Dulceata de visine e o delicatesa pentru persoanele care iubesc aceste fructe. Merge perfect cu waffles, clatite, paine prajita si unt si in multe alte combinatii. O poti prepara foarte usor, reteta este simpla, iar ingredientele sunt usor de adaptat in functie de cantitatea de fructe pe care o ai.
Dulceata de visine
- 2 kg visine
- 2 kg zahar
- zeama de 1 lamaie
- pastaie de vanilie sau esenta
Pentru a pastra culoarea si a obtine mai rapid siropul de dulceata, cel mai bine e sa faci maxim 2-3kg intr-o tura. Noi folosim de obicei 2kg de visine, la carea adaugam 2kg de zahar, zeama de la 1 lamaie marisoara si o pastaie de vanilie. Daca ai esenta lichida, pune la final. Altfel se mai pierde din aroma. O alta solutie este sa folosesti zahar vanilat in loc, 1-2 linguri sunt suficiente.
Cat zahar se pune in dulceata de visine
Visinile sunt fructe acrisoare, chiar si cand sunt bine coapte. Daca vrei o dulceata cu un gust placut, trebuie deci sa folosesti mai mult zahar decat la alte fructe. Mai exact, la o parte de visine trebuie sa folosesti o parte de zahar. Cantitatea trebuie sa fie egala. Bineinteles, depinde si de gusturile fiecarei persoane. Mai poti ajusta in functie de preferinte.
Cum se pregatesc visinele pentru dulceata
In primul rand, rupi coditele de la visine si alegi doar fructele sanatoase. Fara pete, usor moi, deci coapte, dar nu vestejite sau stricate. Daca le-ai luat din piata sau le-ai cules zilele trecute si au stat ceva timp intr-un castron, punga etc. mare grija la semnele de mucegai.
Spala bine visinele pentru dulceata, apoi scoate samburii. Poti folosi o scobitoare, bete de chibrit sau un aparat de scos samburii la cirese si visine ca cel de aici. Foloseste manusi pentru a evita patarea pielii. Desi scapi de roseata mult mai usor decat de petele de la curatat nuci pentru dulceata, e mai simplu sa te protejezi.
Cum se face dulceata de visine
Pentru a trece propriu-zis la treaba, ai nevoie de o cratita mare. Aceasta trebuie sa fie suficient de incapatoare pentru cantitatea de visine pe care urmeaza sa o folosesti.
Fructele se introduc in oala, iar peste ele se adauga pastaia de vanilie, zaharul si zeama de lamaie. Se porneste plita/aragazul la foc mic si se asteapta pana cand zaharul se topeste. In acest timp, mai amesteca pentru a se dizolva totul cat mai bine.
Dupa ce s-a topit zaharul, se mareste putin focul, la mediu, si se lasa la fiert pentru circa 40 de minute. Intre timp, poti sa indepartezi spuma si sa amesteci. Dulceata e gata in momentul in siropul se leaga foarte bine. Poti testa asta cel mai simplu punand 2 linguri din el pe o farfurie si apoi introducand-o pentru 10 minute la congelator.
La final, introduci totul in borcane sterilizate in prealabil, imediat dupa ce ai oprit focul. Procedand astfel, nu va fi necesar sa mai sterilizezi dupa ce ai umplut recipientele.
Cat se fierbe dulceata de visine
Dulceata de visine se fierbe cam pentru 40 de minute. Insa, de regula, nu trebuie sa te iei strict dupa timp. Ea e gata cand siropul se leaga. O metoda prin care poti verifica asta am prezentat-o mai sus, dar, poti sa folosesti oricare alt secret pe care il stii.
Cate borcane de dulceata ies din 5 kg de visine
Daca vei respecta proportia de ingrediente din reteta de mai sus, din 5 kilograme de visine poti obtine 16 borcane de 370 ml de dulceata de visine.
Secrete si trucuri
Unele trucuri te pot ajuta sa faci dulceata de visine mai repede, mai simplu si mai bine. Iata cateva dintre ele:
- Inainte de a trece la realizarea dulcetii, lasa fructele la fiert in zeama proprie si dupa primul clocot lasa-le la scurs. Astfel vei obtine baza pentru un sirop delicios si poti sa folosesti mai putin zahar pe kg de visine. Daca urmezi acest truc, la 1 kg de fructe foloseste apoi doar 800 g zahar.
- Borcanele cu dulceata se umplu cat sunt fierbinti si nu se sterilizeaza apoi. Acest lucru se datoreaza faptului ca se foloseste mult zahar si nu e necesara o a doua sterilizare.
Dupa cum ai vazut, nu e deloc greu sa prepari dulceata de visine, dimpotriva. Totodata, avand in vedere faptul ca propritia de zahar si fructe e de 1 la 1, e si foarte usor sa adaptezi cantitatile. Alge fructe sanatoase, pregateste-le in mod corespunzator si bucura-te de aroma data de aceste fructe.