Hello again!
Va intampin astazi cu cateva idei despre vitamine si minerale esentiale in sezonul rece, dar nu ca nutritionist, pentru ca nu sunt, ci ca persoana care gateste, mananca si tine la sanatate. Iti povestesc deci simplu, intuitiv si practic despre: 3 retete sanatoase la care sa te intorci din cand in cand, ce deficit de vitamine ne bantuie toamna si iarna si microplanting la domiciliu – ce-ai zice sa cresti lastari de rucola doar cu apa?
Citeste pana la final si afla de cand e cazul sa fii cu ochii pe Rabla pentru electrocasnice si ce specii de peste este cel mai bine sa consumi des.
Supa crema de usturoi, Salata cu telina, morcov si piept de pui si Smoothie verde
- Daca iti place aroma de usturoi gatit, vei adora aceasta supa care atinge note maxime in combinatie cu putina smantana. Ai grija sa nu fierbi usturoiul prea mult, pentru a proteja nutrientii.
- Salata delicioasa cu piept de pui, telina si morcov este printre primele preparate gatite de mine prin facultate. Am descoperit de curand combinatia cu rucola, criminal de buna!
- Bea din cand in cand un smoothie verde. Iti ofera vitamine si minerale si este foarte bun la gust.
Good food, Better life
Am sa incep prin a-ti spune ca provin dintr-o familie cu deficit: lipsa de calciu, anemie, deficit de vitamina D, magneziu etc. De cand imi aduc aminte avem suplimente prin dulap. Insa mai nou, adica de cativa ani, facem cu totii efortul de a manca putin mai variat si mai sanatos, pentru a obtine cat mai mult din alimentatie. Iti las aici cateva idei care ne ajuta mult in lunile de toamna-iarna:
Salata de cruditati la putere – Salata de cruditati nu lipseste din meniul saptamanal. Ne axam mai mult pe radacinoase, pentru ca sunt de sezon si am descoperit in timp ca e mai simplu asa. Asta nu inseamna ca nu includem uneori si niste baby spanac, rucola etc.
Te-ai plictisit de salate? Uite un smoothie – Tot pentru aportul de vitamine si minerale din legume, verdeturi si fructe folosim smoothie-urile, preparate simplu, cu blenderul de mana.
Ce vitamine ai bifat azi? – Cam mereu, dar mai ales in sezonul rece ne uitam mai atent la vitamina C (ardei rosu, kiwi, portocale, patrunjel, broccoli, conopida, mai nou Bok Choy), vitamina A (morcov, spanac, patrunjel, broccoli, portocale), vitamina D (ciuperci, somon, ton, oua, iaurt, tofu), complexul de vitamine B (morcovi, ciuperci, broccoli, alune, nuci, cereale integrale), vitamina E (ulei de masline, linte, ficat de vita), omega 3 (sardine, somon, pastrav, chia, broccoli, conopida).
Cu mineralele cum stai? Pentru noi deficitul de magneziu e o problema cunoscuta asa ca punem pe lista seminte de dovleac, banane, faina de ovaz, spanac. Mai urmarim atent calciul (seminte de susan, branza, iaurt, sardine, fasole, linte), seleniul (ton, sardine, somon, oua, ciuperci, orez brun, ceapa) si zincul (naut, linte, fasole, seminte de dovleac, susan, in, chia, orez brun, ovaz, cartofi, cioclata neagra).
Una pe zi – Nu suntem foarte stricti, pentru ca alimentele trebuie consumate cu placere si relaxat. O masa pe zi este salata sau smoothie, in rest regula spune sa punem legume langa carne si cam atat.
Voi cum va gestionati nutrientii in perioada asta?
Ghici ce? M-am apucat de microplanting
Imi place enorm sa am frunzulite de tot felul, gustoase si sanatoase, de pus in salate si pe sandwichuri. Asa ca am pus vineri boabe de mazare si seminte de mustar la incoltit si azi arata ca in poza de mai sus.
Le cresc doar cu apa si le consumam cand incep sa aiba frunze reale, adica la 4-6 frunze, cam in 2 saptamani cred. Astept sa soseasca semintele de rucola si sfecla rosie:) Ramai aproape daca vrei sa vezi cum merge sau sa incerci si tu. Mai povestesc si pe Instagram cu filmulete, deci poti urmari si acolo subiectul.
Fara resturi
Am luat radacina de patrunjel la punga, pentru ca asa am gasit la Lidl. Era prea mult, asa ca l-am hacuit in cubulete mici si l-am ascuns in lada frigorifica pentru viitoare borsuri, supe etc. Voi ce gatiti cu radacina de patrunjel? Sugereaza-mi o retetea prin reply la email si o incerc in weekend!
Utile de la experti
- Orezul brun e foarte sanatos, dar nu toata lumea apreciaza textura ceva mai crocanta si faptul ca se gateste mai greu. Il poti insa consuma si ca lapte de orez, super simplu de facut. Uite aici o reteta faina cu care poti incepe. Eu il indulcesc putin cu miere si adaug o lingurita de vanilie.
- Daca legumele crude iti fac probleme digestive vezi aici cateva cauze posibile pe care este bine sa le iei in considerare.
- Cateva sfaturi utile daca incepi acum sa faci smoothie-uri si vrei sa iasa gustoase si sanatoase.
Noutati din lumea culinara
- Are balta pește, dar care e mai bun? Cele mai sănătoase specii (și care sunt de evitat)
- Rabla pentru electrocasnice, o noua sesiune în decembrie 2025
- Primele rezultate Freshful by eMAG, noul hipermarket online cu livrare rapidă a produselor alimentare proaspete
Up-close and personal – Luna asta am abonament gratuit pe SkillShare (primesti 30 de zile free la inregistrare) si am sorbit din ochi tutorialele create de Natalya Rudakova cu sosurile de baza. Explica genial de bine. Tot acolo am gasit si tutorialul cu microplanting.
La categoria filme, iti pot spune ca saptamana asta m-am uitat la Blacklist. Ma absoarbe relativitatea morala a personajelor si ma tot intreb cum poate un om sa treaca asa des de la bine la rau si inapoi si totusi sa ramana intreg la cap.
Din zona gatitului citesc cu mare drag si m-a prins rau de tot Sare, Grasimi, Acid, Caldura a lui Samin Nosrat. E super bine scrisa, mai mult ca un roman, decat ca un manual de gatit si puncteaza niste detalii superbe de cooking.
Ti-am promis ca revin cu reteta de Bok Choy. O gasesti aici. De curand am citit ca merge bine si in smoothie, deci voi incerca si varianta asta in zilele care urmeaza.