti, lasa-i pana cand mai fierbe putin toata compozitia, apoi adauga ghebele. Condimenteaza dupa cum iti place, cu sare, piper si foi de dafin.
Zacusca trebuie fiarta pana cand uleiul incepe sa se ridice la suprafata. Ai grija sa amesteci in oala in permanenta, pentru a nu se lipi.
Pentru a rezista cat mai mult timp, zacusca se pune in borcane cand e fierbinte. Recipientele, impreuna cu capacele, trebuie sterilizate inainte. Dupa ce umpli borcanele, acopera-le cu paturi si lasa-le sa se raceasca lent. Pentru un plus de siguranta, le mai poti steriliza inca o data, fie la cuptor fie prin bain-marie.