Gomboti cu prune reteta ungureasca
Ingrediente:
- 800 g cartof fiert in coaja
- 10 - 15 prune
- 300 grame faina
- 2 oua
- O lingurita rasa de sare
Alte ingrediente:
- 100 g unt
- 250 g pesmet
- 100 g zahar
Pentru servire:
- Zahar pudra
- Scortisoara macinata
Gombotii sau acele galuste cu prune aurii sunt un desert interesant si gustos, spre care se indreapta familiile cu mic, cu mare, retetele fiind ieftin de realizat si usor de preparat, mai ales in sezonul coacerii prunelor. Sunt populare in Banat si Ardeal, in principiu, gasindu-se si in alte regiuni ale tarii. Sunt austriece sau germane la origine, numindu-se “knodel”.
Desi poarta nume similare, nu se compara deloc cu acele galuste chinezesti facute la abur, care pot fi umplute cu carne si legume.
Umplutura este, de obicei, din prune proaspete, fiind preferate cele coapte si mai mici, iar cele mai verzi pot fi insotite de un cub mic de zahar, putandu-se si taia pe jumatate, dar se pot umple si cu alte fructe sau chiar gemuri.
Tot in avantajul unei galuste de prune gustoase vin tipul de cartof folosit si modul de preparare. Sunt preferati cei albi si fainosi, care se vor fierbe tot timpul in coaja, pentru a nu absorbi multa apa si a cere prea multa faina.
Cei care nu adera la un aluat cu cartofi isi pot indrepta atentia spre o reteta de galuste cu prune fara cartofi, care se inlocuiesc cu branza de vaci, de exemplu.
Pentru galuste cu prune, de post, pur si simplu vei inlatura ouale si vei adauga putin gris, pentru a mentine aluatul fraged, si untul il inlocuiesti cu ulei vegetal. Sa trecem la preparare.
Cartofii sunt pusi la fiert intr-o oala, cu tot cu coaja, in apa putin sarata, iar dupa ce sunt gata se scot din apa si se lasa la racit 10 minute. Se decojesc si se zdrobesc bine.
Peste ei se adauga ouale, sarea si 200 grame de faina. Se amesteca ingredientele cu furculita, dar cel mai eficient este sa framanti aluatul de galusti cu prune, pentru a vedea si ce textura are, trebuind sa ramana usor lipicios.
Pentru formarea bilelor, iei o cantitate de aluat in mana uda (pentru a nu se lipi prea mult de piele) si il intinzi in 10 cm lungime si 1 cm grosime, punand in mijloc o pruna, ridicand usor compozitia un jurul ei si “legand-o” la capat, facand-o rotunda. Repeti procesul pana termini aluatul de galuste cu prune, pe care le pui pe o farfurie.
In ce priveste prepararea, ai doua optiuni, fie sunt fierte in apa, fie sunt prajite in friteuza.
In primul caz, vei pune la fiert o oala mare cu apa si vei adauga putina sare (2 lingurite la 6 litri) pentru ca gustul sa nu fie fad. In momentul in care apa clocoteste, vei pune gombotii si ii vei ajuta sa nu coboare la fund, deoarece se pot lipi. Imediat ce incep sa fiarba, se ridica singuri. Nu umple oala, caci se pot lipi unii de altii sau se turtesc.
In al doilea caz, vei porni friteuza si vei turna uleiul, cand acesta ajunge la temperatura de prajire introducandu-se gombotii sau galuste cu prune congelate in prealabil sau gata cumparate.
Timpul de fierbere este de pana la 15 minute, la foc mic. In acest timp, se prepara un pesmet prajit in tigaie unde topesti untul aferent la foc mediu spre mic, adaugand repede pesmetul si amestecand cu o lingura de lemn sau o spatula, la final adaugand zaharul care se va carameliza putin.
Cand gombotii sunt fierti, ii scoti din oala cu apa si ii introduci in tigaia cu pesmet, acoperindu-i pe toate partile. La final, ii scoti pe un platouas si ii pudrezi cu zahar si scortisoara.
Daca preferi un aluat mai elastic, incearca o reteta de galuste cu prune cu gris, care pastreaza acelasi gust indragit inca din copilarie.