fbpx
     

Falafel reteta

Last Updated: 02.10.22

 

Reteta de falafel la cuptor

Falafel, cea mai gustoasa mancare libaneza - chiftele pufoase cu naut si susan
Timp de preparare:20 mins
Timp de gatire:30 mins
PRINTEAZA

 

Ingrediente:

  • 250 g naut uscat sau doua conserve de 400 g naut fiert
  • 3 legaturi de patrunjel
  • 2 cepe
  • 4 catei de usturoi
  • 2 lingurite de coriandru
  • 1 lingura de faina
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • Jumatate lingurita chimion macinat
  • 1 lingurita de sare
  • Piper
 

Pentru final:

  • 120 g seminte susan
  • 120 g pasta tahini
  • Un praf de sare
  • O lingurita de zeama de lamaie
  • 120 ml apa

 

O bunatate de post, vegana sau pentru zilele in care doresti sa incerci o alta sursa de proteina si un fel de mancare mai putin gras sunt chiftele de naut numite si falafel, reteta implicand servirea cu un sos din tahini, cu crusta de susan sau sosuri din smantana ori langa o salata, de exemplu, avand o multitudine de optiuni din care poti alege. Modul de preparare este relativ simplu si rapid, mai ales daca ai la indemana naut gata fiert sau daca stii cum se prepara nautul. 

Este una din acele delicioase mancaruri cu naut care tine loc de carne si care se poate asocia unor diferite tipuri de preparate sau consuma precum o gustare de sine statatoare sau un antreu. Aduce un suflu exotic, oriental, prin utilizarea acelor condimente arabesti, alaturi de populara reteta de humus de casa. Iar daca nu ai mai preparat pana acum, poti invata din aceasta scurta reteta si cum se fierbe nautul. 

In cazul in care nu ai la indemana o conserva sau un borcan cu naut gata preparat, vei avea grija sa iei cantitatea mentionata in ingrediente si sa o lasi peste noapte in apa. A doua zi, cat se fierbe nautul, adica pret de o ora jumatate, cu putin bicarbonat si sare, vei avea grija sa toci celelalte legume. 

Cum se gateste nautul, intr-o tigaie pregatesti ceapa si usturoiul, pe care le toci bine inainte si le sotezi doua minute. Apoi, strecori nautul pentru falafel, reteta simpla si gustoasa, de apa in care a fiert, pastrand un pahar, daca ai nevoie ca pasta sa fie mai moale. 

Il procesezi intr-un robot sau il dai prin blender, putandu-l marunti si manual, folosind un mojar sau o furculita, daca ai rabdare, sau chiar o ustensila pentru piure, adaugand putina apa din aceea fiarta, daca este necesar. Peste acest amestec pentru chiftele din naut pui piperul, patrunjelul, coriandrul si restul condimentelor, inclusiv faina, si le amesteci foarte bine, pana se omogenizeaza. Introduci si ceapa si usturoiul sotate si mai amesteci o data foarte bine reteta cu naut aromat. 

Cu semintele de susan aproape si o tava de cuptor cu hartie de copt te apuci sa faci micile chiftele, reteta simpla fiind usor de manevrat, trecandu-le prin susan, dupa care le plasezi frumos in tava. Cand termini compozitia sau se umple recipientul, vei da acest falafel la cuptor preincins la 180 de grade Celsius, unde il lasi pentru 35 de minute. 

Aceste chiftele cu susan sunt mai usor de mancat, deoarece nu se prajesc si nu au grasimi adaugate, ce pot cadea greu la stomac, putandu-se asocia unei salate, pentru o masa mai sanatoasa. 

In timp ce se prepara, vei face sosul optional din pasta de susan amestecata cu sare, zeama de lamaie si apa, pe cea din urma adaugand-o incetul cu incetul, pentru ca tahini-ul sa se deschida la culoare si sa se lichefieze usor. 

Chiftelele vor semana oarecum la gust cu reteta de humus libanez, avand mare parte din aceleasi ingrediente, forma de prezentare fiind, totusi, mult diferita, fapt ce duce la farmecul lor specific. Iti uram pofta buna!

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii