fbpx
     

Cusma lui Guguta reteta moldoveneasca

Last Updated: 02.10.22

Cusma lui Guguta, desert simplu si delicios, cu clatite, crema dulce de smantana si visine acrisoare. Reteta pas cu pas – prajitura si tort.

 

Cusma lui Guguta - reteta originala

Cum sa faci tort Cusma lui Guguta
Timp de preparare:2 hrs
Timp de gatire:30 mins
PRINTEAZA
 
Ingrediente:
  • 500g faina alba 000
  • un pachet de unt (200 g, 80% grasime, la temperatura camerei)
  • 200g smantana cu minim 20% grasime
  • un plic praf de copt (10g)
  • 100g zahar pudra
  • 1/2 lingurita de sare
 
Pentru final/Ingrediente pentru umplutura:
  • 600g visine sau cirese fara samburi
  • 700g smantana
  • 200g zahar vanilat
 
Pentru servire/Alte ingrediente:
  • 100g ciocolata
 

Prepara aluatul pentru cusma lui Guguta

Intr-un castron incapator, amesteca untul si zaharul pudra cu ajutorul unei linguri, pana la omogenizare. 

Adauga apoi smantana, amesteca bine si completeaza cu praful de copt, sarea si faina cernuta. Omogenizeaza amestecul, apoi framanta cu mainile pana cand aluatul devine moale, fara a fi insa lipicios. 

Imparte aluatul in 15 bucati aproximativ egale, cat mai apropiate de forma unui cilindru, pentru a le putea intinde mai apoi usor sub forma unor benzi alungite. Pune la rece, la frigider, pentru 20-30 minute.

 

Pregateste crema

Pentru aceasta reteta de cusma lui Guguta, numita uneori si prajitura caciulea ruseasca, crema se obtine amestecand bine smantana cu zahar vanilat, intr-un bol incapator. La fel ca aluatul, si crema are nevoie sa fie pusa la rece pana cand va fi folosita (minimum 15-20 minute).

 

Intinde aluatul si umple cu fructe

Pentru ca aluatul pentru cusma lui Guguta se lucreaza mai bine rece, este recomandat sa scoti pe rand din frigider, bucatile pregatite. Aluatul se intinde pe o suprafata acoperita cu strat fin de faina, cu un sucitor, pana cand obtii o fasie lata de aproximativ 10-12cm si groasa de 2-3mm.

Se asaza apoi visinele sau ciresele, pe lungime, intr-un singur sir, pe o margine a fasiei de aluat, care se ruleaza peste ele.

 

Asaza rulourile in tava

Rulourile se asaza direct intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pe un singur nivel, lasand intre ele spatiu de aproximativ jumatate de centimetru. Dupa ce tava este plina, se da la rece pentru 15 – 20 minute.

 

Pune rulourile la copt

Incalzeste cuptorul la 180oC. Bate un ou si unge rulourile cu amestecul obtinut, apoi introdu tava in cuptor si lasa la copt pentru 25 – 30 minute.

Cusma lui Guguta, taiata felie groasa, cu straturi de clatite rulate umplute cu visine si crema de smantana printre ele

Cladeste cusma lui Guguta

Pentru ca rulourile calde sunt foarte fragile si crema care le va uni trebuie mentinuta rece, ai grija sa le lasi sa se raceasca bine inainte de a incepe sa cladesti cusma.

Aceasta cantitate de aluat este suficienta pentru a cladi cusma lui Guguta sau caciula lui Guguta plecand de la o baza de cinci rulouri, pe care le vei aseza unul langa altul, pe un platou.

Acopera acest prim rand cu un strat generos din crema pusa anterior la frigider. Continua cu un strat de patru rulori si unul de crema, trei rulouri si unul de crema etc. Cusma lui Guguta se termina cu un ultim strat care include un singur rulou. Imbraca laturile complet in crema si apoi pune la frigider pentru minim 8 ore.

 

Decoreaza si serveste

Rade ciocolata deasupra si taie felii de 1 – 2cm grosime. Este o reteta cu visine, cu calorii destul de multe (smantana, unt, zahar), deci opteaza pentru felii mai subtiri daca tii dieta.

Prajitura poate fi pregatita si ca tort, cusma lui Guguta fiind o reteta suficient de generoasa pentru a servi mai multe persoane.

 

O alternativa mai simpla este cea in care folosesti aluatul simplu de clatite pentru cele 15 rulouri ale lui Guguta. Desigur, in acest caz vei avea nevoie si de o tigaie pentru clatite in loc de tava pentru copt.

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii