fbpx

Cum sa prepari cea mai buna friptura de miel

Last Updated: 14.04.24

 

Carnea de miel sau de oaie e una dintre cele mai gustoase. Gatita in mod corect, are o aroma incredibila si o finete aparte. O poti prepara intr-o multime de moduri: la cuptor, la tigaie, pe gratar, la rotisor etc., avand in acest sens o multime de retete pe care le poti pune in practica.

Daca iti place sa consumi carne de oaie, miel sau ied si vrei sa inveti cum sa o prepari, vei putea parcurge, in continuare, un ghid de retete. Vei afla cum sa faci o friptura de miel delicioasa, o pastrama de oaie la cuptor, o friptura de ied frageda si aromata si multe alte bunatati. 

 

 

Friptura de miel la cuptor

 

Carne de miel la cuptor

Cel mai simplu mod prin care poti sa prepari carnea de miel e acela de a o baga intr-o tava, la cuptor, cu fel si fel de mirodenii. In acest sens, iti vom sugera cateva retete. 

Varianta 1 – Ingrediente: o pulpa de miel, ulei de masline, rozmarin, usturoi, lamaie, piper, sare si amestecuri de ierburi aromate.

Pentru inceput, cresteaza carnea in asa fel incat in zonele respective sa poti sa plasezi condimentele pentru a-si lua aromele necesare. Dupa, ia o tava suficient  de incapatoare, plaseaza in ea pulpa si adaga peste ulei de masline, dupa care maseaza carnea pe ambele parti. Acest pas e important, pentru a permite prinderea condimentelor de carne. Adauga sare si piper macinat, maseaza din nou foarte bine, dupa care adauga rozmarinul in taieturile facute anterior. 

Mai departe, pentru a continua sa faci aceasta pulpa de miel la cuptor, adauga ierburile aromatice, usturoiul si stoarce deasupra zeama de la o jumatate de lamaie. Dupa, lasa totul la marinat pentru cel putin 2-3 ore. 

Aceasta friptura de miel la cuptor, frageda, se tine la foc de 170-180 de grade Celsius pentru circa 2 ore. E gata in momentul in care termometrul de bucatarie indica temperatura de 80-82 de grade Celsius in partea cea mai groasa de carne. 

 

Varianta 2 – Ingrediente: 2 kg carne de miel (poti folosi pulpa, coaste, gat), untura de porc, sare, piper, boia dulce si iute, ceapa verde, patrunjel, vin. 

Dupa ce ai taiat carnea in bucati mari, pentru a continua sa prepari aceasta friptura de miel la cuptor, cu vin, ungi o tava cu untura de porc, adaugi carnea, apoi pe ea presori sare, piper, boia si inca un strat de untura. Dupa, tai ceapa verde si patrunjelul si le asezi peste tot amestecul, dupa care din nou pui unsoare si torni vin. 

Aceasta pulpa de miel, la cuptor cu vin, se lasa la facut timp de aproximativ 2 ore si jumatate. Daca ai un cuptor taranesc, pe lemne, cu atat mai bine, deoarece va iesi o adevarata delicatesa. 

 

Varianta 3 – Ingrediente: pulpa de miel (1.5 kg), 30 ml ulei de masline, 1 lingura de coriandru zdrobit, 4-5 catei de usturoi, 1 lamaie, 350 grame iaurt gras, sare si piper. 

Pentru a face o pulpa de miel la cuptor fara miros neplacut, trebuie sa cureti bine carnea de piele si grasime. Dupa acest pas, fa un amestec din toate ingredientele. Eventual, poti folosi un blender pentru a zdrobi usturoiul si a realiza totul cat mai omogen. Adauga aici si zeama de la lamaie. 

In continuare, pune carnea in jumatate din acest bait pentru friptura de miel, maseaza putin pentru a patrunde ingredientele si lasa totul la frigider pentru cel putin 8 ore. Dupa, introduci carnea intr-o tava si o bagi la cuptorul preincalzit, la 190 de grade Celsius, pentru 1-1.15 ore. La jumatatea timpului o poti intoarce. In cazul in care bucata de carne e mai mare, e posibil ca timpul de coacere sa trebuiasca prelungit. 

Dupa ce ai terminat totul, poti sa servesti aceasta friptura de miel la cuptor, marinata, cu o garnitura si jumatatea din sos pe care ai pastrat-o. 

Acestea sunt doar cateva retete care noua ni s-au parut simple si delicioase. Mai poti insa sa optezi si pentru multe altele, precum carne de miel marinata cu bere, friptura facuta cu bait pentru carne de oaie cu miere, portocala si fel si fel de alte ingrediente. 

 

Coaste de miel la cuptor

Friptura de miel la cuptor poti face si din coastele acestui animal. Si va iesi o bunatate rara. Poti sa o servesti cu cartofi la cuptor cu rozmarin sau o alta garnitura pe care o preferi. 

Revenind la friptura de miel la cuptor, ai nevoie de urmatoarele ingrediente, daca vrei sa faci o reteta cat mai simpla: usturoi, rozmarin, sare, piper, ulei de masline. Din toate acestea faci un amestec cu ajutorul caruia ungi bine coastele pe ambele parti. Nu e nevoie sa le tai pentru a face aceasta reteta, ci poti lasa scaritele intregi. Marinatul pentru un timp indelungat nu e musai, ci poti sa bagi totul la cuptor, timp de aproximativ 30 de minute, la 220 de grade. Astfel, vei avea un interior usor rozaliu si o crusta crocanta la exterior. 

Poti sa folosesti pentru a face coaste orice bait pentru miel stii ca iti place, poti sa alegi sa lasi sau nu la marinat, sa tai scarita astfel incat sa ai bucati separate sau sa faci totul intreg, dupa cum preferi. Poti face in multe feluri miel la cuptor. Trebuie doar sa gasesti reteta care sa iti placa cel mai mult.

Friptura de miel la tigaie

Cand aducem in discutie astfel de preparate, de cele mai multe ori ne referim la coaste, deoarece ele pot fi gatite absolut delicios in tigaie grill sau normala, cu tot felul de cruste sau foarte simplu. 

Cea mai populara reteta presupune folosirea unor ingrediente aflate la indemana oricui: cotlete curatate de pielita, 150 ml vin sec (rosu), 3 linguri ulei de masline, 2 lingurite otet din vin rosu, 5-7 catei de usturoi, oregano uscat, miere, sare, piper. Din aceste condimente pentru miel (fara miere) se face un amestec in care se introduc coastele si se lasa la marinat pentru cel putin 2 ore, timp in care se tot intorc. Ideal ar fi sa le lasi peste noapte. 

Apoi, pentru a continua friptura de miel la tigaie grill, scoti carnea din frigider, o asezi pe o farfurie si o lasi cam 30 de minute, pentru a ajunge la temperatura camerei. In sosul ramas in recipient, adaugi o lingurita de miere, apoi ungi pe toate partile cotletele cu respectivul amestec si le asezi pe gratarul incins, la foc mare, 7 minute pe o parte si 5 pe cealalta. Din cand in cand, mai unge carnea cu sos. 

Daca vrei sa gatesti coastele in tigaia clasica, marinata pentru ele o poti face din: usturoi, rozmarin, zeama de lamaie, ulei de masline, patrunjel, piper, boia de ardei, sare si optional coaja de lamaie sau condimente pentru friptura de miel. Se lasa totul la marinat pentru cel putin 1 ora, dupa care, coastele se prajesc intr-o tigaie de fonta, incinsa, cu putin ulei, 2 minute pe o parte, 2 pe cealalta. Dupa, tigaia se baga la cuptor pentru circa 20 de minute, la 200 de grade. 

 

Pastrama de miel

Un adevarat deliciu e pastrama de miel sau de oaie, iar multi dintre iubitorii acestei carni o prepara de fiecare data cand au ocazia. In continuare, iti prezentam cateva retete interesante. 

Pastrama de oaie, reteta simpla e cea pe care ti-o vom spune in cele ce urmeaza. Carnea de miel macra se marineaza cu un amestec format din: ulei de masline, ceapa, sare, piper, boia dulce, boia iute, chimion, foi de dafin, menta uscata, cimbru, coriandru, usturoi granulat, miere, vin rosu, si se lasa la frigider in acest amestec timp de 72 de ore. Dupa, se socate, se taie mai marunt (daca nu ai facut asta deja) si se frige pe gratarul incins. 

O alta reteta de pastrama de oaie e aceasta pe care urmeaza sa ti-o spunem. Nici ea nu e complicata si poti sa o adaptezi in functie de ingredientele pe care le ai.

Carnea se marineaza cu tot felul de condimente, dar si cu vin rosu, cat sa o acopere. Ai nevoie de: sare, piper, cimbru, rozmarin, dafin, menta, miere, ceapa, usturoi, boia iute si/sau dulce etc. Poti sa te folosesti de tot ce iti place si stii ca se potriveste. Se lasa in bait timp de 48 de ore sau chiar mai mult, la rece.

Dupa, carnea se taie felii subtiri si se adauga in tigaie, in ulei incins. Dupa 5 minute, cand se inalbeste, adaugam vin alb, cam 40 ml la 1 kg de carne, si mai lasam asa inca 10 minute. Dupa, se adauga 4 catei de usturoi si cimbru. 

 

Pulpa de miel la gratar

Daca intentionezi sa gatesti astfel o pulpa de miel, la fel ca la orice retete ce implica folosirea acestei carni, trebuie sa pregatesti un bait pentru a o marina. Acesta poate fi facut din: sare, cimbru, busuioc, chili, boabe de piper, usturoi, mustar, ghimbir si bere neagra. Se amesteca toate ingredientele si se lasa in frigider pentru cel putin 2-3 ore, astfel incat sa patrunda cat mai bine toate aromele. 

Dupa ce ai lasat carnea la marinat, o asezi pe gratarul incins si o intorci din cand in cand, pentru a se face uniform si cat mai in profunzime. 

 

Carne de ied la cuptor

Unele persoane aleg sa faca friptura de ied la cuptor, in detrimentul celei de miel, deoarece aceasta carne este si mai slaba si mai lipsita de miros. Cum se gateste? La fel ca oricare alta friptura. 

Poti face bait din vin, sare, piper, usturoi, cimbru, rozmarin, ulei si apa. Carnea se plaseaza intr-un recipient, peste se toarna deasupra amestecul de mirodenii, astfel incat sa fie cat mai cuprinsa si se lasa pentru cat mai multe ore la rece, daca vrei o aroma mai intensa si o textura mai frageda. Dupa, tot continutul se plaseaza intr-o tava, la cuptor si se lasa la foc mediu timp de circa 2 ore. 

Poti face ied la cuptor marinand si cu bere sau alte ingrediente pe care le preferi cand vine vorba de friptura, avand la dispozitie o multime de retete pe care le poti pune in practica. 

 

Friptura de miel cu portocala

O reteta mai deosebita pe care o poti incerca, daca nu vrei clasica friptura de miel la cuptor, e cea in care poti folosi portocale. Ai nevoie atat de tigaie, cat si de cuptor.

Inainte de toate, trebuie sa pregatesti cu grija carnea. Ea trebuie spalata si curatata bine, apoi crestata. Dupa, adauga sare si piper si maseaz-o usor. 

Intr-o tigaie, pune putin ulei de masline, cam 50 ml, lasa-l sa se incinga si adauga o ramurica de rozmarin, pe care o lasi acolo timp de 2 minute. Cu acel ulei aromat, unge bine carnea, patrunzand cat mai adanc in crestaturile facute. 

Apoi, pulpa de miel se asaza intr-o tava, iar peste ea se toarna vin, cam 200 ml, si se adauga foi de dafin si supa de legume. Preincalzeste cuptorul, acopera totul cu folie de aluminu si seteaza la foc mediu, pentru o ora si jumatate. Daca ai un cuptor clasic, ce nu are incalzire si in partea de sus, pulpa trebuie intoarsa pe cealalta parte, dupa 45 de minute, pentru a se face uniform. 

Acum, e momentul sa pregatesti sosul de portocale pentru aceasta friptura de miel la tava. Adauga intr-o tigaie 100 ml vin alb, coaja de portocala rasa, felii de portocala si sucul de la un astfel de fruct, dar si putina miere. Lasa totul la foc timp de 10 minute, si la final, dupa ce scoti friptura din tava, unge carnea cu sosul facut si eventual serveste-o alaturi de felii de portocale. 

Folosesti un cuptor, un gratar sau o tigaie pentru a pregati reteta preferata ce include carnea de miel. Da frau liber imaginatiei pentru a testa si alte ingrediente sau daca esti clasic in gusturi, mergi pe variantele simple. Vei gasi cu siguranta ceva ce sa fie exact pe placul tau.

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii