fbpx

Gem de capsuni reteta simpla, fara conservanti

Last Updated: 13.10.24

Un gem de capsuni aromat si delicios pe care il prepari usor chiar daca e prima data cand faci dulceturi. Ingrediente pe care le poti adapta rapid la capsunile pe care le ai, indicatii simplu de urmat si un rezultat savuros. Vezi mai jos cum pregatesti rapid si simplu cel mai bun gem de capsuni de casa, natural, fara conservanti, din doar 3 ingrediente.

Gem de capsuni reteta simpla

Cum faci gem de capsuni pentru iarna
PRINTEAZA
Ingrediente:
  • 1 kg capsuni;
  • 500 g zahar 
  • 3 grame sare de lamaie sau zeama de la un sfert de lamaie.

Cand e sezon de capsuni, gemul e unul din preparatele realizate cel mai frecvent. Aromat, perfect pentru tot felul de deserturi, el nu lipseste din camarile gospodinelor. In continuare, vrem sa-ti prezentam o reteta simpla, fara conservanti.

 

 

 

Ingrediente gem de capsuni

Daca te-ai hotarat sa faci un gem de capsuni fara conservanti, ai nevoie de foarte putine ingrediente. Acum ti le vom prezenta pe cele necesare pentru o cantitate redusa. Daca vrei sa faci mai mult, pur si simplu adaptezi reteta pornind de la 1 kg capsuni, 500 g zahar (poti chiar si mai putin, daca fructele sunt foarte dulci) si 3 grame sare de lamaie sau zeama de la un sfert de lamaie. Retine insa ca o cantitate mai mare inseamna mai mult timp pe foc si risc mai mare ca gemul sa se prinda de oala. Incearca deci sa prepari cate 2-3kg de capsuni o data.

 

Cum se face gem de capsuni 

Primul pas tine de pregatirea fructelor. Ele trebuie curatate, apoi spalate. Dupa ce le ai in forma dorita pentru gem, pune-le intr-un vas incapator, iar peste ele adauga sarea sau zeama de lamaie si zaharul. Lasa-le asa pentru cateva ore (8-10 ore). 

Mai departe, trebuie sa te ocupi de fierberea gemului. Amestecul se introduce intr-o cratita incapatoare. E nevoie sa fie mai generoasa, deoarece altfel risti sa dea in foc. Lasi totul la foc mediu si intre timp spumezi. Va trebui sa stai mereu langa cratita, deoarece e necesar sa amesteci foarte des. 

Timpul de fierbere nu e unul lung. Lasi pe foc pana cand fructele isi schimba culoarea si devin transparente. Cu cat cantitatea e mai mare, cu atat va fi necesar mai mult timp. 

Dupa ce gemul e gata, se introduce fierbinte (la 10-15 minute dupa ce opresti focul)  in borcanele sterilizate inainte. Dupa, borcanele se lasa cu susul in jos pana cand se racesc. 

 

Cum pregatesti borcanele si capacele 

E important sa sterilizezi atat borcanele, cat si capacele, daca vrei sa se pastreze continutul cat mai bine. Aici totul e simplu. Recipientele se spala bine, apoi se introduc in cuptorul rece, la 150 de grade Celsius (foc mic pentru cuptoarele cu gaz). Cand picaturile de pe borcane s-au uscat, se opreste cuptorul si se mai lasa asa pentru 15 minute, cu usa intredeschisa.

 

Cum umpli borcanele cu gem 

Nu e greu sa umpli borcanele cu gem. Insa trebuie sa ai grija, deoarece preparatul trebuie introdus in recipiente cat inca e fierbinte. 

Cel mai simplu poti sa faci asta cu o palnie speciala, cu gatul larg. Astfel, nu vei murdari borcanele si totul va decurge rapid. Totodata, mai poti folosi o lingura mai mare sau un polonic.

 

Te invitam sa incerci si dulceata de capsunidulceata de nuci verzi, cu si fara coaja, dulceata de trandafiri, compotul de cirese si dulceata de cirese amare.

 

Cum faci marmelada de capsuni

Marmelada de capsuni e un preparat foarte usor de realizat. Dupa ce speli bine fructele si le cureti, cu ajutorul unui blender striveste-le. Dupa, in functie de cantitatea de capsuni o adaugi si pe cea de zahar, care trebuie sa fie egala. 

Intr-o cratita incapatoare, adauga intregul amestec si fierbe totul la foc mic, pana cand se ingroasa si se prelinge de pe lingura. Peste stoarce zeama de lamaie, dupa gust. La final, introdu marmelada in borcanele sterilizate inainte. Dupa, acopera-le cu o paturica sau prosoape si lasa totul sa se raceasca.

 

Bucura-te de aroma pe care o au capsunile si atunci cand nu e sezonul lor. Dupa cum bine ai vazut, reteta de gem nu este una grea, ci dimpotriva. Totodata, foarte usor de facut e si marmelada. Nu uita sa sterilizezi bine borcanele inainte si apoi sa le umpli cat preparatul este inca fierbinte.

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii