fbpx

Dulceata de cirese – Reteta Clasica

Last Updated: 10.12.24

Daca ai in ograda ta un cires amar sau daca vrei sa cumperi astfel de cirese pentru a face dulceata, reteta de dulceata de cirese amare nu este una foarte complicata. Noi aici ti-am dat cantitatile pentru a obtine 5 borcane de 500 ml, dar, poti sa ajustezi totul dupa bunul tau plac. Ceea ce trebuie sa retii e ca ai nevoie sa folosesti aceeasi cantitate de cirese, ca si de zahar. Poti, bineinteles, sa ajustezi din cantitati, daca ti-ar placea sa iasa mai dulce sau mai amara.

dulceata de cirese in castronel alb, cu lingurita langa

Dulceata de cirese fara conservanti

Cum sa faci cea mai buna dulceata de cirese acasa
Timp de preparare:30 minutes
Timp de gatire:1 hour
PRINTEAZA
 
Ingrediente:
  • 2 kg cirese
  • 2 kg zahar
  • zeama de la 2 lamai
Ingrediente suplimentare:
  • miez de nuca
  • bucati de lamai
 

 

Cum pregatesti ciresele pentru dulceata

Cantitatea de cireșe pe care o folosesti trebuie sa fie cantarita dupa ce ai scos samburii, nu inainte, deci, mai intai spala-le si pregateste-le. Nu va trebui sa le maruntesti, cum faci la gem de cirese, ci doar scoti din interior samburele. 

 

Prepara siropul pentru dulceata de cirese

Mai departe, ia o cratita incapatoare si in ea introdu ciresele si zaharul. Amesteca totul foarte bine, apoi lasa zaharul la topit peste noapte, pentru a se forma un sirop.

 

Pune dulceata de cirese la fiert

A doua zi, le poti fierbe, pentru a face dulceata de cirese albe sau negre, dupa cum doresti. Inainte insa, adauga in cratita si zeama de lamaie. 

dulceata de cirese in borcan deschis

Pune dulceata de cirese sa fiarba la foc mediu. Intre timp, vei observa ca se va forma o spuma. Acest lucru se intampla din cauza toxinelor din zahar. Ea trebuie indepartata cu o spumiera, pe masura ce apare. 

Lasa totul la fiert timp de 60 de minute, apoi, prin tehnica folosita de tine, testeaza pentru a vedea daca s-a legat. Daca totul e asa cum doresti, poti opri focul, deoarece dulceata este gata.

 

Foloseste borcane sterilizate pentru depozitare

Dupa ce ai oprit focul, aceasta dulceata cirese se lasa la racit pentru circa 15 minute, dupa care se toarna in borcan. Recipientele e bine sa fie sterilizate inainte. Poti face totul foarte simplu, lasandu-le la fiert pentru 30 de minute sau in cuptor, la 100 de grade Celsius, tot pentru 30 de minute. Astfel te asiguri de faptul ca dulceata de cirese negre sau albe va sta bine in recipiente pentru cat mai mult timp. 

Mai departe, pentru a incheia intregul proces, intoarce borcanele ce contin dulceata de cirese cu susul in jos, pentru a se crea vid. 

Urmeaza acesti pasi si vei vedea ca vei obtine o dulceata delicioasa, pe care o poti servi cu tot felul de bunatati – clatite, papanasi, budinca, unt etc. 

Suplimentar, poti sa mai adaugi in compozitie si miez de nuca sau bucati de lamaie, daca iti plac dulceturile facute astfel. Pentru persoanele care prefera sa evite zaharul, exista si posibilitatea prepararii cu inlocuitori de zahar. De asemenea, daca vrei sa fierbi mai putin dulceata, poti apela la zahar cu gelifiant.

 

Dulceata de cirese este simplu de facut si are un gust delicios. O poti servi atat simpla, pe o felie de unt de casa, cat si in prajituri sau pe budinci, torturi sau inghetate. Adauga o aroma superba si arata foarte bine, mai ales in combinatie cu aluaturi sau toppinguri deschise la culoare.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii