Gem de caise pe paine prajita unsa cu unt de casa. Un vis! Si un mic dejun delicios. Caisele sunt bune de gem o perioada destul de scurta, asa ca urmareste-le cu atentie. Gemul preparat din ele este o minunatie. Si nu este deloc greu de facut. Noi avem in fiecare an cateva borcane cu gem de caise in debara si pastram unul pentru sarbatori.
Ai nevoie doar de caise bine coapte, zahar si lamaie. Il poti face mai acrisor sau mai dulce. Samburii de caise adaugati in gem ii dau o aroma aparte si merita adaugati. Vezi mai jos cum poti prepara usor acest gem savuros.
Dulceata de caise
Ingrediente:
- 4 kg de caise fara samburi
- 2.8 - 4 kg de zahar tos
- Zeama de la o lamaie
- Miezul samburilor de caise (optional)
Altele:
- Borcane sterilizate
- Capace sterilizate compatibile
Toamna este momentul numai bun pentru conservarea fructelor si legumelor proaspete pentru iarna, iar printre optiunile indragite de romani se gasesc compotul, dulceata si deliciosul gem de caise.
Gem de caise cu zahar sau gelfix
Modul de preparare este comun tuturor fructelor cu seminte si presupune curatarea, spalarea si fierberea lor. Exista, totusi, diferite retete de gem sau marmelada de caise pe care le poti incerca. Unele persoane prefera sa adauge conservanti. Altele se folosesc de zahar pentru a produce siropul dulce si gustos.
O reteta rapida este cea de gemul de caise cu gelfix. Acesta ajuta la coagularea siropului in cateva minute de fierbere. Insa astazi iti vorbim de o reteta traditionala, cu zahar.
La ce trebuie sa fii atent
Din start iti vom spune ca vei depune putin efort. Asta pentru ca reteta de dulceata de caise verzi sau coapte necesita amestecare continua cand e pe foc. Altfel se poate prinde de peretii oalei si zaharul. se poate arde. Se face mereu la flacara medie.
Poate de asemenea si improsca in momentul fierberii. Iata de ce este utila o imbracaminte cu maneca lunga. Eviti astfel sa te stropesti pe brate cu picaturi fierbinti. Daca amesteci viguros, bulele fierbinti se vor forma mai putin, iar riscul stropirii scade.
Gem de caise cu caise congelate sau proaspat culese
Pentru dulceata sau marmelada poti folosi caise congelate. Dar, sunt mai bune caisele proaspat culese. Acestea se pot pastra mai tari si vor da un gust mai proaspat gemului. Daca nu ai timp pentru a face gemul cap-coada, poti opta pentru a face reteta la multicooker.
Cum se face gemul de caise in casa in cateva ore?
Poate nu ai mult timp la dispozitie sau nu iti place sa amesteci prea mult, dar vrei sa te bucuri de aroma unui gem de caise rapid. Vei spala fructele si le scurgi foarte bine, dupa care le scoti samburii si le tai in jumatate, bucatele mai mici sau le zdrobesti, in functie de textura dorita pentru dulceata traditionala. Unor persoane le place sa le decojeasca, altele prefera ca lase coaja pentru a pastra o textura mai crocanta, dar pot fi lasate si intregi, cu tot cu samburi.
Le pui intr-o oala mare, stropindu-le cu zeama de lamaie si turnand deasupra tot zaharul, amestecandu-le foarte bine folosind o ustensila din lemn. Se lasa asa pret de 30 de minute, dupa care viitoarea dulceata de caise intregi sau injumatatite se pune pe ochiul de aragaz la foc mediu pentru 40 de minute, pana ajunge la punctul de fierbere, amestecand incontinuu, pentru a nu se prinde de peretii vasului.
Cand incepe sa dea semne de spumat, se va lasa inca 20 de minute, avand grija sa amesteci folosind lingura de lemn pentru a obtine un gem de fructe gustos si aromat. Caisele vor incepe sa isi schimbe culoarea, prin bucatile mai mari putandu-se vedea, devenind translucide, moment in care poti adauga miezul de samburi, daca ai ales sa il pastrezi. Mai lasi compozitia sa fiarba 20 de minute, dupa care o iei de pe foc. Poate fi mai lichida, pentru ca se va intari la racire.
Cum depozitezi gemul de caise
Pentru depozitare vei recurge la sterilizare de borcane la cuptor alaturi de capace, dupa care in ele vei pune gem si le vei inchide imediat. Le lasi sa se raceasca, dupa care le depozitezi in camara.
O reteta dietetica de gem de caise fara zahar pentru copii implica inlocuirea acestui ingredient cu indulcitor sau cu suc natural de fructe. Procesul de preparare pentru dulceata de caise fara zahar este relativ acelasi.
Produsul finit poate fi mancat pe paine, ca si topping sau umplutura in alte retete (clatite, gofre, orez cu lapte, prajitura cu gem de caise, etc.), consumandu-se imediat sau fiind pastrat pentru sezonul rece ori anul urmator.
Ce poate fi mai placut decat sa te bucuri de cateva clipe de liniste citind “Dulceata de Caise” (carte ruseasca moderna, dramatica, scrisa de Alexandr Soljenitin) sau o alta opera de literatura pe gustul tau, si sa ai alaturi un ceai sau o cafea, plus cateva fursecuri sau o prajitura cu gem de caise? Iti uram pofta buna!
Daca nu vrei sa prepari gem de caise, dulceata sau marmelada, le poti usca pentru iarna la un deshidrator. Sunt perfecte ca gustare si le poti adauga in budincile de ovaz sau orez. Le poti si rehidrata si folosi in tarte.