fbpx

De ce nu porneste hota

Last Updated: 26.01.23

Sunt foarte neplacute momentele in care nu reusesti sa iti dai seama de ce hota nu porneste. Daca nu e functionala intr-un anumit moment, tot aburul va invada bucataria, ceea ce nu e tocmai placut.

Trebuie insa sa stii ca nu orice defectiune necesita service si ca uneori aceasta problema poate fi rezolvata rapid.

Iti vom spune in articolul de mai jos care pot fi cauzele pentru care hota nu porneste, dar si ce poti face. Inainte insa, iti vom vorbi putin despre motivele pentru care ar trebui sa cumperi o hota si cum functioneaza ea.

 

De ce ai nevoie de hota in bucatarie

Hota de bucatarie este esentiala in orice camera in care se gateste. Ea e apreciata si dorita pentru faptul ca absoarbe aburii, mirosurile neplacute si grasimea. Astfel, iti protejezi peretii, mobila si sanatatea. 

Hota e utila si pentru ca nu va mai permite ca in bucatarie sa se faca extrem de cald (daca e un model cu evacuare). In plus, daca o alegi si in functie de design, poate infrumuseta aspectul bucatariei. 

 

Cum functioneaza hota de bucatarie

Pentru a-ti raspunde la aceasta intrebare trebuie sa stii ca in functie de principiul de functionare exista hote cu evacuare prin burlan, cu filtre sau mixte. 

Cele cu evacuare au o capacitate mare de eliminare a aburilor si mirosului. Ele sunt foarte eficiente, deoarece aerul este scos direct afara, printr-un burlan.

Au unul sau doua motoare, iar acestea pun in functiune un ventilator care face posibila absorbtia aerului. 

Hotele ce lucreaza cu filtre au un sistem ceva mai simplu. Practic, aerul este absorbit prin filtre de carbon care absorb elementele nedorite si apoi este reintrodus in bucatarie. 

In ceea ce priveste hotele mixte, ele pot functiona atat prin evacuare, cat si cu ajutorul filtrelor de carbon. Comutarea se face printr-o simpla apasare de buton.

 

Hota nu porneste dupa instalare. Ce poti face?

Daca tocmai ti-ai cumparat o hota noua, ai instalat-o si nu functioneaza, trebuie sa verifici cateva aspecte de baza. 

In primul rand, verifica priza. Frecvent se poate intampla ca priza sa fie defecta sau firele sa fie legate prost. E un aspect intalnit frecvent mai ales la locuintele noi.

Cum faci verificarea? Pur si simplu bagi in respectiva priza un alt aparat si vezi daca el functioneaza.

Daca priza pare sa fie in regula, asigura-te de faptul ca ai urmat corect toti pasii din manual in mod corect. Verifica bine etapele de instalare si da-ti seama unde ai fi putut sa gresesti. 

Intr-o ultima instanta, daca nu ii dai de capat, cel mai bine apelezi la returnarea produsului sau la trimiterea lui in service. Astfel, va fi verificat de specialisti si vei afla exact ce s-a intamplat.

 

Hota se opreste din functionare si nu mai porneste. Ce poti face?

Daca ai o hota pe care o folosesti de ceva timp si dintr-o data nu mai functioneaza, trebuie sa vezi ce se intampla. Iti vom spune cateva posibile cauze, dar si solutii pentru ele. 

La fel ca la orice aparat electronic, prima data vezi daca totul e in regula cu priza. Acest lucru se face foarte simplu, conectand la ea un alt aparat. Daca nici acela nu functioneaza, e clar de unde vine problema si ai nevoie de cineva care se pricepe pentru a o repara.

O alta cauza ce poate duce la nefunctionarea hotei e legata de depunerea de grasime pe motor, dar si pe alte piese componente. Pentru asta e foarte important sa faci o curatare profunda.

Ocupate atat de interior, cat si de exterior. Verifica si curata inclusiv tubulatura. Pentru a vedea pas cu pas cum poti curata motorul, acest articol iti poate fi de ajutor.

Daca insa nu ai habar cum functioneaza un astfel de sistem, cel mai bine e sa apelezi la specialistii care vor face totul ca la carte.

Hota poate sa nu functioneze si din cauza diverselor probleme la panoul de comanda sau la intrerupator. Aici de ajutor iti poate fi cineva care se pricepe la partea electrica.

 

Orice problema care apare la motor sau partea electrica o poti semnala producatorului si acesta o va rezolva, daca produsul se afla in garantie. Daca nu, cauta un service sau o persoana care poate veni la domiciliu pentru a-ti repara aparatul. 

Asadar, daca hota nu porneste, nu dispera, pentru ca e posibil ca rezolvarea sa fie mai simpla decat crezi.

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii