fbpx

Delicii cu vin

Last Updated: 20.01.25

Hello again!

Ne-am apucat de pregatit mustul si de facut vin, asa ca de data asta vorbim despre: preparate delicioase gatite cu vin, cateva trucuri simple pentru folosirea corecta a vinului in bucate si tipuri de vin pe care le poti include cu succes in retete.

Iti mai pun la dispozitie cu drag un nou meniu PDF, de data aceasta cu retete de toamna, pe care il poti descarca chiar acum de aici.

 

Coq au vin, Pate de casa si Pere coapte in vin alb

  • Cu siguranta ai mai gatit pana acum friptura de pui cu vin, dar aceasta reteta frantuzeasca aduce cateva ingrediente in plus, care schimba totul. Incearc-o, e delicioasa.
  • Pateul de casa este pentru mine de 10 ori mai bun decat cel de magazin si ca bonus, se pregateste foarte simplu si rapid. Varianta cu vin are o aroma aparte care sigur te va incanta.
  • Si o reteta noua pe site cu un desert delicios: pere coapte in vin alb, cu merisoare deshidratate si coaja rasa de lamaie. Atat de simplu si atat de bun, mai ales cand vrei sa impresionezi oaspetii.

Good food, better life

Mult timp am folosit vinul pentru gatit doar la friptura pusa la cuptor sau prajita in tigaie. Doar de ceva timp am realizat cat de bun poate fi in multe alte preparate (rissoto, sosuri, gemuri, deserturi etc.). Daca si tu esti prin zona aceasta, poate iti va fi de ajutor sa stii cateva greseli pe care le-am facut la inceputuri si ce sfaturi utile am invatat intre timp.

Cum il poti folosi? – Vinul este un ingredient nemaipomenit in marinade, dar si pentru a stropi carnea pusa pe gratar. Il mai poti folosi pentru posat fructe (cele mai cunoscute fiind perele gatite in vin), pentru a obtine sos brun, impreuna cu arsurile din tigaie, in sosuri mai complexe si in aluaturi, pe care le face mai fragede. Am uitat ceva? Imi poti spune prin reply la acest email.

Rosu sau alb – Vinurile albe se potrivesc bine cu carne de pui, peste, ciuperci, masline, citrice, pepene, asparagus, iar cele rosii merg mai bine cu carnea rosie, piersici, ciocolata, prune, cirese etc. Dincolo de arome si taninuri, e bine sa nu uiti ca vinul rosu poate schimba culoarea ingredientelor, deci daca vrei un piept de pui care isi mentine culoarea deschisa sau un sos alb, nu e chiar cea mai potrivita alegere.

Use the good one – Am trecut si prin etapa “nimic nu se pierde, totul se transforma” in care vinul asa-si-asa, care nu prea mai mergea consumat ca atare, era cel perfect pentru gatit. M-am razgandit la 180 de grade dupa ce am testat prima oara un vin bun intr-o reteta simpla de friptura. Atentie! Nici chiar cel mai bun vin, pentru ca din gustul acela minunat se pierd multe nuante subtile din cauza caldurii. Un vin decent, pe care il torni cu drag in pahare este suficient pentru gatit.

Lasa-i timp sa degaje alcoolul – Conteaza daca pui vinul la inceput sau mai spre final? Cam da, pentru ca daca alcoolul nu are timp sa se degaje, ramane gustul de vin proaspat, negatit, care poate fi putin ciudat in mancare. Yeap, tot din experienta va zic si aici, am comis-o si pe asta.

Orienteaza-te catre vinuri seci, cu aciditate ridicata – Cel mai adesea se recomanda vinurile seci, caz in care trebuie sa ai insa grija la alte ingrediente acide precum zeama de lamaie sau otet, sa nu exgerezi cu aciditatea. Daca te orientezi catre un vin mai dulce, ai grija la echilibrarea in mancarurile cu ceapa, morcovi si alte ingrediente bogate in zaharuri.

Cum il folosesti in sosurile brune de friptura – Un mic detaliu important, invatat de la altii si retinut cu grija, pentru ca da rezultate foarte faine. Vrei sa servesti carne crispy, cu piele rumena si crocanta si sa pui langa un brown sauce obtinut din arsurile acelea delicioase, care raman de la carne?Atunci vinul nu il adaugi la inceput, ci dupa ce ai scos carnea prajita din tigaie. Il reduci bine, pana cand devine cremos si apoi mai pui alte lichide si ingrediente.

Dar in risotto? – In risotto, vinul il adaug peste ceapa calita, dupa ce am prajit putin si orezul in unt, si am grija sa il gatesc bine inainte de a completa cu stocul de legume.

Utile de la experti

  • Chiar daca gatesti rar cu vin, e bine sa stii ce poti alege. Vezi aici cele mai populare tipuri de vin folosite in mancare si ce iti ofera fiecare.
  • Din categoria usor si delicios, iti recomand acest clip din care poti afla cum sa faci rapid un sos de vin alb, perfect pentru paste.
  • Te-ai gandit vreodata sa faci jeleu din vin? Este un desert foarte interesant si gustos pe care il poti incerca dupa reteta de aici.

Noutati din lumea culinara

  • Cum i-au ajutat ardeii iuti pe castigatorii Nobelului pentru Medicina sa inteleaga modul in care simtim caldura
  • Piata din Romania unde vor putea vinde numai producatorii autohtoni!
  • „Vin hibrizii” – Alimente din amestecuri de culturi celulare si plante

Duminica la Iasi, in Gradina Palas Mall, a avut loc evenimentul “Bunatati locale in farfuria sanatoasa” si daca tot s-a nimerit sa fiu prin zona am aruncat o privire, cu interes si pofta. Ce m-a pus pe ganduri in mod placut? Pastrama afumata natural, care mi-a adus aminte de ai mei bunici, si siropul de lavanda cu miere, superb pentru un suc natural relaxant, dupa o zi obositoare.

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii