Fasole batuta moldoveneasca
- 300 g fasole uscata
- 3 catei de usturoi
- 2-3 linguri de ulei
- sare
- piper
- 100 g bulion
- 150 ml ulei
- 2-3 cepe mari
- sare
- piper
- gogosari in sos sau otet
- conopida murata
Daca vrei sa faci fasole batuta, reteta clasica, moldoveneasca, ai nevoie de ingrediente simple, pe care le ai mereu la indemana in bucatarie.
Pentru un gust delicios iti recomandam sa folosesti fasole uscate. Acestea trebuie lasate la inmuiat pentru aproximativ 24 de ore, timp in care e bine sa schimbi de 2-3 ori apa. Dupa ce fasolea s-a umflat, trebuie sa o fierbi bine, pentru a o putea transforma apoi in iahnie de fasole de post. Daca ai o oala clasica, in functie de duritatea boabelor, aceasta operatiune poate dura chiar si 3-4 ore. De regula insa, in cel mult 2 ore ar trebui sa ai totul bun de preparat.
Daca detii o oala moderna, ca de exemplu un multicooker care gateste sub presiune, aceasta operatiune va dura circa 30 de minute, dupa care poti sa incepi sa pregatesti iahnie de fasole cu usturoi.
Scurge mai intai apa din fasole si pastreaza o cana din ea deoparte, in cazul in care vei vrea sa obtii o textura mai cremoasa. Apoi, pentru a continua aceasta reteta de fasole facaluita, ia boabele fierte bine, plaseaza-le intr-un bol, peste ele adauga usturoiul pisat, uleiul, sarea si piperul si paseaza totul cat mai bine cu ajutorul unui blender vertical. Poti face aceasta operatiune si folosind masina de tocat carne sau tot felul de roboti moderni. Daca vrei sa faci o fasole batuta cat mai cremoasa, mai adauga din apa pastrata de la fiert.
Dupa ce ai omogenizat totul si ai obtinut acea consistenta dorita pentru fasole batuta (icre de fasole), plaseaza amestecul intr-un vas mai mare sau in recipiente mai mici si poti trece la a pregati sosul cu ceapa si bulion pe care sa-l asezi peste.
Pentru a continua aceasta reteta de fasole batuta, intr-o tigaie, aduga 150 ml de ulei, dupa care, in momentul in care acesta s-a incins, plaseaza ceapa, las-o putin sa se caleasca, dupa care adauga bulionul, sarea si piperul. Lasa totul la foc mic, pentru circa 10-15 minute, apoi adauga amestecul peste pasta de fasole batuta cu usturoi pe care ai pregatit-o anterior.
Dupa ce ai facut aceste fasole de post, pastreaza-le la rece, iar in momentul in care le consumi vor merge foarte bine cu gogosari in sos sau la otet, cu conopida murata sau alte astfel de conserve care iti plac.
Aceasta reteta de fasole batuta cu ceapa e una simpla si gustoasa. Poate fi consumata si in timpul postului, deoarece nu contine carne sau proteina animala. E simplu de realizat, fiind acea reteta de fasole frecata clasica, exact ca odinioara.