Știai că desertul hotărăște totul? Indiferent cum îți ies aperitivele sau friptura, dacă la desert vii cu un deliciu, toată lumea va fi în al nouălea cer. Iată de ce vorbim astăzi despre: 3 dulciuri excelente, de casă, la care poți apela luna aceasta, 5 trucuri care pot transforma deserturi simple în preparate festive si ce faci cu albușurile rămase de la prăjituri.
Citește până la capăt și află care sunt câștigătorii de anul acesta la Gustul Ales, cum temperezi corect ciocolata și ce filme bune merită timpul tău.
Pavlova cu fructe de pădure, Macarons, Tort egiptean
- Delicată, diafană și delicioasă, Pavlova cu fructe de pădure este o prăjitură elegantă și specială, care arată superb în orice meniu de ocazie. Încearc-o folosind rețeta de aici.
- Savuroase și micuțe, macarons sunt un alint culinar pentru oricine le degustă. Prepararea are grad mediu de dificultate, deci testează rețeta înainte de evenimentul pentru care vrei să le gătești.
- Tortul egiptean este un desert seducător, cu cremă de nuci și smântână, pe care trebuie să-l încerci măcar o dată. Atenție! Dă dependență!
Good food, Better life
De Crăciun și Revelion poți pune pe masă orice desert dorești, dacă știi cum să îl faci să arate bine. Citește mai jos 5 trucuri simple care te ajută să decorezi ușor dulciurile.
Nu pleci la rodeo fără rodie
Boabele micuțe și diafane de rodie îți oferă 3 avantaje superbe:
- combinație de textură crocantă și moale,
- o culoare incredibilă de rubiniu, cu suprafață lucioasă și interior ușor transparent, care se joacă foarte mișto cu lumina,
- și un gust acrișor care merge cu aproape orice.
Arată foarte bine și pe un tort finisat cu ciocolată mată, albă sau neagră, frișcă, sau zahăr pudră, și pe crema cu care decorezi brioșele, și aruncate în farfurie lângă o felie de desert. Eu am mereu o rodie în cămară în perioada sărbătorilor.
Toată lumea vrea o figurină de ciocolată pe felia de tort
Poate pentru că sunt mai puține decât feliile:) Figurinele făcute din ciocolată sunt elegante și apar mai rar pe preparatele de casă. Dacă vrei să impresionezi sunt deci o tactică care nu dă greș. Găsești mai jos un tutorial care te învață cum să lucrezi ușor cu ciocolata.
Unde-s multe, efectul vizual e mai fain. Nu fugi de grămezi.
Obișnuiești să așezi decorațiunile de tort cât mai simetric și uniform împrăștiate? Încearcă ceva diferit și data viitoare pune-le grămadă, ușor dezordonat, pe o latură a tortului.
Dacă îți faci griji că unele porții nu vor avea fructe, poziționează grămada pe centru. Nu vreau să exagerez, dar acest mic truc a schimbat complet pentru mine modul în care privesc decorațiunile de torturi.
2 straturi de cremă pentru finisaj
Dacă vrei ca tortul sau prăjitura să arate perfect și să eviți firmiturile și micile denivelări la exterior, folosește 2 straturi de cremă.
Pe primul îl întinzi cu scop corector, de a capta firmiturile și a umple eventualele mici goluri și are nevoie să stea la frigider pentru a forma o bază rezistentă. Al doilea este cel decorativ, pe care îl întinzi la final pe deasupra și care acum poate arăta impecabil mult mai ușor.
O prăjitură singură în farfurie irosește spațiul
Bine, recunosc, nu este întotdeauna adevărat. Dar, în cele mai multe cazuri câteva minute investite în a gândi un plating fain face milioane. Poți folosi un piure de fructe sau un sos pentru un splash dinamic, ciocolată topită, bomboane colorate, fructe etc.
Keep it simple
Decorarea unui desert este cam la fel cu alegerea unei ținute. Cu cât combini mai puține culori, cu atât ai șanse mai multe să obții ceva chic și elegant.
Nu te complica. Combină fructe diferite ca formă, dar cu culoare similară (coacăze roșii, căpșuni, cireșe, rodie etc.) și adaugă un element diferit, pentru contrast (afine, portocale, kiwi etc.).
Fără resturi
O dată ce începi să faci prăjituri, probabilitatea de a rămâne cu albușuri în plus este foarte mare. Vezi aici 3 rețete simple și delicioase în care le poți folosi.
Utile de la experti
- Aici poți vedea 15 trucuri de profesionist pe care chiar le poți pune în practică ușor acasă pentru a decora deserturile festive.
- Probleme cu finisarea tortului? Uite aici ce pași trebuie să urmezi pentru a simplifica totul și a obține cele mai bune rezultate.
- Folosește un castron de plastic, ține ciocolata la căldură doar până când este topită pe jumătate și alte câteva trucuri, pe care e bine să le știi dacă vrei să lucrezi ușor cu ciocolata când faci decorațiuni, găsești în tutorialul de aici (partea a doua este aici).
Noutati din lumea culinara
- Lidl România organizează și în acest an o colectă de alimente în perioada sărbătorilor de iarnă pentru susținerea comunităților vulnerabile.
- Cât de sănătoasă este friptura viitorului, „carnea” vegetală printată 3D?
- Restaurante noi în București, deschise în pandemie.
Up-close & personal:
Dacă tot am vorbit despre dulciuri, îți recomand de data aceasta Chocolat, cu Johnny Depp și Juliette Binoche, despre curajul de a fi diferit și grija pentru cel de lângă tine. Un film de familie care îți reamintește cum poate o mâncare bună să spargă barierele dintre oameni.
La capitolul cărți, Cele cinci limbaje ale iubirii, de Gary Chapman, este titlul care te poate ajuta să petreci sărbătorile înțelegându-te mai bine pe tine și pe cei dragi, iar din categoria cooking, am să-ți recomand de fapt o revistă – BBC Good Food, cu rețete foarte faine, de sezon. Apare lunar și o găsești la Kaufland la rafturile cu cărți.
Atât pentru azi, nu uita să lași sugestiile tale pentru deserturi faine și frumoase de sărbători!
Săptămână liniștită, cu miros de brad!
Cu drag,
Ioana