3 retete interesante de dulce la borcan, ce este pectina si cum poti sa o pregatesti in casa si sterilizarea borcanelor – un detaliu esential pentru conserve care tin mult.
Citeste pana la final, daca vrei sa afli totul despre cum se face vinul si ce se intampla cu apa tinuta in sticle de plastic.
Gem de afine low-carb, Chisalita de prune si Marmelada de rosii
- Pentru ca multi dintre voi au raspuns afirmativ la intrebarea din newsletterul trecut, legata de retetele low-carb, incepand din acest numar voi include cel putin un astfel de preparat. Astazi este vorba despre acest gem de afine cu inlocuitor de zahar si seminte de chia, care reduc timpul de fierbere. Incearca-l, este surprinzator de bun si aromat.
- Continui lista cu un preparat traditional de care nu reusesc sa ma mai satur: chisalita de prune. Cantitatea de zahar din reteta este orientativa, daca fructele sunt foarte dulci, o mai poti reduce. Vezi aici ce alte ingrediente iti mai trebuie.
- Si, pentru ca imi place sa incerc in fiecare an ceva nou, iti propun si aceasta reteta de marmelada de rosii cu mere si zeama de lamaie, un preparat aromat, dulce-acrisor, pe care il vei indragi cu siguranta.
Good food, Better life
Cu atat de multe retete disponibile online, este destul de usor sa pregatesti dulceturi, gemuri si compoturi. Dincolo de gust si compozitie este insa important si sa te poti bucura de ele mai mult timp, conservandu-le corect. Iata cateva reguli care te ajuta sa eviti deteriorarea prematura a produselor de acest tip.
Foloseste doar borcane si capace intacte si curate
Spala cu grija borcanele, mai ales in zona filetului, unde se pot depune usor particule, curata sau inlocuieste capacele murdare sau deteriorate (margine crapata sau stramba etc.) si nu folosi borcane ciobite, indiferent cat de mici sunt defectele.
Sterilizeaza borcanele
- In cuptor, la 150oC, pentru 15 – 20 minute. Borcanele intra in cuptor cat acesta este inca rece, asezate pe gratar sau tava, fara sa se atinga unele de altele.
- Sau in oala cu apa, prin fierbere. Pune un servet textil sub borcane, astfel incat sa nu stea cu baza direct pe fundul oalei, acopera-le integral cu apa si fierbe timp de 10 minute. Scoate si pune la scurs pe un gratar curat.
Sterilizeaza si capacele
Capacele se adauga intr-o oala cu apa care fierbe si se lasa pentru 10 minute.
Elimina bulele de aer
Daca vorbim despre compot sau alte conserve lichide, nu este cazul. Insa pentru gemuri si marmelade este important elimini aerul patruns in borcan la umplere si ramas captiv printre straturi. Foloseste o ustensila din plastic, cele din metal pot sparge sticla daca nu esti atenta.
Curata marginea borcanelor
Curata bine gura fiecarui borcan cu un servetel de hartie, inainte de a pune capacul. Depunerile de gem sau dulceata pot impiedica sigilarea corecta. Pune capacele si strange foarte bine, daca folosesti borcane cu filet sau capseaza capace simple imediat dupa umplerea cu continut, cat totul este inca fierbinte.
Sigileaza dupa umplere
Nu prea folosesc aceasta metoda pentru gemuri si dulceturi, pentru ca le scad foarte bine, dar aduce un plus de siguranta, mai ales cand lucrezi fara zahar sau vrei un gem putin mai lichid.
Asaza borcanele umplute si inchise cu capac, intr-o oala pe fundul careia ai pus deja un prosop textil si toarna apa pana aproape de filet. Pune la foc mediu si lasa sa fiarba incet, pentru 15 – 20 minute dupa ce a inceput sa clocoteasca. Scoate pe un prosop (niciodata direct pe blatul rece) si lasa-le sa se raceasca incet, acoperite cu un alt prosop textil.
Utile de la experti
- Daca vrei sa folosesti pectina in gemuri si dulceturi, pentru a reduce timpul de gatire, este bine sa stii de cate tipuri este si cum se foloseste corect. Afla totul de aici.
- Nu te incanta gandul pectinei cumparate din magazin? O poti obtine usor chiar acasa. Vezi aici cum.
- Cei care au gustat pana acum o dulceata de ardei iuti, bine facuta, stiu cat de faina este si cu branzeturi, dar si in sosul de friptura. Daca nu o prepari deja in casa, o poti incerca dupa reteta lui Jamie Oliver de aici.
Noutati din lumea culinara
- Vinul Caii de la Letea lanseaza un nou episod Oameni si Radacini – manifestul sau pentru identitatea si valoarea gastronomica romaneasca
- Hidratare corecta, fara pericole. Ce se intampla cu apa tinuta la caldura, in recipiente din plastic?
- Cum se prepară vinul: tot ce trebuie sa stii.
Tu ce dulceturi delicioase prepari anul acesta? Trimite-mi raspunsul printr-un reply simplu la acest email.
Multumesc pentru citire!
See you soon!
Cu drag,
Ioana