fbpx

Ghid pentru servirea bauturilor la masa

Last Updated: 19.01.25

 

Orice gazda trebuie sa stie cum sa isi primeasca oaspetii si cum sa ii desfete, iar primul lucru care se serveste de obicei sunt bauturile. Insa nu le poti aduce la masa oricum, existand anumite reguli pe care orice cunoscator al intrunirilor sociale le stie. Iata cateva pe care le poti urma si tu pentru a-ti impresiona vizitatorii. 

 

In codurile bunelor maniere si in alte documente numai bune de lecturat vei gasi tot felul de reguli menite a te ajuta sa fii o gazda perfecta, dar care sunt cele mai importante din ele? Chiar de cand invitatii la orice ocazie iti intra pe usa, bauturile ar trebui sa fie gata, fie ca este vorba despre vin, alcoolice tari sau cocktailuri cu alcool sau virgine, deoarece ii va ajuta pe acestia sa socializeze mai usor. Pentru a-ti uimi prietenii, invitatii sau familia, iata cateva sfaturi privitoare la servirea corecta a bauturilor la masa. 

 

Cum sa servesti bauturile

Vinul spumos sec sau sampania trebuie servite foarte reci, la temperaturi de maximum 10 grade Celsius. 

Aperitivele cocktail sau cherry sunt servite la temperatura specifica pivnitei, intre 10 si 12 grade Celsius. 

Pentru vinuri albe se vor alege pahare cu picior mai scurt si cupa rotunjita, in timp ce cele rosii vor necesita achizitia unor pahare cu picior mai inalt. 

 

 

Pentru vin spumos si sampanie se aleg modelele flute sau de cupa clasica. 

Vinul rosu tare se serveste la temperatura camerei, iar cel mai usor se va turna in pahare la temperatura pivnitei (10-12 grade). 

Cand stii ca vei servi vin si doresti ca acesta sa fie pregatit, il scoti din pivnita cu cel putin o jumatate de zi inainte. 

Vinul nu se raceste imediat, ci treptat, nefiind indicat sa il introduci in congelator pentru a obtine racirea sa rapida, ci mai degraba sa pui sticla intr-un recipient cu gheata. 

Vinul nu se apropie de surse de caldura, deoarece se poate altera. 

Vinul dulce, cel spumos si sampaniile se servesc, de regula, foarte reci. 

Vinul de tip Tamaioasa se deschide inainte de servire, cand este adus in camera, pentru a se incalzi, scurta perioada de oxidare fiind benefica in ce priveste accentuarea buchetului sau natural. 

Vinul licoros (Porto, Madeira, Cabernet, Muscat, Malaga) se serveste in pahare mai mici si cu picior jos, la temperatura camerei, la fel ca si lichiorurile. 

Vinul se toarna direct din sticla racita, daca este cazul, sau din decantor, daca este necesar, decantarea facandu-se in vazul oaspetilor, la masa. 

Pentru whisky se folosesc paharele simple, joase, cu un fund gros (de tip Tumbler, de exemplu). 

In cazul servirii bauturilor alcoolice tari, de pe masa nu ar trebui sa lipseasca o compotiera sau un alt vas cu un design special, in care se afla gheata. 

Tuica din vin, brandy-ul si coniacul se vor servi la temperatura standard a camerei, insa cea din fructe cu sambure este, de regula, consumata rece. 

La reuniunile festive berea nu ar trebui sa fie servita, ea fiind limitata momentelor intime, in familie, caz in care se vor folosi pahare mari, care nu au picior, sau halbe. Nu ar trebui sa lipseasca acele cartonase menite a proteja mobila, sub fiecare recipient. 

 

Moduri de a servi bautura la petreceri

Exista cel putin trei moduri de a pune oaspetilor la dispozitie bauturi, si anume barul complex, cel tematic si cel cu cocktailuri semnatura. Pe langa variatele bauturi este util sa pui la dispozitie cantitati suficiente de apa, pe care le poti personaliza adaugand fructe sau lamaie. 

In cazul barului complex (full bar) vor fi incluse o varietate de bauturi alcoolice si amestecuri, reprezentand cea mai scumpa si complicata optiune, fiind rezervata evenimentelor “corporate”, in general. Printr-un astfel de aranjament, fiecare oaspete isi poate face propriul amestec sau poate incerca o bautura noua ori chiar o poate savura pe cea favorita. 

In cazul barului tematic, totul se va invarti in jurul a doua sau trei tipuri de alcool si a unei varietati de elemente cu care acestea se pot amesteca. In plus, pot exista optiuni de vin, bere si bauturi non-alcoolice. Desi poate parea chiar mai costisitor, este, de fapt, mult mai prietenos cu buzunarul, si functioneaza la fel de bine pentru orice tip de tarie alegi, avand in vedere variatele moduri in care aceasta poate fi mixata cu alte ingrediente si garnituri. 

 

 

Barul-semnatura este cel mai usor de realizat si acasa, si in situatii mai formale. Este compus, in esenta, dintr-un numar fix de cocktail-uri servite in pahare (aici lista facuta de noi) speciale, carora li se adauga vinul, berea si sucurile sau alte bauturi nonalcoolice. Amestecurile pot fi facute inaintea sosirii oaspetilor sau dupa ce acestia au ajuns. Este indicat sa existe cel putin doua alegeri in materie de cocktail, de preferinta fiecare fiind realizat cu un alt tip de alcool (de exemplu, un mix cu rom si unul cu vodka). 

Este simplu sa alegi tematica, luandu-te si dupa sezon sau momentul sarbatorit. De exemplu, pentru vara vor fi adecvate bauturile aromate si racoroase precum Margarita si Mojito, in timp ce pentru iarna sunt de preferat cidrul cu condimente sau vinul fiert. 

 

Nu uita de garnituri

Pentru majoritatea bauturilor de tip cocktail, si nu doar pentru ele, este necesara adaugarea unei garnituri, fie ca e vorba despre gheata, masline, cirese, bucati de lamaie sau lime ori coji de portocala sau zahar. Florile comestibile, ierburile aromate, fructele de padure sau condimentele pot fi inghetate in apa si vor da savoare si unicitate bauturii. 

In cazul unei retete de Bloody Mary garnitura se poate trasforma dintr-un mic deliciu intr-o adevarata portie de mancare, existand in mediul online chiar si retete pentru sandwich-uri intregi asortate. 

Totodata, nu uita de legatura stransa dintre alcool si mancare, pentru a da oaspetilor o experienta unica. De regula, vinul si mancarea din aceeasi regiune merg mana in mana, asa ca daca te axezi pe un anumit fel de mancare la cina, poti servi cu usurinta o bautura alcoolica specifica respectivei tari sau locatii. 

In general, vinul rosu este asociat mancarurilor mai grele, precum fripturi, in timp ce cel alb se preteaza mai mult puiului si pestelui. Chiar daca tu preferi vinul de o anumita culoare, alege macar cate o optiune rosie si una alba, spre a oferi oaspetilor alegeri dupa preferinte. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii