Daca ai cautat pe net cum se schimba termostatul la frigider, probabil aceasta piesa nu functioneaza cum trebuie.
Defectiuni la compresor, formarea ghetii si emiterea unui zgomot deranjant sunt doar o parte din problemele pe care le poate genera un termostat defect.
Ca sa nu mai vorbim si de consumul suplimentar de energie.
Inlocuirea termostatului nu este foarte simpla. Ideal ar fi sa apelezi la un specialist care stie exact ce face.
Acestea fiind zise, uneori bugetul nu permite profesionisti sau poate ai deja experienta cu astfel de interventii.
Deci, daca ai mai mesterit prin casa si ai si uneltele necesare la dispozitie, s-ar putea sa te descurci foarte bine urmand pasii de mai jos.
Cum schimbi termostatul defect de la frigider
Ce este si cum functioneaza un termostat de frigider
Termostatul este un element important al oricarui frigider. El asigura controlul temperaturii.
In momentul in care in interiorul compartimentului sunt atinse gradele setate, termostatul opreste functionarea compresorului. Atunci cand temperatura creste peste cea necesara, termostatul il porneste din nou.
Termostatul e format din doua componente principale.
Prima e unitatea de control, care in practica este fie rotita de reglaj, fie panoul digital. A doua componenta e senzorul care detecteaza temperatura.
Cum verifici termostatul de la frigider
Pentru a verifica buna functionare a termostatului, trebuie sa fii atent/a la cateva indicii pe care aparatul de racire ti le da.
In primul rand, e posibil compresorul sa nu mai porneasca. Acest lucru inseamna ca nu mai poti regla temperatura, iar in cele din urma mancarea se strica.
Totodata, iti mai poti da seama de defectiuni la termostat si daca nu se mai opreste frigiderul. Daca acesta functioneaza fara oprire, in mod clar ceva nu e in regula.
In astfel de cazuri e posibil ca alimentele din frigider sa inceapa sa inghete. In plus, frigiderul va consuma mai mult curent decat necesar.
Un alt indicator al faptului ca termostatul are probleme ar putea fi prezenta ghetei pe evaporator. Odata formata, aceasta va bloca iesirile de apa si alimentele nu vor mai fi pastrate in mod corespunzator.
Si zgomotul ciudat, prea mare fata de obicei, poate fi un aspect care sa iti dea de gandit daca functioneaza termostatul in parametri normali.
Cat costa un termostat de frigider
Daca e necesara inlocuirea termostatului si te gandesti sa iti socotesti costurile unei astfel de reparatii, cel mai probabil te intereseaza cat costa.
Ei bine, un astfel de element nu e foarte scump. De regula, preturile pornesc de la 30 lei si merg pana pe la 200 lei. Mai sunt si modele mai scumpe, insa nu cu mult.
Fiecare aparat are propriul termostat, asadar ai grija sa cumperi ceva compatibil cu frigiderul pe care il detii.
Cum se schimba termostatul la frigider
In primul rand trebuie sa stii ca nu orice termostat e usor de inlocuit sau inlocuibil.
Sunt modele care au elementul acesta intr-un loc mai greu accesibil sau altele care nu permit inlocuirea lui, ci trebuie schimbat intregul aparat.
Daca detii un frigider ce iti permite accesul cu usurinta, vezi ce tip de teermostat e compatibil cu combina ta frigorifica, ca brand (frigider Fram, Ariston, Whirlpool, Arctic etc.) si model, asigura-te ca ai sculele necesare si treci la treaba.
Pasul 1: Scoate aparatul din priza, asigura-ti accesul la termostat.
Pasul 2: Deschide cutia de acces cu grija.
Pasul 3: Indeparteaza rotita, capacul si apoi scoate vechea piesa si inlocuieste-o.
Pasul 4: Urmand pasii in ordine inversa, plaseaza inapoi toate piesele si ar trebui sa functioneze.
Daca frigiderul tau e unul cu control digital, nu mecanic, atunci va trebui sa gasesti modalitatea prin care poti sa ajungi la termostat. Cel mai probabil va trebui sa indepartezi un capac plasat in partea de sus a frigiderului.
Cum reglezi termostatul de frigider
Termostatul e foarte simplu de reglat. Daca e un termostat cu control mecanic, invarti de rotita pana cand indicatorul (sageata) ajunge la treapta dorita.
Daca e vorba de un termostat digital, atunci setezi din taste temperatura dorita.
In cazul in care termostatul frigiderului tau e defect, aparatul nu va functiona in mod corespunzator. Asta poate duce la alterarea hranei, ceea ce e neplacut.
Iti poti da seama ca ceva nu e in regula daca functionarea compresorului nu e normala. Daca el merge prea mult sau prea putin, daca zgomotul e prea puternic, vezi ce se intampla.
Poti sa schimbi chiar tu aceasta piesa, dar cu conditia sa ai un frigider care permite asta cu usurinta. Daca nu te pricepi cu adevarat si nici nu ai sculele necesare, cel mai bine va sti cum se schimba termostatul la frigider un specialist.